Zrobiłem rysunek zespołu, w którym wstawiłem zestawienie materiałów i bąbelki. Zmodyfikowałem numery numerów pozycji (brak funkcji tekstowej, zaznaczyłem numer na liście numerów artykułów) w określonej kolejności (nie kolejności montażu). Następnie musiałem usunąć nomenklaturę, zachowując bąbelki w dobrze określonej kolejności.
Problem polega na tym, że kiedy ponownie wstawiam nomenklaturę, link do bąbelków jest dobry, ale jego kolejność zmienia się całkowicie.
Czy istnieje rozwiązanie, aby po wstawieniu nomenklatury przyjmowała ona kolejność balonów, które zdefiniowałem wcześniej?
Nie sądzę, aby było to możliwe w tym sensie, jednak nomenklatura jest w tej samej kolejności, co twoje drzewo tworzenia, więc jeśli umieścisz swoje drzewo w żądanej kolejności numeracji, możesz umieścić swoje balony z numerem elementu bez konieczności ręcznego wybierania numeru.
Edycja: Możesz również ułożyć swoją nomenklaturę według własnego uznania i zaznaczyć opcję Nie zmieniaj numeracji artykułów
Musisz działać na odwrót. Rozumiem przez to zmianę liczb w nomenklaturze, a bąbelki będą podążać za nimi, a następnie po zakończeniu tej operacji możesz zmienić kolejność nomenklatury, aby mieć porządek rosnący lub malejący zgodnie z bąbelkami.
Oprócz bąbelków, bąbelków ułożonych w stos i baniek automatycznych w kolejności montażu, bąbelki mogą być tworzone i numerowane sekwencyjnie. W przypadku bąbelków, bąbelków ułożonych w stos i bąbelków automatycznych można również ustawić kierunek kolejności (na przykład od lewej do prawej lub od prawej do lewej w przypadku układu liniowego), a także numer pozycji wyznaczony jako pierwszy bąbelek.
Aby ustawić kolejność sekwencyjną dla numerów pozycji:
Na rysunku musi istnieć lista komponentów. Kolejność sekwencyjna zmienia kolejność struktury produktu.
Należy połączyć numery pozycji z zestawieniem komponentów. Podczas tworzenia nowego zestawienia komponentów odnośniki są z nim automatycznie łączone. Jeśli nie zostały połączone, można je połączyć, klikając prawym przyciskiem myszy w widoku rysunku i wybierając polecenie Właściwości. W oknie dialogowym Właściwości widoku rysunku na karcie Właściwości widoku w obszarze Numery pozycji wybierz opcję Połącz tekst odnośnika z określoną tabelą i kliknij przycisk OK.
Numery pozycji należy dodać do rysunku, ponieważ w momencie wstawiania istnieje możliwość sekwencyjnego rozmieszczania numerów pozycji. Po dodaniu numerów pozycji do rysunku opcja organizacji sekwencyjnej nie jest już dostępna.
Oczywiście to, co w moim przypadku sprawdza się najlepiej i najprościej, to zmiana kolejności części w złożeniu, co wpływa na kolejność w nomenklaturze.