Witam
To wszystko jest powiedziane w tytule!
Reasumując, jest to kwestia wyboru konfiguracji z panelu MEP P.P.
Chciałbym, abyśmy po prostu wypełnili żądane odniesienie w panelu P.P., aby zostało ono uwzględnione w rodzinie części i aby za pomocą funkcji Vsearch wymiary konfiguracji zostały wypełnione automatycznie.
I to właśnie ten związek między MEP P.P. a rodziną części sprawia, że jestem zablokowany.
Załączam na przykład folder z rodziną części, częścią i plikiem właściwości niestandardowych.
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia
Alex
nouveau_dossier_compresse.zip
1 polubienie
yvest
23 Luty 2017 16:09
2
Witam
Więc jeśli podsumuję, chcesz to z rysunku:
Odzyskiwanie wartości właściwości niestandardowej Przejdź do skoroszytu rodziny części Znajdź komórkę, której wartość jest zgodna z właściwością niestandardową Aktualizacja planu bazowego w instalacji Czy słusznie?
2 polubienia
Witam
Chodzi więc o to, że od czasu rysunku musisz:
1- Użyj panelu właściwości niestandardowych MEP, aby wybrać kod --> listę kodów (arkusz Excela - patrz plik p.p) lub wolne pole.
2- Ten kod jest następnie automatycznie rejestrowany w komórce rodziny monet (tutaj utknąłem).
3- Wartości domyślnej konfiguracji w rodzinie części są automatycznie wypełniane przy użyciu formuły Vlookup (patrz plik Excel).
4- Wszystkie te czynności muszą być wykonywane i aktualizowane automatycznie.
To wszystko, nie jest to łatwe i nie jestem pewien, czy istnieje rozwiązanie!
Z góry dziękuję
yvest
23 Luty 2017 17:10
4
1- Użyj panelu właściwości niestandardowych MEP, aby wybrać kod --> listę kodów (arkusz Excela - patrz plik p.p) lub wolne pole.
Nie można utworzyć listy wyborów we właściwościach niestandardowych, co zmusza użytkownika do wcześniejszego poznania kodu konfiguracji, której chce.
2- Ten kod jest następnie automatycznie rejestrowany w komórce rodziny monet (tutaj utknąłem).
To nie jest skomplikowane, musisz korzystać ze współdziałania z Excelem.
3- Wartości domyślnej konfiguracji w rodzinie części są automatycznie wypełniane przy użyciu formuły Vlookup (patrz plik Excel).
Jeśli już wprowadziłeś dane w Excelu, dlaczego nie przejść bezpośrednio przez nazwy konfiguracji?
4- Wszystkie te czynności muszą być wykonywane i aktualizowane automatycznie.
To też nie problem, taki jest cel makra :)
1 polubienie
Świetnie, świetnie, jeśli jest to wykonalne!
Czy mógłby Pan rozwinąć koncepcję interoperacyjności?
W rzeczywistości możliwe jest dołączenie listy w okienku właściwości niestandardowych i odniesienie jej do kolumny w pliku programu Excel.
Muszę ponownie wykonać łącza między plikami w dołączonym folderze i wypełnić ścieżkę listy za pomocą edytora właściwości niestandardowych. Jutro nakręcę krótki filmik, żeby to wszystko wyjaśnić.
Celem jest scalenie rodziny części z już istniejącym plikiem Excel, ciężkim i ukończonym przez wszystkich, a nie dodawanie kilkuset wierszy konfiguracji, aby obciążyć plik, jeśli to możliwe.
Dziękujemy za wsparcie.
Dobranoc
yvest
23 Luty 2017 18:34
6
Dobry wieczór
W załączeniu znajduje się początek odpowiedzi.
Istnieją dwie funkcje, które mogą być przydatne dla każdego:
Odzyskaj wartość prywatnej nieruchomości według nazwy Pobieranie ścieżki do połączonego skoroszytu programu Excel Będę kontynuował trochę dziś wieczorem:)
liaison_pp_famille_de_pieces.swp
1 polubienie
Świetnie, obejrzę to wszystko jutro na moim komputerze. Dziękuję
1 polubienie
Właśnie zauważyłem, że część ulega awarii po otwarciu, odłożyłem plik z powrotem dostępny.
nouveau_dossier_compresse.zip
1 polubienie
yvest
24 Luty 2017 08:41
9
Witam
Uzupełniłem kod i działa.
Nadal muszę rozwiązać problem z wystąpieniem programu Excel, który nie chce się zamknąć.
Kod jest trochę ciężki, postaram się to trochę naprawić.
Makro na pewno opublikuję dziś wieczorem.
2 polubienia
Witam industrialcadservices ,
Wypróbowałem makro, które mi przysłałeś, i najwyraźniej jest problem z odniesieniami lub wersją...
Załączam krótki filmik, aby zilustrować koncepcję na przykładach.
Dziękuję.
2017-02-24_at_09-42-43.mp4
yvest
24 Luty 2017 10:29
11
Witam, po prostu nie mamy tej samej wersji programu Excel.
Dodaj odwołanie do wersji pakietu Office i programu Excel, którą posiadasz, zweryfikowałeś i ponownie skompilowałeś.
Pozdrowienia.
2 polubienia
Przepraszam za ten późny powrót, nie mogłem wcześniej spróbować ponownie.
Zmieniłem więc odwołania do wersji biurowych i nazwę właściwości niestandardowej w makrze.
Następnie wybrałem kod z mojej listy p.p., uruchomiłem makro i rodzina części się otworzyła, ale wprowadzony kod się nie zmienia.
Z drugiej strony podczas uruchamiania makra nie pojawia się żaden komunikat o błędzie.
yvest
24 Luty 2017 13:35
13
To normalne, brakuje przetwarzania w pliku excel :)
Zamieściłem makro, abyś miał podstawę do wykonania swojego makra :)
Uruchamiając makro, uzyskuje się ścieżkę do skoroszytu programu Excel sterującego modelem referencyjnym MEP.
Jak powiedziałem w poprzednim poście, napisałem kod do przetwarzania pliku Excel, ale nadal muszę naprawić kilka błędów.
1 polubienie
yvest
24 Luty 2017 20:00
14
Dobry wieczór
W załączeniu znajdziesz zaktualizowane i funkcjonalne makro (przynajmniej w domu :))
Wystarczy, że zmienisz wartość zmiennej vPropertyName w makrze, jeśli nie nazwałeś swojej prywatnej właściwości tak jak ja.
Pozdrowienia.
macro_mep_config.zip
2 polubienia
Witam
Świetnie, bardzo szybko zrobiłeś to makro, dziękuję za to.
Przetestuję go tak szybko, jak to możliwe i będę Cię informować na bieżąco.
Miłego dnia, dziękuję.
Witam
Próbowałem makra i jest mały problem z niezdefiniowaną zmienną, może o czymś zapomniałem?
Zmieniłem odniesienia do biura, przedefiniowałem nazwę nieruchomości, ale to utknęło.
Załączam zrzuty ekranu z komunikatem o błędzie.
api_configurations.docx
yvest
27 Luty 2017 16:52
17
Dobry wieczór
W definicji zmiennej brakuje litery "t":
Dim swCusPropMgr jako CustomPropertyManager
Powinno być:
Dim swCustPropMgr jako CustomPropertyManager
1 polubienie
Holala Szukałem przez chwilę. Cóż, jutro spróbuję tego wszystkiego jeszcze raz.
Dziękuję, dobry wieczór.
1 polubienie
Witam
To świetnie , to działa!
To naprawdę niesamowite dzieło, które wykonałeś.
Dziękuję bardzo.
2017-02-28_at_09-10-46.mp4
3 polubienia
yvest
28 Luty 2017 12:26
20
Dziękuję, cieszę się, że mogłem Ci pomóc.
Miłego dnia.
3 polubienia