Połącz skalę liścia

Witam

Czy możliwe jest powiązanie skali różnych arkuszy w planie?

Chciałbym rozwiązania, które nie wymaga ingerencji przeciętnego użytkownika (a więc wyklucza makro, które musiałoby zostać uruchomione ręcznie).

1 polubienie

Witam

O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe, ale zamierzam to zbadać!

Znalazłem opcję, która może odpowiedzieć na to pytanie, a jest nią skalowanie automatyczne. Gdy opcja ta jest wyłączona, SolidWorks używa widoku arkusza rysunku i nie zmienia skali samodzielnie w oparciu o część lub złożenie:

Skalowanie automatyczne

Opcja Automatyczne skalowanie nowych widoków rysunku w oknie dialogowym Opcje systemu - Rysowanie steruje skalowaniem nowych widoków w następujący sposób:

• Gdy ta opcja jest włączona, oprogramowanie SolidWorks automatycznie skaluje widoki tak, aby pasowały do arkusza rysunku. Skala arkusza staje się wtedy taka sama jak w przypadku widoków.

• Gdy ta opcja jest wyłączona, widoki są wstawiane w poprzek arkusza rysunku.

Podczas wstawiania widoków rzutowanych, widoków pomocniczych i widoków przekroju opcja Użyj skali nadrzędnej jest domyślnie włączona. Jeśli zmienisz skalę widoku macierzystego, skala wszystkich widoków podrzędnych, które używają skali nadrzędnej, zostanie zaktualizowana.

http://help.solidworks.com/2012/french/SolidWorks/sldworks/Scales_in_Drawings.htm?id=2df7c7baeb0c4189b28570afea7c08f8

2 polubienia

.PL, dziękuję za to śledztwo, ale to nie to...

Proponowana funkcja zmieni skalę tak, aby widoki zmieściły się w arkuszu.

W moim przypadku chcę , aby kiedy użytkownik wybierze skalę i została ona zastosowana do wszystkich arkuszy.

Witam

Możliwe jest powiązanie tekstu tabelki rysunkowej w celu pobrania skali arkusza (wystarczy połączyć tekst z właściwością "SW-Sheet Scale"). Ale to może nie być to, czego chcesz! Należy to zrobić na każdym z arkuszy rysunku. O ile mi wiadomo, nie jest możliwe, aby zmiana skali miała wpływ na wszystkie arkusze.

Pozdrowienia

echelle_feuille.png
1 polubienie

Tak, dobrze zrozumiałem, ale tak właśnie myślałem, nie ma rozwiązania, aby wszystkie arkusze były w tej samej skali (co wskazałem w mojej pierwszej wiadomości).

Tak więc, usuwając zaznaczenie tej opcji, wstawione widoki są rzeczywiście w skali arkusza, a SolidWorks sam nie zmienia skali.

Nic lepszego do zaoferowania!

W przeciwnym razie, możliwe jest wysłanie żądania ulepszenia do SolidWorks, patrz ten samouczek:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/comment-faire-une-demande-d-amelioration-aupres-de-solidworks.html

jmsavoyat : "O ile mi wiadomo, nie jest możliwe, aby modyfikacja skali miała wpływ na wszystkie liście".

To jest to, czego szukam.

Witam

Przyjeżdżam i potwierdzam, że nie jest to możliwe w trybie automatycznym.

Można to zrobić za pomocą makra, ale to wszystko =)

Przepraszam

1 polubienie

Z drugiej strony, jeśli chcesz zmienić wszystkie skale widoków tego samego arkusza, wystarczy zaznaczyć wszystkie widoki i zmienić skalę w lewym okienku.

1 polubienie