Witam
Czy możliwe jest powiązanie skali różnych arkuszy w planie?
Chciałbym rozwiązania, które nie wymaga ingerencji przeciętnego użytkownika (a więc wyklucza makro, które musiałoby zostać uruchomione ręcznie).
Witam
Czy możliwe jest powiązanie skali różnych arkuszy w planie?
Chciałbym rozwiązania, które nie wymaga ingerencji przeciętnego użytkownika (a więc wyklucza makro, które musiałoby zostać uruchomione ręcznie).
Witam
O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe, ale zamierzam to zbadać!
Znalazłem opcję, która może odpowiedzieć na to pytanie, a jest nią skalowanie automatyczne. Gdy opcja ta jest wyłączona, SolidWorks używa widoku arkusza rysunku i nie zmienia skali samodzielnie w oparciu o część lub złożenie:
Opcja Automatyczne skalowanie nowych widoków rysunku w oknie dialogowym Opcje systemu - Rysowanie steruje skalowaniem nowych widoków w następujący sposób:
Gdy ta opcja jest włączona, oprogramowanie SolidWorks automatycznie skaluje widoki tak, aby pasowały do arkusza rysunku. Skala arkusza staje się wtedy taka sama jak w przypadku widoków.
Gdy ta opcja jest wyłączona, widoki są wstawiane w poprzek arkusza rysunku.
Podczas wstawiania widoków rzutowanych, widoków pomocniczych i widoków przekroju opcja Użyj skali nadrzędnej jest domyślnie włączona. Jeśli zmienisz skalę widoku macierzystego, skala wszystkich widoków podrzędnych, które używają skali nadrzędnej, zostanie zaktualizowana.
.PL, dziękuję za to śledztwo, ale to nie to...
Proponowana funkcja zmieni skalę tak, aby widoki zmieściły się w arkuszu.
W moim przypadku chcę , aby kiedy użytkownik wybierze skalę i została ona zastosowana do wszystkich arkuszy.
Witam
Możliwe jest powiązanie tekstu tabelki rysunkowej w celu pobrania skali arkusza (wystarczy połączyć tekst z właściwością "SW-Sheet Scale"). Ale to może nie być to, czego chcesz! Należy to zrobić na każdym z arkuszy rysunku. O ile mi wiadomo, nie jest możliwe, aby zmiana skali miała wpływ na wszystkie arkusze.
Pozdrowienia
Tak, dobrze zrozumiałem, ale tak właśnie myślałem, nie ma rozwiązania, aby wszystkie arkusze były w tej samej skali (co wskazałem w mojej pierwszej wiadomości).
Tak więc, usuwając zaznaczenie tej opcji, wstawione widoki są rzeczywiście w skali arkusza, a SolidWorks sam nie zmienia skali.
Nic lepszego do zaoferowania!
W przeciwnym razie, możliwe jest wysłanie żądania ulepszenia do SolidWorks, patrz ten samouczek:
http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/comment-faire-une-demande-d-amelioration-aupres-de-solidworks.html
jmsavoyat : "O ile mi wiadomo, nie jest możliwe, aby modyfikacja skali miała wpływ na wszystkie liście".
To jest to, czego szukam.
Witam
Przyjeżdżam i potwierdzam, że nie jest to możliwe w trybie automatycznym.
Można to zrobić za pomocą makra, ale to wszystko =)
Przepraszam
Z drugiej strony, jeśli chcesz zmienić wszystkie skale widoków tego samego arkusza, wystarczy zaznaczyć wszystkie widoki i zmienić skalę w lewym okienku.