Łączenie właściwości części z bazą danych

Witam

Pozwólcie, że opowiem Wam o moim problemie: w mojej firmie używają oprogramowania (quadratus), które grupuje wszystkie pomieszczenia z uwzględnieniem różnych pól właściwości.

To oprogramowanie było już obecne przed integracją solidworks. Zintegrowałem więc te właściwości (z oprogramowania quadratus) z każdym z moich elementów 3D ręcznie.

Okoliczności oznaczają, że niektóre pola zostaną zmienione lub mogą zostać zmienione, np. ceny.

Stąd właśnie bierze się moje pytanie. Czy możemy połączyć właściwości części z właściwościami moich części 3D za pomocą pliku Excel z oprogramowania quadratus.

Wiem, że istnieje solidworks EPDM, który zrobiłby to dobrze, ale oznaczałoby to zmianę oprogramowania, co nie jest zbyt możliwe.

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Florian HALLUIN

Witam

Mam nadzieję, że nie przechowujesz cen swoich części we właściwościach oprogramowania swoich części! W takim przypadku chciałbym zasugerować, abyś spróbował dokonać przeglądu swojej organizacji.

Z drugiej strony, możesz coś rozwinąć, jeśli ćwiczysz programowanie. Ale wiedz, że w każdym razie będzie to długie i skomplikowane. Ale ciekawe....

1 polubienie

Tak, ceny są przechowywane w bazie danych wszystkich komponentów (pod quadra tus) oraz w moich częściach Solidworks.

Jestem otwarty na każdą zmianę.

Prawdę mówiąc, moja firma nabyła Solidworks prawie rok temu na mój staż w DUT, podczas którego częściowo zintegrowałem oprogramowanie z firmą. Będąc sam w tym zadaniu, starałem się robić rzeczy w najlepszy sposób, wiedząc, że mogę popełniać błędy... W tym roku uczestniczę w programie work-study i nadal ulepszam integrację, nawet jeśli staje się to coraz bardziej skomplikowane, biorąc pod uwagę liczbę już utworzonych dokumentów.

Nie mam też nic przeciwko programowaniu , mam kilka podstaw do zobaczenia w zależności od tego, co powinienem zrobić.

Problemem, który remrem z pewnością chce poruszyć, jest to, że jeśli przechowujesz cenę swojej części w swoim udziale w oprogramowaniu, jeśli podzielisz się nią ze swoimi dostawcami lub klientami, będą oni znali jej cenę...

Chyba, że to jest to, czego szukasz...

Klasa A+

Z tej strony nie ma problemu, ponieważ cena polega tylko na tym, aby wyjść z zestawieniem materiałów i mieć szacunkową cenę montażu tylko we własnym zakresie.

ACH! ;-)

Od kilku miesięcy wdrażamy kompletne zestawienia materiałów, a tym samym relacje między naszym ERP a oprogramowaniem.

Nasze pliki programowe zawierają tylko informacje techniczne (materiał, grubość itp.), a następnie ustaliliśmy wymianę plików (w formie txt) lub wymieniamy się z ERP. Informacje o sprzedaży i zakupie (cena, dostawca itp.) znajdują się więc tylko w ERP, a link jest tworzony przez wspólną właściwość (u nas kod artykułu).

Osobiście zrobiłem w vb.net małą aplikację, która aktualizuje informacje w ERP z SW zapisując bezpośrednio do bazy danych (MySQL).

Jest to duży projekt, dlatego radzę dokonać inwentaryzacji potrzeb związanych z danymi służbami. Aby odwiedzić inne firmy, aby zobaczyć, jak działają. Aby ustalić priorytety.

Na razie radzę rozważyć tylko jeden sposób aktualizacji, wybraliśmy SW  = > ERP. W związku z tym, jeśli rewizja dokumentu w oprogramowaniu zostanie zmodyfikowana, wraca ona do ERP. Zaletą jest to, że jeśli zmienimy cenę w ERP, nie musimy jej aktualizować w oprogramowaniu, ponieważ jest ona przechowywana tylko w ERP. Podobnie, jeśli zmienisz zagęszczacz w pomieszczeniu, nie wraca on do ERP, ponieważ nie jest tam przechowywany. Stąd zainteresowanie wyborem odpowiednich informacji, które są potrzebne w ERP.

Mam nadzieję, że trochę ci pomogłem... ;-)

2 polubienia

(Mam wrażenie, że moja odpowiedź nie została opublikowana, więc wpisuję ją jeszcze raz...)

To, co mówisz, jest interesujące.

W mojej firmie zajmującej się uzdatnianiem wody zajmujemy się głównie montażem standardowych produktów: rur, kolanek, trójników, zaworów itp.

Więc w tym przypadku to bardziej ERP komunikowałby się z SW.

Czy mógłbyś dowiedzieć się trochę więcej o Twoim programie? Jak działa wymiana plików txt. Jeśli jest to automatyczne, wszystkie części naraz, jedna po drugiej?

Myślałem też o tym, żeby zobaczyć, jak robią to inne firmy, ale czy tak łatwo otworzą mi drzwi?

W rzeczywistości mam dwie aplikacje:

Rozdział 1. SW = ERP > link: Informacje zapisywane bezpośrednio w bazie danych ERP

Każdego ranka (Przykład) zadanie jest uruchamiane automatycznie.

Odczytuje wersje w plikach oprogramowania (bez ich otwierania) i porównuje z ERP. Następnie aktualizuje w razie potrzeby. Czas przetwarzania: ~10 minut

Utworzono miniaturę (obraz), plan w formacie pdf oraz rysunek elektroniczny każdego elementu oprogramowania, którego kod artykułu znajduje się w ERP i wstawia linki do tych elementów. W ten sposób użytkownik ma bezpośredni dostęp w ERP do reprezentacji części, jej planu w formacie PDF i rysunku elektronicznego 3D.

cyfra arabska. Tworzenie struktur produktów

Podczas otwierania arkusza kalkulacyjnego Excel, po wielu procesach i sprawdzaniu błędów. Tworzę jeden lub więcej plików txt, które ERP wie, jak przetworzyć, aby następnie utworzyć pozycje lub utworzyć zakresy i zarządzać materiałami eksploatacyjnymi.

Jeśli chodzi o firmy. Mieliśmy okazję poznać kilka firm, które przywitały nas z otwartymi ramionami i doradziły nam w naszym projekcie.

1 polubienie

Wydaje się, że jest to całkiem dobre rozwiązanie. Czy możliwe byłoby uzyskanie dostępu do kodu programu?

Zamierzam więc sprawdzić, czy uda mi się spotkać z jakimiś firmami, aby zobaczyć, jak działają. Mam nadzieję, że będą tak samo gościnni jak ci, których spotkaliście.

Dobry wieczór

Gdybym miał do wykonania tego typu projekt, zacząłbym od zdefiniowania (dobrze zdefiniowanej) specyfikacji z moją firmą.

Następnie sprawdzałbym, czy mam dostęp do struktury bazy danych docelowego oprogramowania.

Jeśli tak, używam zapytań SQL do modyfikowania lub dodawania danych.

Jeśli nie, musisz znaleźć inny sposób na wstrzyknięcie danych (plik tekstowy z separatorami, plik Excel, plik XML,...)

Następnie musisz wybrać, czy chcesz utworzyć osobne oprogramowanie, dodatek do oprogramowania, czy jedno i drugie.

Pogrubiłem oba, ponieważ w zależności od częstotliwości aktualizacji potrzebujesz obu.

Weźmy następujący przykład: zmieniasz cenę pokoju, a sprzedawca składa wycenę, aby sprzedać ten sam pokój w tym samym czasie co Ty. Wycena sprzedawcy będzie oparta na starej cenie do czasu aktualizacji następnego dnia. (Tak czy inaczej, nie do końca fajne).

Jeszcze lepiej bym zobaczył usługę Windows, która nasłuchuje SW. Dokument jest otwierany, edytowany i zamykany. Po zamknięciu usługa sprawdzi oprogramowanie docelowe i wprowadzi zmiany, jeśli takie istnieją. W tym przypadku do stworzenia jest tylko jedno oprogramowanie: usługa.

W końcu sam kod nie jest bardzo skomplikowany, pobieranie wartości niestandardowych właściwości jest proste, a odczytywanie danych w bazie danych jest równie proste.

Więc nic złego do kodowania, ale dużo pracy nad specyfikacją.

2 polubienia

Witam

Dzięki za dodatkową pomoc.

Tak więc, tak jak wszyscy mi radzili, sporządzę specyfikację dla tego projektu.

Z drugiej strony mam trochę podstawowego programowania, ale nie na tyle, aby wydać taki kod.

Mówisz mi, że pobieranie wartości właściwości niestandardowych jest proste, ale czy mogę mieć wskazówkę, jak postępować? Jaka funkcja jest używana?

Na jakim oprogramowaniu ten projekt byłby najbardziej odpowiedni do rozwoju?

Ze swojej strony wybrałbym makro, które stworzyłoby połączenie między plikiem Excel a plikami Solidworks

Razem, aby zaprogramować za pomocą VBA w pliku Excel, masz go wybity na ekstrakcji kwadratowej i zapętlasz się w każdym wierszu, aby sprawdzić każdą właściwość każdej części i, jeśli to konieczne, zmodyfikować je

1 polubienie

Witam 

Dziś wieczorem podam wam przykład w postaci makra.

Do programowania oprogramowania używam Visual Studio 2017. Ale jest też wiele innych.

Starannie wybierz język programowania, wyposaż się w dobry długopis i ryzę papieru. Gdy zabraknie Ci papieru, Twój projekt powinien zadziałać. :)

1 polubienie

Nie wszystkie części podstawy Quadratus są reprezentowane w 3D. Nie widzę, czy to będzie problem.

Myślę, że mogę zaktualizować właściwości części SolidWorks tylko wtedy, gdy otworzymy złożenie lub część.

Właśnie zobaczyłem kilka linijek kodu, które moim zdaniem będą dla mnie przydatne:

" Aby odzyskać nieruchomość, instrukcja jest następująca:

SWmoddoc. GetCustomInfoValue("", "kod")

Otrzymujemy właściwość "code" w zmiennej VBA "CODE", gdzie SWmoddoc reprezentuje Twój aktywny dokument (Set SWmoddoc = swApp.ActiveDoc). "

Nie ma znaczenia, czy wszystkie części w ERP nie mają 3D. Musisz tylko porównać te dwa elementy na jednym polu.

Dla mnie aktualizacja danych tylko przy otwieraniu części nie wystarczy, ponieważ oznaczałoby to, że dane zostały zmodyfikowane na zamkniętym pliku, jeśli kierunek powiązania to Sw>>ERP.

Najprostszym sposobem pobrania wartości właściwości niestandardowych jest użycie obiektu propertymanager. Do tego jest stworzony. Zaletą jest to, że oferuje kolekcję obiektów, w wyniku czego można przeprowadzić aktualizację według partii, a nie właściwości po właściwości. Wystarczy, że przekształcisz konwerter tabel danych w kolekcję właściwości. Musisz także utworzyć komparator lub klasę, która implementuje ICompare().

1 polubienie

W moim przypadku link brzmiałby tylko ERP => SW.

Czy jest jakaś pomoc, aby dowiedzieć się, jak pobrać wartości właściwości niestandardowych za pomocą menedżera właściwości?

Trudno mi wymyślić, jak zrobić wszystko, co mi każesz

Tak, jest pomoc, w postaci oprogramowania lub interfejsów API Google.

Jeśli masz problem ze zrozumieniem tego, co do Ciebie mówię, weź długopis i kartkę, zapisz, co chcesz zrobić, a stanie się to jaśniejsze:)

Pomysł jest prosty:

Pobieranie danych z produktu do systemu ERP

Znajdź odpowiedni plik programowy i otwórz go

Aktualizacja danych w pliku programowym

Zapisz plik programowy i zamknij go

Zrób to dla wszystkich produktów ERP

To podstawowa zasada.

To, co możesz zrobić, korzystając z usługi, to:

Posłuchaj bazy danych ERP

O zmianie w tabeli "product"

Otwieranie pliku sw

Przesuń, zapisz, zamknij plik programowy

Za pomocą słów od razu zdajemy sobie sprawę, że jeden będzie przetwarzał wszystkie dane produktów ERP, podczas gdy drugi będzie aktualizowany tylko wtedy, gdy zajdzie taka potrzeba na jednym pliku programowym.

1 polubienie

Rozumiem logikę wykonania problemu. To do konwersji na funkcję programowania mam więcej kłopotów

Czy w przykładzie, który mi podajesz, otwieranie, modyfikowanie, zapisywanie i zamykanie odbywa się w tle i bardzo szybko? Czy czas przetwarzania bazy danych będzie szybki (powiedziałbym, że dla mnie 10 minut to szybkość dla ponad 1000 części 3D)?

W naszym przypadku myślę, że ta prosta logika może również zadziałać, ponieważ nie wychodzę z nomenklatury i planów bez pracy nad danymi zespołami, a więc także częściami

Gdy pokój jest otwarty

Sprawdź, czy istnieje ref wewnętrzny => Jeśli nie END

Jeśli tak

Wyszukaj referencję w kwadraturze BDD

Sprawdź, czy właściwości części oprogramowania są zgodne => Jeśli nie, zaktualizuj je i zapisz

Jeśli tak KONIEC

Myślę, że wewnętrzne odniesienie będzie służyło jako łącznik między SW a ERP.

Witam

@f.halluin, widzę w Twoim profilu, że jesteś klientem MyCadServices, więc nie musisz tracić czasu na rozwój, wszystkie potrzebne narzędzia już istnieją w Narzędziach MyCad, a tym, które będzie dla Ciebie najbardziej przydatne, będzie Integracja, która pozwoli Ci na masowe odzyskiwanie nieruchomości w całej bazie danych CAD w porównaniu z plikiem Excel lub innym z Twojego ERP.

@+

2 polubienia

Dziękuję kojocie, ale wydaje mi się, że nie mam subskrypcji, która pozwala na korzystanie z mycadtool.

Czy to narzędzie pozwoli mi również na zastąpienie właściwości oprogramowania właściwościami systemu ERP?