linia, która pojawia się podczas renderowania w wysokiej jakości

Cze wszystkim

Mam problem, dla którego nie znajduję wyjaśnienia ani rozwiązania podczas renderowania w Visualize. Kiedy renderuję w wysokiej jakości, mam czarne linie, które pojawiają się poziomo i pionowo na końcowym obrazie.  Te czarne linie pojawiają się tylko wtedy, gdy renderuję w wysokiej jakości, nie mam problemu, gdy wykonuję testy renderowania w niskiej jakości.

Do pytania dołączyłem 2 przykłady, aby lepiej zobrazować problem. 

Jeszcze dziwniejsze wydaje mi się to, że te czarne linie biegną za moimi pracami, więc najpierw zainteresowało mnie wszystko w tle, ale nie mogłem znaleźć niczego przekonującego (próbowałem umieścić większy obraz w tle, Próbowałem też zmienić orientację otoczenia, a także zmodyfikować inne parametry, ale nie wiem dokładnie jakie). Nic też nie znalazłem, jeśli chodzi o światła, nawet jeśli jeszcze nie próbowałem umieścić dodatkowego światła , które oświetla tylko tło (problem pojawia się tylko w wysokiej jakości, muszę czekać 3 godziny za każdym razem, gdy próbuję, jeśli chcę zobaczyć wynik...).

Załączyłem również moje ustawienia renderowania do pytania, czy problem może być stamtąd?

Czy ktoś miał kiedyś ten sam problem? Ktoś ma wyjaśnienie lub pomysł do przetestowania?

exemple_1.png
exemple_2.png
parametre_1.png
parametre_2.png

Witam

Wydaje mi się, że linie nie mają nic wspólnego z ustawieniami renderowania.

Linie odpowiadają położeniu xy lub yz.

Po prostu usuń wyświetlacz tych wskaźników położenia.

Pozdrowienia

Zajrzyj do  Narzędzia ==> Opcje ==> Okno 3D ==> na dole znajduje się ==> opcja wyświetlania ==> osie środowiska

Witam

Jeśli mówisz o dużych czarnych strzałkach na zdjęciach, są to strzałki, które dodałem sam, aby podkreślić czarne linie, o których mówię. Jeśli rzeczywiście mówisz o cienkich czarnych liniach na całej wysokości/szerokości obrazu, nie sądzę, aby było to związane z osiami otoczenia, ponieważ kilka linii jest równoległych. Myślę, że osie i tak pojawiłyby się również podczas renderowania w niskiej jakości, gdyby to naprawdę były osie, którymi nie są.

W końcu rozwiązałem swój problem, dostosowując rozdzielczość mojego obrazu, myślę, że przesunąłem rozdzielczość zbyt wysoko, więc wolałem zrobić większy obraz o nieco niższej rozdzielczości, a problem zniknął.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam @Metzog 

Naprawdę bardzo się cieszę, że znalazłeś właściwe rozwiązanie.
Nie rozumiałem strzałek (przełyków), ale z oprogramowaniem nic mnie już nie zaskakuje.

Mówiąc między nami, wiele osób przez większość czasu przywiązuje zbyt dużą definicję, aby wysłać lub użyć obrazu .png lub gorzej .jpeg lub spojrzeć na ekran w rozdzielczości niższej niż 2560 x 1440 lub w przypadku najbogatszego 3840 x 2160 pikseli (16/9): format telewizyjny 4K/UHD

Bardzo wysoka rozdzielczość jest używana tylko w szczególnych przypadkach, zwłaszcza w przypadku powiększeń wyższych niż A3 lub nawet z A2 dla papieru.

Powodzenia

Witaj @Zozo_mp, zapominasz, że renderowanie wyższe niż rozdzielczość ekranu pozwala na powiększenie obrazu, aby docenić szczegóły. Obraz nie zawsze jest tylko tapetą 1:1.

Witam @Sylk 

Dobra robota!

Z tym, że nie można powiększać obrazu inaczej niż w 2D. Zależy to również od formatu wyjściowego obrazu, A3 zajmuje szaloną ilość czasu.

Jeśli obrócisz część w Visualize, wszystko zostanie ponownie obliczone. Nawet w wersji pro pozwalającej na zrobienie małego filmu, przelicza każdą klatkę.

Do zobaczenia wkrótce @Sylk  ;)  ;)