Witaj @tous,
Według solidworks jest to 275 MPa
Wydaje mi się, że to nie jest poprawne:$ mam rację?
Z góry dzięki,
Witaj @tous,
Według solidworks jest to 275 MPa
Wydaje mi się, że to nie jest poprawne:$ mam rację?
Z góry dzięki,
Witam
Spójrz na ten link:
https://matieredumonde.com/acier-s355/
Pozdrowienia
Witaj Fred,
Tak więc ta właściwość waha się od 355 do 275 w zależności od grubości i że ta wskazana przez solidworks jest najbardziej niekorzystna,
Z drugiej strony nie mogę znaleźć wyjaśnienia dla S235 i S275, gdzie wskazany limit jest najwyższy (najczęstszy) :$ ?
Witam @Lynk
Wartość podana przez solidworks nie jest obliczana według grubości mniej lub bardziej grubej, ale według najcieńszej (minimalna grubość).
Jeśli potrzebujesz większej precyzji, możesz stworzyć własny materiał za pomocą dołączonego stołu. Więc jeśli zawsze pracujesz < lub = przy 16, używasz SW lub jeśli pracujesz z większymi grubościami, tworzysz swój materiał ze wszystkimi znanymi kodami i cechami.
Zwróć jednak uwagę na dwa punkty: odcienie i przynajmniej kierunek laminowania oraz maksymalną szerokość. Ponadto normy dotyczą wyrobów płaskich. Uważaj na tę pułapkę podczas symulacji PEF, jeśli nie masz krótkiego CS.
[HS WŁ.]
Prawdziwa historia, jakiej nie widziano w telewizji! Kierunek walcowania prowadzi do niespodzianek dotyczących tłoczenia, gięcia. Optymalizacja i zagnieżdżanie laserowe na blasze 12 oznaczały, że nie wszystkie części miały taką samą orientację włókien. W rezultacie, w nieco granicznych warunkach, pewna liczba części nie uformowała się prawidłowo i została odrzucona podczas kontroli.
[HS /wył.]
Witaj zozo
Byłem przekonany, że zgodnie z oznaczeniem S355JR. Nr 355 wskazuje granicę plastyczności do momentu@fred odnosi się do zmienności w funkcji grubości o0.
I właśnie zozo i wychodząc od tej zasady grubości, właściwości wskazane przez solidworks dotyczące S235, 275 są dla cienkiej grubości, ale nie dla S355, który jest zdefiniowany według dużej grubości, musi być wyjaśnienie?.
Jeśli chodzi o profile CS, szukałem w sieci, ale na próżno, nic rozstrzygającego, więc skontaktowałem się z BET, który wykonuje obliczenia konstrukcyjne zgodnie z normą eurokod, miękki robot, właściwości E36 to rzeczywiście 355MPa, niezależnie od tego, czy jest to blacha , surowa czy profilowa i niezmienna w zależności od grubości!
Jeszcze raz dziękuję za radę, dotyczącą zjawiska włókien blachy nie wykonujemy tłoczenia, ale zauważyłem to przy operacjach gięcia, osobiście uważam, że jest to nieuniknione, biorąc pod uwagę wymiary surowej blachy, która nie przekracza 2m szerokości, zwłaszcza jeśli chcesz uniknąć spawania i jego ograniczeń ;)
Witaj Lynk
Dziękujemy za pozytywne opinie. ;)
Twój temat jest bardzo interesujący i pouczający dla każdego. Prawdę mówiąc, nigdy nie zadawałem sobie tego pytania, ponieważ moje systemy nie wymagają zaawansowanych technologii, takich jak systemy jądrowe lub wysokociśnieniowe o dużym obciążeniu mechanicznym.
Chciałbym poznać opinię @m.blt, który jako nauczyciel musi być w stanie nas oświecić.
Pozdrowienia