Dobry wieczór; Próbuję stworzyć kształt typu "głowica bojowa" (nic wojskowego, chodzi o zrobienie owiewki silnika parowego w modelarstwie) za pomocą funkcji "Bossing/Smoothed Base" w SW. Szkic 1 (E1 / płaszczyzna czołowa) zawiera szkic złożony z prostych odcinków i półkola: E2 (górna płaszczyzna) składa się z splajnu i prostych segmentów; wreszcie E3 (płaszczyzna po prawej stronie) ma być krzywą prowadzącą, również splajnem (patrz zdjęcie).
Oczywiście wygładzanie się nie powiedzia. W poprzedniej wersji E2 (górna płaszczyzna) również składała się z odcinków linii i półkola - i wygładzanie działało. Wnioskuję, że to obecność splajnu w E2 sprawia, że się roję. Ale dlaczego i jak skorygować kurs (głowicy) ;-) ); Nie wiem.
Czytałem posty (w tym ten o skrzypcach z tyłu GT22), wymusiłem też opcję "proporcjonalną" (różne kombinacje), awarię również.
Twoje spostrzeżenia potrzebne do stworzenia tego tomu będą cenne. Dobry wieczór i dobra niedziela.
Nigdy nie wymyśliłem, jak uzyskać kolorowe linie szkicu. Udaje mi się to zrobić wewnątrz szkicu, ale kolor nie pojawia się już po zamknięciu szkicu. Udaje mi się pokolorować twarze jak na powyższym obrazku, ale nie szkic. (RHAAAaaaa)
Jak wychodzę z zasady, że jeśli nie jestem w stanie skorzystać z jakiejś funkcji w 10 minut (20 minut, jeśli ktoś mi to trochę wytłumaczy) to jest źle, więc w tym przypadku nie staram się już kolorować swoich szkiców.
Ponieważ jednak mam "otwarty umysł", jeśli powiesz mi, jak to zrobić, będzie to dla mnie okazja do oszukania siebie hihihi i zobaczenia w kolorze
No cóż, chłopak musi być kompletnie pijany, ale bez względu na to, jak bardzo próbuję wszystkich możliwych kombinacji, nic nie robię,-( Załączam plik (SW17).
Czy ktoś z was mógłby mi powiedzieć, co robię źle?
Ok, dobrze widziałem Zozo_mp ... Jednak segmenty są obecne w 2 szkicach, ale wydaje się, że nie są brane pod uwagę ... dziwne ;-(
Ostatnie pytanie: rodzaj "linii siły" (2 zielone uchwyty i cienka linia), która pojawia się po aktywacji funkcji wygładzania, do czego służy i jak z niej korzystać? Nie mogę znaleźć wyjaśnienia jego użycia.
Aha i jeszcze jedna rzecz, która niepokoi mnie w uchwytach splajnu: a) wydaje się, że możemy ograniczyć kierunek wektora tylko na pionie lub poziomie, a nie na dowolnej osi kierunku - czy istnieje rozwiązanie, aby ograniczyć wektor na dowolnej osi?; oraz b) jak sprawić, by uchwyt splajnu był symetryczny, tak aby długość wektora była identyczna po obu stronach punktu styku z samym splajnem.
w przypadku splajnów należy rozróżnić splajny 2D i splajny 3D. Zrozumiałeś, że splajny 2D mogą być pilotowane tylko w dwóch wymiarach, w przeciwieństwie do splajnów 3D ;-)
Istnieje kilka sposobów pilotowania splajnów.
Jakiś czas temu zrobiłem mini tutorial na ten temat, ale wraz z ewolucją wersji SW musieliśmy dodać nowe możliwości. Mam nadzieję, że kilka wskazówek z tego dokumentu będzie dla Ciebie przydatnych. Umieściłem to w PDF, ponieważ nie wszyscy koledzy na forum mają Worda.
Jeśli chodzi o funkcję wygładzania, odpowiem Ci trochę później. ;-)
((( Ostatnie pytanie: rodzaj "linii siły" (2 zielone uchwyty i cienka linia), która pojawia się po aktywacji funkcji wygładzania, do czego służy i jak jest używana? Nie mogę znaleźć wyjaśnienia, jak z niej korzystać. ;)))
Zrobiłem ci mini samouczek na temat tego, dlaczego i jak te uchwyty. Powiedz mi, czy to ci odpowiada jako wyjaśnienie.