Nie wiem, czy moje pytanie wyda ci się łatwe, czy nie, ale od kilku godzin chodzę w kółko, nie znajdując rozwiązania, więc oto moje pytanie:
Narysowałem kwadrat, który wyciąłem, aby uzyskać sześcian, następnie narysowałem półkole na jednej ścianie tego sześcianu, przekształciłem go w kulę (poprzez bossing/podstawę z obrotem). Jak na razie jest dobrze, ale chciałbym wygładzić kąty powierzchni sześcianu, na którym znajduje się kula.
Próbowałem fazowań, ale nie dają oczekiwanego rezultatu (mogłoby być dobrze, gdyby to była piramida, a nie kula). Próbowałem też wakacji bez powodzenia.
Myślę, że narzędzie, którego powinienem użyć, powinno zostać "usunięte". wygładzonego materiału", ale nie mogę go skonfigurować, więc nawet nie widzę, czy to jest to, czego bym oczekiwał...
Próbowałem też zastąpić moją kulę funkcją "kopuły" na licu sześcianu, ale daje mi to ten sam efekt.
To jest obraz tego, co mam, jeśli ktoś ma rozwiązanie, nie wahaj się :)
Funkcja zaokrąglenia musiałaby zostać wypróbowana ponownie, zmieniając wartość promienia krok po kroku.
Lub wykonaj usunięcie materiału przez obrót ze środkiem sześcianu jako osią, możesz narysować szkic styczny do półkuli, a następnie wygładzony według własnych życzeń po stronie sześcianu.
Tak naprawdę wszystko zależy od ostatecznego kształtu, jaki chcesz!
Rzeczywiście, jak @Tomalam. Zmieniając zaokrąglenie lub fazowanie krok po kroku, powinno to zrobić.
Innym punktem, który może być denerwujący, jest to, że twój okrąg jest "styczny" do kwadratu. Następnie otrzymujesz powierzchnię uważaną za zbyt małą, aby wykonać zaokrąglenie/fazowanie. Ø należy nieznacznie zwiększyć w stosunku do kwadratu. Na przykład Ø10,01 dla kwadratu o boku 10 mm
Ok spróbuję wygładzenia między kwadratem a kołem i opowiem Wam jak to wygląda, w międzyczasie jestem na innym modelu, dla którego otworzę inny temat :)