Pozwalam sobie na stworzenie nowego tematu nawet jeśli nadal dotyczy to "przesunięcia" tego samego pliku .obj moim poprzednim temacie :)
Tym razem mój problem polega na tym, że nie do końca jestem zadowolona z "ostrości" uzyskanej na moim prostowaniu. Tak naprawdę chciałbym usunąć drobne niedoskonałości artysty, który pracuje ze swoimi wielokątami, i uzyskać coś bardziej industrialnego.
Oto więc co mam i co chciałbym "wygładzić":
Tak więc kreator krzywych ScanTo3D bardzo mi pomógł do tej pory, udało mi się wyodrębnić następujące krzywe z mojej siatki:
W rezultacie mam trochę problemu ze zrozumieniem, czy mój problem polega na tym, że użyłem zbyt wielu krzywych, czy też chodzi o to, że mają one zbyt wiele wad?
A może nie powinienem był próbować montować tej "kolumny" w ten sposób, może jest na to inny sposób?
Tak, ale fakt, że jest najmniejszy guzek sprawia, że myślę, że nie idę w dobrym kierunku.
W rzeczywistości przyjaciel zrobił mi ten model na 3ds-like, a moim celem jest przeniesienie go do solidworks, aby stworzyć plastikową powłokę o tym kształcie. Nie mam pojęcia, jak to wygląda w świecie przetwórstwa tworzyw sztucznych, ale wyobrażam sobie, że jeśli nie będę miał całkowicie gładkiego modelu, to on nie zadziała, prawda?
Nie wiem czy ludzie na forum pracują w terenie i mogliby mi udzielić jakichś informacji.
@opiep27 jakie są szczątki? W przeciwnym razie nie do końca zrozumiałem twoją propozycję "cięcia".
@r.Paulin, czy chciałbyś, żebym jeszcze bardziej zmniejszył liczbę krzywych? Problem polega na tym, że po tym, jak nie szanuję już oryginalnego kształtu, który nie jest tylko kołem, które zamienia się w coś owalnego, w środku pojawia się efekt "rozkloszowania".
Wolałbym coś, co ustandaryzowałoby nieco krzywe w inteligentny sposób, aby w rzeczywistości były trochę bardziej symetryczne. Może powinienem zrobić krzywe na 1/4 objętości, a następnie zduplikować je przez symetrię na pozostałych 3 ćwiartkach i zrobić głośność w ten sposób?
Dodaję 2 zrzuty ekranu oryginalnego modelu i jego superpozycji z moim wygładzeniem (objętość umieściłem w gumowym kolorze, abyście dobrze widzieli, i przepraszam za kulę, która uderza w wkładkę :D).
Mam wrażenie, że swoją częścią dochodzisz do granic możliwości Solidworks.
Musisz mieć problem ze stycznymi, które trochę zachodzą na siebie we wszystkich kierunkach i kolidują.... Zazwyczaj jest to miejsce, w którym cieszysz się, że masz bardzo dobre oprogramowanie do powierzchni (w wyniku czego spędzasz 3 dni na modelowaniu części.
Jeśli masz okazję, to czy próbowałeś stworzyć swoje dzieło z Creo lub Catią? (lub inne oprogramowanie specjalnie dedykowane do powierzchni. Ale nie wiem za dużo)
1- W narzędziach do formowania masz: analizę szkicu, pozwala to sprawdzić, czy część można łatwo usunąć zgodnie z linią podziału.
2- Cięcie: zgodnie z obrazem masz kształt pod tym kawałkiem (kulą?). Więc kiedy już masz swoje krzywe prowadzące. Bierzemy szkic przecięcia między sferą a częścią, która ma zostać uzyskana, aby ją usunąć (lub ukrywamy zaimportowaną bryłę). A z krzywych prowadzących przerabiasz część, która ustawia cię pb. Zasadniczo szybko przerysowujesz swoją część.
Cóż, szkic nie jest na moim poziomie, nawet po obejrzeniu filmu, w którym wydaje się super prosty, nie mogę zrobić tego samego ponownie:D
Z drugiej strony próbuję ponownie wykonać wygładzanie za pomocą krzywych prowadzących wyodrębnionych przez kreatora krzywych ScanTo3D (w trybie "przekroju"), próbowałem wyodrębnić 8 z nich (2 dla płaszczyzny prostej, 2 dla płaszczyzny czoła i 2 na przekątną), Rezultat jest znacznie lepszy pod względem wygładzenia.
Ponieważ jednak chciałbym, aby uzyskany kształt był symetryczny, myślę, że rozsądniej byłoby odzyskać tylko 3 splajny (1 prosty, 1 ściana, 1 przekątna), a pozostałe 5 uzyskać przez symetrię.
Problem polega na tym, że nie znalazłem sposobu na zrobienie symetrii tych splajnów. Myślę, że to dlatego, że mam szkice 3D, a nie 2D (co nie jest zbyt logiczne, ponieważ te krzywe zostały uzyskane za pomocą kreatora krzywych w trybie "przekroju" i tnie siatkę wzdłuż płaszczyzny).
Jeśli więc ktoś może mi albo wytłumaczyć, jak zrobić symetrię splajnu w szkicu 3D, albo przekształcić szkic 3D w szkic 2D (od tego czasu udaje mi się zrobić symetrię w szkicu 2D), to pozwoliłoby mi to sfinalizować tę część (przynajmniej mam nadzieję).
Nie masz innej metody do zaproponowania? Ponieważ ten wydaje się nie działać.
Jak powiedziałem, te krzywe zostały wycięte w trybie "przekroju", ponieważ używa on płaszczyzn do tworzenia krzywych, muszą być w 2D, nawet jeśli są w szkicu 3D (chyba że przypadkowo przełączyłem je na 3D, ustawiając ich końce styczne do 2 profili używanych do wygładzania?).
Powiedziałem więc sobie, że zamierzam zrobić szkic 2D na tej samej płaszczyźnie, na której uzyskałem splajn, stworzyłem szkic i skopiowałem/wkleiłem splajn, ale w ogóle nie ma on tej samej głowy, co nie ma sensu...