Właściwości szablonu lokalizacji część zagięta

Witam

W Solidworks, gdy wykonywana jest część gięta, generowana jest lista  właściwości,

Czy wiesz, gdzie wśród plików znajduje się ten model? (jeśli istnieje)

Chciałbym "sformatować" ten model (jeśli jest to możliwe)

Dziękuję serdecznie

(Jestem początkujący w zarządzaniu listami i nomenklaturami pod SW)

C:\ProgramData\SOLIDWORKS\SOLIDWORKS 2017\lang\english\weldments

1 polubienie

Dziękuję, ale... To jest dla części spawanych, ten plik "weldmentproperties.txt"?

W tym pliku nie ma żadnych właściwości, które daje mi dla części giętych.

Dużo szukałem, ale nie mogę znaleźć :(

1 polubienie

Witam

Mówisz o tych właściwościach?

2 polubienia

Tak, dokładnie, te właściwości dotyczą części giętej, ale nie mogę znaleźć "źródła" tych właściwości

(Położyłem tam złożoną skrzynkę)

piece_pliee.png
1 polubienie

Najwidoczniej te właściwości są używane w pliku weldtable-standard.sldwldtbt, który znajduje się w ...\SOLIDWORKS\lang\english.

Konkretnie, co chcesz zrobić?

2 polubienia

Dzięki dbz, znalazłem plik, o którym mówisz, sprawdzę czy to jest to,

W przeciwnym razie sedno mojego pytania polega na tym, że tych właściwości w tablicy nie można modyfikować, możemy dodać więcej, ale nie modyfikować ich, a zatem tablicę z określoną liczbą właściwości.

Na przykład dla "Length" mój klient używa zmiennej "Length" i kiedy modyfikuję "length for length" i zamykam tablicę, kiedy ponownie ją otwieram, zawsze jest "length". Więc w sekcji "długość" dodałem "Długość", to jedyny sposób, jaki znalazłem.

1 polubienie

dbz, czy wiesz, jak edytować plik taki jak ten "weldtable-standard.sldwldtbt"?

to nie jest tekst i SW nie chce go otworzyć.

Suszę

Witam

Jest to model stołowy. Zobacz tutaj: http://my.solidworks.com/reader/forumthreads/202315/how-to-open-the-sldwldtbt-file

Więcej informacji w pomocy SW: http://help.solidworks.com/2011/English/solidworks/sldworks/legacyhelp/sldworks/detailing/Table_Templates.htm

To, co pokazał ci DBZ, to "stół"

To nie jest ustawienie dla właściwości, których szukasz.

O ile się nie mylę, nie sądzę, abyśmy mieli dostęp do tego pliku ustawień (nie pojawia się on w lokalizacjach plików).

1 polubienie

Podobnie jak olivier42 nie mam wrażenia, że możemy cokolwiek z tych właściwości edytować.

W przypadku danego problemu, w tabeli Lista części spawanych po przypisaniu właściwości do kolumny można umieścić żądany tytuł z menedżera właściwości PropertyManager. Po zmodyfikowaniu możesz zapisać ten typ tabeli "dostosuj", jeśli jesteś przyzwyczajony do jej używania.

W przeciwnym razie  można utworzyć właściwość Lenght , która przypomina właściwość Length bryły części, ale jest nieco skręcona.

2 polubienia

Dziękuję Remrem i Olivier42, Przede wszystkim Remrem, mój problem nie leży na poziomie stołu, mój klient ma swoją tabelę "cutlist", którą integruję z rysunkiem, ale jego stół prosi o dane inne niż te dostarczone przez SW, gdy wykonuję część składaną. (w parametrach lutowanych elementów) podaję Ci właściwości, które SW daje w pj.

a Olivier42, jak widać, dbz pokazuje właściwości dla części złożonej, (takie same jak ja mam)

Kończąc z DBZ, tak i dobrze mi idzie, jak tam mówisz, ale wolałbym ze względu na "czystość" w pliku części mieć odpowiednie zmienne bez tworzenia "duplikatów" tylko z powodu nacisku na Materiał zamiast MATERIAŁU, widzisz, a w dodatku MATERIAŁ wielką literą nie chce go tworzyć, ponieważ mówi, że już istnieje, To właśnie takie małe rzeczy są trucizną. A jeśli dotknę kolumn stołu klienta, to nie jest fajnie, chciałbym tego uniknąć.

Ale hej, jeśli nie ma rozwiązania, postaram się to wytłumaczyć mojemu klientowi.

Nie wątpię w Twoją wiedzę, widziałem na tym forum bardzo ciekawe pytania i odpowiedzi na wiele tematów

Mam zamiar spróbować na forum dassault systèmes, nie wiem gdzie i jeśli mam jakieś pozytywy, zgłoszę rozwiązanie.

Do zobaczenia później, serdecznie

piece_pliee.png

Cóż, najwyraźniej jest to bardzo stary problem, którego programiści oprogramowania nie zbadali ponownie. (od 2013 r.)

Jedynym sposobem byłoby użycie makr, które korzystają z funkcji API. :(

Forum DS-SW:

https://forum.solidworks.com/message/364145

1 polubienie

Witam

Zazwyczaj właściwości znajdują się w pliku tekstowym. Przeprowadziłem wyszukiwanie na moim komputerze, nic mi nie znalazło.

Można jednak użyć funkcji makra, która pobierze potrzebne wartości i zaktualizuje właściwości każdego obiektu arkusza blachy.

Mówię o makro funkcji, ponieważ w Twoim przypadku istnieje potrzeba aktualizacji danych o zmianach w modelu.

Możesz również użyć tego makra, aby zmienić nazwy właściwości według własnych upodobań.

Spróbuj rozpocząć wyszukiwanie od wpisania *.txt w folderach Solidworks, gdy tylko uzyskasz lepszy wynik niż ja :)

Pozdrowienia.

Dziękuję Yves, za wyszukanie pliku "txt", już dużo szukałem, ale mogę spojrzeć ponownie, a także xml, nie wiem,

Jeśli chodzi o makra, nie mam teraz zbyt wiele czasu, ale przyjrzę się temu.

(nowicjusz z VB i SW)

Pytanie do administratora forum, moje pytanie wydaje się nierozwiązane i bez rozwiązania,

Czy pytanie może pozostać otwarte?

Nie chciałbym klikać na "rozwiązane przeze mnie" tylko po to, żeby zamknąć temat :(

(Nadal muszę zrobić rozeznanie, ale w tej chwili jestem bardzo zajęty :(  )

Pozdrowienia

1 polubienie