Oprogramowanie pomiarowe na modelach 3D (.stl .obj .off .ply)

Witam

Szukam oprogramowania, które pozwoli mi na wykonywanie pomiarów na modelach 3D w formacie .stl, .obj, .ply lub .off.

Pomiar odległości punkt-punkt i pomiar obwodu przekroju.

Moje modele 3D mają dużą liczbę faset, trudno jest mi je otworzyć za pomocą SW. Mają objętość mniejszą niż 1m3, z rozdzielczością około 5mm.

Nie znam się zbytnio na oprogramowaniu do zarządzania chmurą i szukam czegoś darmowego lub taniego, nie wymagającego maszyny wojennej (mam laptopa z I5 i 8 GB pamięci RAM, co pasuje mi do SW dla małych i średnich asm)

Czy znasz oprogramowanie, które może wykonać to zadanie? Z góry dziękujemy!

Witam;
Edrawing akceptuje otwieranie wielu formatów i mierzenie ich.

Możesz także użyć Blendera do pomiarów (darmowy, ale musisz się przyzwyczaić do interfejsu...).
https://www.blender.org/download/
Z drugiej strony, mając tylko 8 GB pamięci RAM, będziesz musiał uzbroić się w cierpliwość. Jestem nawet zaskoczony, że Solidworks nadal działa (której wersji używasz?)

Pozdrowienia.

8 polubień

2015… Jadę tam z cierpliwością i delikatnością

Właśnie zrobiłem test na edrawing: pomiar nie jest aktywowany dla obiektów w STL. Szkoda.
Dziś wieczorem próbuję Blendre. Powiem ci, czy odpowiada temu, czego potrzebuję
Dzięki za wskazówkę MacLane :wink:

Blender robi to bardzo łatwo. Narzędzie pomiarowe znajduje się na stronie głównej.
Pozostań w trybie obiektowym

Ma to znaczenie dla wszystkich tych typów plików

W przypadku 8 GB pamięci RAM Blender bardzo dobrze radzi sobie z plikami stl, które nie przekraczają 100 MB.
W przeciwnym razie prostszy i bardziej darmowy jest Meshmixer firmy autodesk.

4 polubienia

W Blenderze zaimportowałem mój plik STL i próbowałem utworzyć splajn i przyciągnąć go do powierzchni obiektu. Nie mogę tego wydobyć na powierzchnię.

Na pierwszy rzut oka Blender nie jest do tego stworzony. Powinienem poszukać czegoś bardziej odpowiedniego i prostszego.
Meshmixer nie pozwala mi robić tego, co chcę.
Zamierzam wypróbować fusion 360.
Masz jakieś inne pomysły?

Właśnie zainstalowałem Fusion 360. Przede wszystkim wygląda bardziej jak to, do czego jestem przyzwyczajony (Solidworks).

Aby zmierzyć odległość między 2 punktami na powierzchni mojego obiektu, to w porządku.

Pomiar obwodu jest bardziej skomplikowany. Mogę utworzyć szkic, przecinając płaszczyznę z moim obiektem, ale nie mogę zmierzyć jego długości.

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

image.thumb.png.c9c293db58818bfda358e3863f8b89fa.png

Nie wiem wystarczająco dużo o fuzji jądrowej.
Dla tych darmowych dostępny jest również freecad. Interfejs zbliżony do CAD.
W przeciwnym razie w blenderze wystarczy nacisnąć ctrl podczas pomiaru. Pozwala to na trzymanie się siatki.

Właściwie udało mi się zrobić to, co chciałem: na moim planie przekroju narysowałem splajn, który jestem w stanie zmierzyć.
Dziękuję za pomoc

1 polubienie

Aby móc wykonywać akcje na stl w scalaniu, musisz go przekonwertować

O firmie Fusion:
Menu Siatka→ Edytuj → Konwertuj siatkę.
Chodzi o to, że jeśli stl ma zbyt wiele ścian/trójkątów, będzie bardzo długi lub nawet niemożliwy, prawdopodobnie będziesz musiał zmniejszyć stl, co spowoduje utratę rozdzielczości. Czasami lepiej jest kiełbasować stl za pomocą miksera siatkowego, aby uzyskać stl, który nie jest zbyt duży.

menu siatki→ Edytuj → Zwiń

Po przekształceniu pliku STL możliwe jest wygenerowanie szkiców profilu
Menu Utwórz→ Utwórz szkic przekroju siatki.

Stl jest w zasadzie "bezużytecznym" plikiem w narzędziach CAD, istnieją funkcje, które pomagają, ale nie zawsze jest łatwy w użyciu, zwłaszcza w zależności od złożoności kształtów, jest trochę jak plik PDF, niełatwo go edytować.