Mam zamiar stworzyć swoją firmę zajmującą się obróbką metali i będę potrzebował Twoich opinii w celu zdefiniowania jednego lub więcej programów do śledzenia.
Moja wiedza na temat tych programów jest dość słaba, znam solidworks (używany przez rysowników, w których obecnie pracuję), pomysł byłby taki, aby mieć darmowe oprogramowanie (jakość??) lub nawet płatne, ale z nieporównywalnym budżetem z solidworks.
Pierwsza potrzeba: Potrzebowałbym oprogramowania 2D, w którym mogę rysować stosunkowo proste rzeczy, takie jak prostokątna blacha (na przykład płyta pergoli), balustrada schodowa, na przykład, aby znaleźć zdefiniowany kąt i wiele innych. Ważne jest to, że muszę być w stanie wysłać jego pliki w formacie DXF i że są one ultraprecyzyjne, aby firma zajmująca się cięciem laserowym nie musiała wykonywać żadnych przeróbek.
Jeśli to możliwe, ale pozostaje to bonusem, aby móc rysować modele wewnętrznej blachy na balustrady lub bramy.
2. potrzeba: Potrzebowałbym oprogramowania 3D, które jest na tyle łatwe w użyciu, jeśli to możliwe, aby móc szybko umieścić stół projektowy, balustradę, szklany dach na obrazach i móc pokazać klientowi projekt.
Nanocad (w języku angielskim) darmowa wersja nieograniczona, ale uważaj, aby nie otworzyć pliku dwg najnowsza wersja autocad 2013 max.
https://nanocad.com/products/nanoCAD/download/
W przypadku 3D, jeśli jesteś bardzo punktualny, możesz wypróbować FreeCAD całkowicie za darmo, ale do użytku profesjonalnego może być nadal zbyt ograniczony. (Do przetestowania)
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię, to bardzo miłe!
Zamierzam rzucić okiem na to wszystko, mała propozycja ode mnie, aby uzyskać wasze opinie, co myślicie o autocad dla moich stosunkowo "uproszczonych" potrzeb, wydawało się, że jest w stanie wykonać tę pracę.
Chociaż jest nieco wyższy niż drafsight, jest jednak lepiej znany i może być bardziej uspokajający, wiedząc, że pliki dwg i tak będą działać z jednym lub drugim (ten sam format pliku)
Edytor 2D DWG, jeśli masz starszą wersję oprogramowania (do 2009 roku) i dlatego ograniczony do pliku do 2009 roku.
Jeśli chodzi o ZW3D, masz prawo do wersji 30-dniowej z modułem CAM / blachowym lub bez (nie w tej samej cenie, ale jeśli można i zmniejsz ilość oprogramowania)