Profesjonalne oprogramowanie do gięcia z SW (SHEET METAL)

Witam.

Obecnie  pracuję w firmie zajmującej się blachą precyzyjną.

Najczęściej używam Solidworks i posiadamy zaawansowany technologicznie laser, giętarki, wykrawarki, cięcie tlenowe.

Pracuję na plikach solidworks, ale także na krokach i igs. Zespoły, o których mówimy, mogą zawierać od kilku części laserowych, giętych i spawanych do prawie 200 części. Używamy oprogramowania, które pozwala nam, gdy część jest płaska, zarejestrować ją w DXF i ręcznie prześledzić linie gładzicy zgodnie z wymiarami ext i int, stratami na gładzicy itp. Moje pytanie jest proste, czy istnieje szybszy sposób (w szczególności dzięki oprogramowaniu do rozpoznawania/symulacji gięcia) na przejście z pliku SW, STEP lub IGS do płaskiej części, która może być zatem laserowa lub tlenowa z odpowiednim urządzeniem po bibliotece V/matrix.

Aby być prostszym, mam złożoną część w STEP, czy jest sposób, aby ją rozłożyć i zapisać w DXF po rozłożeniu na płasko, zachowując złożone linie.

Dziękuję wam.

Czy w swoich manipulacjach wykorzystujesz moduł blachy?

1 polubienie

W przypadku plików solidworks za pośrednictwem funkcji arkusza blachy nie ma problemu

oraz do DXF w cięciu rozłożonym i laserowym

Plik części SOLIDWORKS można przekazać za pomocą programu Draftsight za darmo 

W przypadku oczyszczalni ścieków to nie to samo

Musisz być w stanie przekonwertować ten plik, który jest w zasadzie na powierzchni na wolumin

Dlatego należy zachować ostrożność podczas eksportowania kroku

Raz w objętości konwersja na arkusz blachy i Draftsight

i krąg jest pełny

@ +

1 polubienie

Używam modułu SW do blachy w całości, ale na pliku STEP lub IGS, który jest do nas wysyłany, oprócz odesłania go z powrotem do SW i ponownego wykrycia wszystkich zagięć (zwykle ręcznie, zagiętych po złożonych) nie widzę, dlatego chciałem wiedzieć, czy można użyć (i jakiego?) oprogramowania do rozpoznawania i symulacji zagięć, a następnie zarejestruj płaską część w DXF, aby wysłać ją do SDD lasera i giętarki z odpowiednim devellopé i odpowiednimi liniami gięcia.

Dziękuję GT22 i Alainowi za odpowiedzi. Robimy podwykonawstwo, a pliki, które otrzymujemy, są w kroku i igs i oprócz zapisywania ich w postaci stałej i przerabiania wszystkich fałd, których nie widzę.

Witam

Pracuję w firmie z podobnym parkiem maszynowym. 4 giętarki od 2 do 8m i 3 maszyny laserowe od 3 do 5kW. Mamy mały moduł  Topsworks, który jest zaszczepiony na Solisworks i konwertuje pliki Solidwoks na geo (plik laserowy z liniami zagięcia). Ten mały dodatek zawiera ustawienia arkusza blachy, które umieszczasz w Solisworks.

1 polubienie

A ten moduł byłby specyficzny dla wszystkich maszyn w Twojej flocie, czy też istnieje na płatnej lub bezpłatnej licencji, korzystając z biblioteki Ve/matrix. Wiem, że Amada ma moduły takie jak "SHEETWORKS", "V factory" itp. itp, co pozwala, z giętej części blaszanej, automatycznie wykonać nawet z pliku krok lub IGS program gięcia i lasera / tlenu.

Tak, jest to licencja płatna i działa dla nas, ponieważ mamy wszystkie maszyny od tego samego dostawcy. i aby zmodyfikować STEP lub inny plik, wykonuję następujące czynności:

Oto jeden z moich samouczków

http://www.lynkoa.com/tutos/2d/comment-changer-les-rayons-de-pliage-d-un-step

a oto jak działa Topsworks:

https://www.youtube.com/watch?v=q9CZfkYpyE0

Twoje pliki, które są do Ciebie wysyłane, są płaskie lub w 3D

jeśli są w 3D i objętościowo i można je zapisać w części SolidWorks

Po prostu przekonwertuj go na blachę i masz tylko jeden FAC, aby określić, czy zagięcia są automatycznie wykrywane

Nie musisz wykrywać całej gładzicy 1/1

SW robi to wszystko sam

w przeciwnym razie w specjalnej konstrukcji blachowej, która współpracuje z oprogramowaniem

http://www.assyscad.com/fabrication-tolerie-SolidNEST.html

http://www.exactflat.com/

Między innymi

Dziękuję za odpowiedź. Zobaczę samouczek dotyczący tego kroku.

Jednak niektóre pliki, które są do nas przesyłane, są "wycinane z masy", tzn. klienci nie korzystają z blachy swojego CAD, a w tym przypadku, czy Twój moduł, lub inny moduł, mógłby rozpoznać przez symulację część po części lub rozpoznać te wygięte części, nawet jeśli musimy wykonać nacięcia, drzazgi itp.   w zespole i zrobić to automatycznie? Wiem, że podobnie jak w Twoim przypadku, marki maszyn takie jak Twoja oferują tego rodzaju specyficzny moduł. Ale czy mogą one działać z różnymi maszynami?

Kiedy mówię o wycięciu z masy, to dlatego, że aby zrobić "90 fold" klient rysuje szkic na swojej twarzy, a na przykład ekstruzja :) ( jeśli wiesz, co mam na myśli  )