Witam
Chcę użyć " Długości trajektorii ", ale na szkicu 3D, aby zagwarantować długość. Niestety nie mogę tego zrobić, ponieważ to narzędzie jest wyszarzone, oczywiście niedostępne podczas szkicowania 3D. Czy istnieje inny szybki sposób na wyświetlenie długości szkicu na żywo (jeśli zmieni się strona)?
Aby kontrolować długość, muszę wybierać kolejno pociągnięcia, krzywe itp., aby uzyskać całkowitą długość, ale jest to czasochłonne!
Z góry dziękujemy społeczności!
Nie lepiej, innym rozwiązaniem jest bok prostej i zakrzywionej części (w prawdziwym lg) i narysowanie linii konstrukcyjnej, która zajmuje dodanie wszystkich tych żeber, ale jest to jeszcze bardziej czasochłonne, zaleta, jeśli zmienisz długość, ewoluuje.
Ale tak, funkcja na szkicu 3D byłaby znacznie lepsza dla programisty!
Będąc w szkicu, otwórz okno pomiaru (M), wybierz sekcje szkicu do zmierzenia, a będziesz mógł odczytać całkowitą łączną długość
Witaj @Charley ,
Ponieważ jest to, jednostki są prawdopodobnie połączone.
Co powstrzymuje Cię przed użyciem funkcji Select Chain i Evaluate > Measure , aby dowiedzieć się, jaka jest długość?
To jest to, co robię, ale jest to czasochłonne i mało dynamiczne. I bez konieczności otwierania okna pomiarowego, masz sumę znajdującą się na dole:
To jest to, co już robię... Zależało mi na szybszym i przede wszystkim dynamicznym rozwiązaniu.
Witam
Wykorzystanie czujników i kontrola pomiaru?
Dobra robota! Działa, gdy myślisz o odbudowie, a nawet możesz ustawić alert, jeśli przekroczysz określoną wartość! Dziękuję Ci Cyril
Innym sposobem jest użycie prostego makra, które oblicza długość wszystkich elementów w edytowanym szkicu.
Za pomocą tego pola wyboru można uwzględnić lub nie uwzględnić linii konstrukcyjnych.
LgEsquisse.swp (360 KB)