Całkowita długość wszystkich elementów mechanicznych zespawanych w złożonym zespole

Witam 

Posiadam podzespół, w którym jest kilka części zabudowanych w spawanych mechanicznie.
Czy oprogramowanie może automatycznie obliczyć całkowitą długość wszystkich profili dla całego montażu na podstawie szczegółowego zestawienia materiałów wraz z listami części spawanych? 

Tutaj mi się to udaje, ale całkowita długość jaką otrzymuję jest ograniczona do każdej mechanicznie spawanej części.
Jednak w moim zespole jest kilka części, które wykorzystują na przykład pręt rozciągnięty Ø10. (patrz Załącznik, ze względu na poufność usunąłem opis, ale artykuły 3 i 4 są podobne, dlatego chciałbym, aby w kolumnie długość całkowita znajdowała się suma długości 3,1 + 4,1 i 3,2 + 4,2. To samo dla części 2, która jest w ilości 2, chciałbym, aby całkowita długość 2,1 była dwukrotnie większa niż długość tej części itd. )

Z góry dziękuję

sans_titre.png

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, robisz montaż KAŻDEJ części spawanego mechanika?

Jeśli tak jest, jest to dość żmudna metoda...

Ale jak uzyskać wynik w kolumnie "L.total"? za pomocą równania? Bo nie rozumiem niektórych wyników (np. 1,2:2 X 700 = 2080)

Czy próbowałeś użyć właściwości "total length"?

Nie mając pod ręką SW, nie wiem czy działa w zestawieniu materiałów i w montażu....

Ale w pliku spawanej części konstrukcyjnej, tak, pozwala obliczyć całkowitą długość używaną dla każdego typu profilu na liście części spawanych.

Jeśli to pomoże.

Klasa A+

Hubert

Witam

Nie wiem, którą wersję SW posiadasz, ale wersja z 2019 roku jest naprawdę warta obejrzenia.

W czwartek odbył się pokaz - w krainie jedwabiu i pana Vaucansona - na skomplikowanych i splątanych mechanicznie spawanych ramach oraz ze stołami do przepływów bezpośrednio w SW.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Czy użycie formuły, takiej jak Excel, może ci pomóc?

http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/sldworks/c_equations_in_tables_and_boms.htm?verRedirect=1

Cze wszystkim 

@Hubert używam całkowitych właściwości długości każdej części spawanej mechanicznie.
Informacje, których brakuje do zrozumienia, to kolumna z tytułem profilu (na przykład 1.10 i 1.2 to kwadratowa rura o wymiarach 60x60x4)

@Zozo, mam tylko SW2017

@ przyjdę, prawdopodobnie, ale jestem nowy w używaniu SW (jestem bardziej sformatowany w CREO, więc trochę walczę, aby zapomnieć o moich automatyzmach). Musiałbym być w stanie dać mu do zrozumienia, że "Profil długości całkowitej = długość całkowita (część 1, jeśli profil = a) + długość całkowita (część 2, jeśli profil = a) +.... " i to dla każdego profilu z wyjątkiem tego, że chciałbym, aby robił to sam, tak jak robi w częściach spawanych mechanicznie, bo jeśli więcej czasu poświęcę na wprowadzanie równań niż na ręczne dodawanie, to nie jest to zbyt ciekawe.

Dziękuję

Wydaje mi się, że narzędzie "cuttingOptimization" pakietu mycadtools musi wiedzieć, jak to zrobić....

1 polubienie

Witam

Poniżej znajduje się przegląd narzędzi myCADtools, które można pobrać. Masz opis narzędzia CuttingOptimization@flegendre o którym mówi.

https://www.lynkoa.com/contenu/pr%C3%A9sentation-des-utilitaires-mycadtools-2018

Pozdrowienia

Witam

może być rozwiązaniem w załączonym dokumencie.

Niech Moc będzie z wami.

somme_nomenclature.docx