Posiadam podzespół, w którym jest kilka części zabudowanych w spawanych mechanicznie. Czy oprogramowanie może automatycznie obliczyć całkowitą długość wszystkich profili dla całego montażu na podstawie szczegółowego zestawienia materiałów wraz z listami części spawanych?
Tutaj mi się to udaje, ale całkowita długość jaką otrzymuję jest ograniczona do każdej mechanicznie spawanej części. Jednak w moim zespole jest kilka części, które wykorzystują na przykład pręt rozciągnięty Ø10. (patrz Załącznik, ze względu na poufność usunąłem opis, ale artykuły 3 i 4 są podobne, dlatego chciałbym, aby w kolumnie długość całkowita znajdowała się suma długości 3,1 + 4,1 i 3,2 + 4,2. To samo dla części 2, która jest w ilości 2, chciałbym, aby całkowita długość 2,1 była dwukrotnie większa niż długość tej części itd. )
Nie wiem, którą wersję SW posiadasz, ale wersja z 2019 roku jest naprawdę warta obejrzenia.
W czwartek odbył się pokaz - w krainie jedwabiu i pana Vaucansona - na skomplikowanych i splątanych mechanicznie spawanych ramach oraz ze stołami do przepływów bezpośrednio w SW.
@Hubert używam całkowitych właściwości długości każdej części spawanej mechanicznie. Informacje, których brakuje do zrozumienia, to kolumna z tytułem profilu (na przykład 1.10 i 1.2 to kwadratowa rura o wymiarach 60x60x4)
@Zozo, mam tylko SW2017
@ przyjdę, prawdopodobnie, ale jestem nowy w używaniu SW (jestem bardziej sformatowany w CREO, więc trochę walczę, aby zapomnieć o moich automatyzmach). Musiałbym być w stanie dać mu do zrozumienia, że "Profil długości całkowitej = długość całkowita (część 1, jeśli profil = a) + długość całkowita (część 2, jeśli profil = a) +.... " i to dla każdego profilu z wyjątkiem tego, że chciałbym, aby robił to sam, tak jak robi w częściach spawanych mechanicznie, bo jeśli więcej czasu poświęcę na wprowadzanie równań niż na ręczne dodawanie, to nie jest to zbyt ciekawe.