Jasność, montaż i edrawing

Witam.
Kiedy tworzę plik edrawing i otwieram go, stwierdzam, że obraz jest matowy, nie jest wystarczająco jasny:

po lewej to co widzę w montażu, a po prawej to co widzę z utworzonym edrawingem.
Czy ktoś to zauważył i miał rozwiązanie?

Bardzo często majstruję przy wartości natężenia światła, tak aby biel wychodziła biała, w przeciwnym razie mam szarość...
Może to pomyłka?

Ciesz się NAMI

Witam @ltison_1

Ustawienie " natężenie światła " sprawia, że wygląd jest luminescencyjny. Emituje światło, jak ekran lub żarówka.

Twoim celem nie jest emitowanie, ale wręcz przeciwnie, otrzymywanie większej ilości światła. Konieczne jest zatem sterowanie źródłami oświetlenia sceny.
W takim przypadku jest to światło otoczenia , które należy edytować, aby zwiększyć jego intensywność:

image

Jeśli to nie wystarczy, możesz również spróbować pobawić się wartościami innych świateł, aby uzyskać pożądany efekt.

Witam;
Nie zauważyłem tak zauważalnych różnic w środowisku Edrawing w porównaniu do Solidworks.
Spróbuj, aby złagodzić nudną stronę 3D, pobawić się wyglądem Edrawing.

Zastąp tło dokumentu białym tłem
Nie używaj tła gradientowego
Odznacz " Pokaż cienie "

To niewątpliwie zwiększy kontrast między komponentami 3D w Edrawing bez konieczności bawienia się parametrami w Solidworks.

1 polubienie

Witam, dziękuję za odpowiedzi.
Rzeczywiście, miałem intuicję, że granie na jasności nie jest dobre...
Czy dodanie atmosfery oświetlenia da takie samo renderowanie między edrawingem a montażem w oprogramowaniu?
Miłego tygodnia

Witam

Edrawing przywraca światła ze sceny programowej. Jedyną rzeczą, która różni te 2, jest w zasadzie ekspozycja. A nawet gamma. Aby to zrekompensować, po prostu lekko wzmocnij jedno lub więcej świateł na scenie. Renderowanie w oprogramowaniu będzie wyglądało na nieco prześwietlone, ale można je przywrócić po wyeksportowaniu.