Witam! W ramach projektu w ostatniej klasie liceum muszę zamodelować, a następnie zasymulować system, za który odpowiadam. (Zdjęcie schematu kinematycznego na Solidworks w załączeniu).
Obracanie cylindra niebieskiej monety ma za zadanie toczyć "jajko" na ramie (pionek). Ze względu na kształt koła, prowadnice poziome i pionowe mają przesuwać się zgodnie z osią, od której są zależne, za pomocą przesuwnych ogniw w miarę postępu ruchu.
Pozwoli mi to na przeprowadzenie badania ruchu na mecha3D, ale nie mogę utworzyć krzywki między kołem a ziemią na solidworks. Podczas sprawdzania poprawności pojawia się komunikat o błędzie "Jedna lub więcej cech krzywki ma promień mniejszy niż promień krzywki przeciwbieżnej. Może to prowadzić do błędów poślizgu podczas przesuwania komponentów" i uniemożliwia odtworzenie połączeń na mecha3D.
Szukałem przez kilka godzin, czy gdzieś się nie pomyliłem, czy ograniczenia były dobre itp. Ale nic do zrobienia, nie rozumiem dlaczego to nie działa.
Dlatego potrzebuję twojej pomocy, ponieważ naprawdę potrzebuję jej do pracy.
Z góry dzięki!
PS: Korzystam z Solidworks 2012, ale mam możliwość przełączenia się na wersję 2015.
Próbowałem zrobić tangencję i jeśli zrobiłem to poprawnie, to nie działa. Dobrze jest kliknąć prawym przyciskiem myszy powierzchnię koła po wybraniu ograniczenia krzywki, prawda? Bo próbowałem robiąc to w ten sposób i styczność nawet się nie pojawia, podczas gdy przy okręgu jest.
Nie powiedziałem tego wyraźnie , ale koło jest trochę wyjątkowe, ma kształt jajowatego. Abyś zrozumiał, chcę, aby koło się obracało, aby podnieść system (zmodyfikowany i zmotoryzowany wózek inwalidzki), aby umożliwić pokonywanie przeszkód.
@gt22
W ogóle nie znam odpowiedniego narzędzia, a co masz na myśli mówiąc o powierzchni kursu? Nie mam zbyt wiele czasu na szukanie :/
Ze względu na ograniczenia jest to możliwe, ale mam tylko kilka zbiegów okoliczności/suwaka/koncentrycznego, nic specjalnego poza krzywką.
W załączonych plikach część "schemat kinematyczny koła elipsoidalnego (test)" to tylko modyfikacja koła do wypróbowania, czy tak działało. (Nawiasem mówiąc, zapomniałem zmienić jego nazwę, ma to być jajowate koło, a nie elipsoidalne). Drugi pilnik koła ma bardziej odpowiedni kształt, ale jest to trochę stary pilnik, prawidłowe wymiary to 425mmm zamiast 250 między górą a osią obrotu (walcem), 165 zamiast 180 dla szerokości i 160 zamiast 80 między dnem a osią obrotu.
Jeśli kiedykolwiek będziesz niejasny, nie wahaj się poprosić o wyjaśnienie lub poprosić mnie o przesłanie zmodyfikowanych części.
Jeśli chodzi o "odpowiednie" narzędzie, pozwolę gt22 wyjaśnić ci. ;)
Dla styczności należy wybrać wiązanie Styczne (i już nie Came) w Więzach standardowych>Wiązaniach i elementy, aby ograniczyć jego krawędź jajowatą, w kolorze żółtym na pj i płaszczyznę rozdzielaną w kolorze różowym.
Dbz, rzeczywiście nie zrobiłem tego w ten sposób, ale jeśli to zadziała, to nikel! Spróbuję jutro, będę Cię informować na bieżąco!
Nie otrzymałeś żadnego komunikatu o błędzie informującego, że promień krzywki jest mniejszy niż promień krzywki licznika lub coś w tym stylu? Której wersji solidworks użyłeś, aby to zadziałało?
Gt22, dzięki za definicję pójdę spać mniej głupio haha^^
Aby przesunąć element, zwykle pozwalam mu nacisnąć lewy przycisk myszy i przeciągnąć, nie wiem, czy to coś zmienia.
Z drugiej strony, oprócz komunikatu o błędzie, który pojawił się podczas tworzenia wiązania, moim prawdziwym problemem jest to, że nie było możliwe stworzenie symulacji ruchu za pomocą mecha3D. Krzywka została utworzona z błędem, automatyczna rekonstrukcja (czy to dobry pomysł, żeby tak przy okazji?) nie działała poprawnie.
Przepraszamy, że zajęło mi dużo czasu, aby spróbować; W końcu mi się udało, ale to nadal nie działa... Załączam zdjęcie, które możecie zobaczyć.
Nie wiem, czy jest czytelny, więc przepiszę go tutaj. Podczas próby przeznaczenia styczności między podłożem a kołem pojawia się komunikat "wybrany element jest nieprawidłowy dla bieżącego typu wiązania", który pojawia się, gdy próbuję wybrać koło. Dbz, z jakiej wersji solidworks korzystasz?
PS: na zdjęciu używam planu stworzonego na ziemi, a nie bezpośrednio na powierzchni gruntu, ponieważ próbowałem bezpośrednio i nie zadziałało. W akcie desperacji chciałem spróbować w ten sposób.
PPS: czasami funkcja krzywki jest tworzona normalnie ("koniec myślę"), ale w mecha 3D pojawia się z błędem, mówiącym, że obliczenia idealnego układu współrzędnych nie powiodły się. A kiedy mimo wszystko próbuję obliczyć symulację, solidworks nagle się zawiesza i zamyka po kliknięciu kalkulatora.