Makro / PLC, zmiana splajnu na łuk

Witam
Chcę utworzyć makro, aby zautomatyzować proces.
Po zaimportowaniu plików AI mam wygenerowany szkic składający się z splajnu lub linii prostych
Chciałbym makro, które tworzy nowy szkic i zamienia wszystkie splajny w łuki.
Dzięki temu później mogę korzystać z mechanicznie spawanej listwy, która działa tylko na łukach i prostych odcinkach
Nie mogę ponownie wykonać łuków na tym samym szkicu splajnu, ponieważ nie mogę wybrać segmentów podczas mechanicznie spawanego obciągania, muszę ukryć szkic splajnu.

Dziękuję za poprowadzenie mnie, abym mógł utworzyć makro.

1 polubienie

Sprawdź ten link (nie testowany):
https://www.cadforum.net/viewtopic.php?t=324
Edycja lub inna metoda bez makra:

1 polubienie

Witam @Farouk

Dlaczego miałbyś chcieć makro?
Można utworzyć szkic na wierzchu splajnu w jednej operacji.
Tak więc w nowym szkicu mamy linię, która ma kształt splajnu, ale nie można jej już zmienić.

Możesz skopiować całą tę krzywą w kształcie i wstawić ją do czegokolwiek, bez możliwości poruszania się.
Możesz nawet utworzyć blok tego szkicu, dzięki czemu możesz wielokrotnie wykorzystać cały rysunek w innych projektach.

Czas trwania zabiegu: 3 minuty podczas nalewania kawy

Pozdrowienia

Oto blok do wstawienia w dowolnym miejscu
Szkic18.SLDBLK (23,0 KB)

1 polubienie

Zozo_mp

Dziękuję za odpowiedź, pobrałem plik blokowy, ale niestety szkic pozostaje splajnem, nie mogę wykonać owijania za pomocą funkcji spawania mechanicznego.

Sbadenis
Dziękuję za odpowiedź
Pobrałem makro, ale nie mogę go uruchomić.

1

Zamierzam pobrać aplikację DS DraftSight i wypróbować ją

@Farouk

Przepraszam, że ci zaprzeczam, ale blok nie jest splajnem.

Ponadto, jeśli nie edytujesz splajnu bloku, nic się nie porusza

Może coś mi umknęło w twoim wyjaśnieniu lub w tym, co chcesz zrobić.
Co masz na myśli [quote="Farouk, post:4, topic:108806"]
Nie mogę zrobić opatrunku z funkcją spawania mechanicznego.
[/cytat]

Wyślę Ci pełny plik, podam Ci przykład tego, co Ci oferuję

Pozdrowienia

1 polubienie

@Zozo_mp
Czy muszę zmienić niektóre parametry, aby blok nie był splajnem?
Załączam plik Solidworks 2023

P1.SLDPRT (447.2 KB)

@Farouk

Ouch! Mam tylko wersję 2022.

Cdlt powiedział:

Witaj @Farouk ,

Jest dziś kilku członków tego forum, którzy mają wersję 2023...
Czy można utworzyć dokument w poprzedniej wersji SolidWorks?
Alternatywnie można go wyeksportować w formacie IGES, zaznaczając opcje dla elementów szkicu i krzywych, aby umożliwić pobranie " ogólnych" splajnów.

@m_blt @Zozo_mp

Oto wydanie SolidWorks 2022
Pozycja1.SLDPRT (412.9 KB)
Dziękuję
Czy możesz mi pomóc uruchomić makro proponowane przez @sbadenis
splines2arcs.swp (266,0 KB)

Makro nie działa również w domu, a plik nie jest prawdopodobnie uszkodzony (nie można go edytować)
Będziemy musieli znaleźć ją gdzie indziej lub u kogoś, kto zrobi to samo.

1 polubienie

Twój początkowy szkic jest zapisany w kwadracie o boku 4900 mm. Składa się z 938 elementów, głównie splajnów, oraz kilku odcinków linii (45).
Użyłem kodu C++ zaproponowanego przez Biarc Interpolation - RyanJuckett.com do przetworzenia tego szkicu " Lions ". Każdy splajn jest przybliżony przez łuki stycznych okręgów, z szybkością N łuków na segment krzywej, przy czym N jest parzyste i mieści się w zakresie od 2 do 16.
Ponieważ każdy splajn ma tylko jeden segment, liczba elementów wynosi w przybliżeniu N x 938.
Załączony dokument (SW 2021) zawiera szkic podstawowy oraz 3 szkice 3D z obróbki, z odpowiednio N = 2, N = 8 i N = 16 łuków na segment.

Znalezienie:

• Dla N = 2 łuków na segment krzywej ogólne tempo jest poprawne w 90%, ale niektóre części krzywych są bardzo źle przybliżone. Dzieje się tak w przypadku, gdy krzywizna splajnu jest znacznie zmniejszona w miarę zbliżania się do końca (por. prawie prostoliniowe promienie słońca w centralnej części szkicu).
  • Dla N = 8 kształt jest bliższy oryginałowi, z odchyleniami rzędu co najwyżej 5 mm. Ale liczba bytów " łukowych" wzrasta do ponad 7500. Czy ta duża liczba jest zgodna z zastosowaniem, które chcesz zrobić z tego modelu?
  • Dla N = 16 przybliżenie jest bardzo dobre, ale kosztem 15000 podmiotów (ponad 10 min przetwarzania). Czy da się z tym poradzić?

Do Ciebie należy ocena, jakie zainteresowanie wzbudzi to przybliżenie na podstawie szkiców załączonego dokumentu.
Pytanie: jak nazywa się " okładzina spawana mechanicznie", czy jest to realistyczne, biorąc pod uwagę liczbę elementów na szkicu?
Jeśli odpowiedź będzie pozytywna, sfinalizuję kod...

Pozdrowienia.
Lions.SLDPRT (1,8 MB)

3 polubienia

Witam
@m_blt Dziękuję za odpowiedź, to świetnie, ratujesz mi życie.

Starałem się zilustrować etapy mojej pracy nad tym zdjęciem, aby lepiej zrozumieć przykład zestawów 3D (tak samo jak dla zestawu 2D, jak przesłano wcześniej)
Okładzina spawana mechanicznie to wybór łuków i linii szkiców,
Wybór profilu, który zostanie wygięty do pożądanego kształtu, aby uformować dekorację, jest wybierany według kilku kryteriów
Czasami wykonuję szkice dla każdego profilu, który będzie używany, a innym razem wykonuję szkice, które mogą mieć kilka różnych profili.

Muszę wybierać segment po segmencie (łuk lub linia), gdy jestem na funkcji " element spawany mechanicznie " Liczba N = 16 wydaje mi się zbyt duża (do wyboru i do przetwarzania SolidWorks), czy możliwe jest posiadanie dwóch makr N = 2 i N = 8?

1 polubienie

Witaj @Farouk ,

Makro (a właściwie moduł wykonywalny) jest dołączone, wraz ze stroną z wyjaśnieniami i dokumentem z lekką częścią do przeprowadzenia moich testów, zajmując jeden z lwów twojego początkowego szkicu.

Pozdrowienia.

Załączony dokument usunięty...

1 polubienie

Witam ponownie @m_blt

Dziękuję za wasze wysiłki i bardzo cenną pomoc.
Próbowałem uruchomić aplikację na SolidWorks 2023 i 2022. będąc plikiem, który chciałem przetworzyć, otworzyć i ponownie zamknąć, działając w trybie administratora, plik załącznika Lion i inny plik
Otrzymuję komunikat o nieznanym pliku
image

Dziękujemy za Twoją opinię.

Ten komunikat jest wyświetlany, jeżeli dokument, który ma zostać otwarty, nie jest zdefiniowany.
Musisz go wypełnić w polu wprowadzania u góry arkusza...

Wgrałem kroki, które wykonałem, zrobiłem test wybierając najpierw wersję SolidWorks a następnie plik po podłączeniu.

Różnica między działaniem w środowisku programistycznym a działaniem na komputerze użytkownika końcowego...
Druga próba z założonym zamkiem błyskawicznym.
AppliBiArc_1.zip (1,6 MB)

2 polubienia

Misja wykonana!!
Bardzo dziękuję
:grinning::innocent: :heart_eyes: :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Witam @m_blt
Mam nadzieję, że dobrze sobie radzisz.
Napotkałem problem podczas korzystania z aplikacji do konwersji, próbuję przekonwertować szkice na płaszczyznach innych niż płaszczyzna ściany na łuk (na zielono), otrzymuję szkice na płaszczyźnie ściany (na czerwono).
Czy możliwe jest rozwiązanie problemu?

.
Przekonwertowałem szkice 2D na szkic 3D i to zadziałało.
Dziękuję bardzo