Konfiguracja pochodna tworzenia makr

Witam wszystkich,
Mam makro, które pozwala mi tworzyć nazwane konfiguracje zgodnie z procedurą (01,02,03,...,xx).
Chciałbym mieć możliwość posiadania makra, które pozwala na stworzenie konfiguracji pochodnej (podkonfiguracji) z konkretnej istniejącej konfiguracji (xx).
Czy ktoś ma rozwiązanie, bo po kilku próbach utknąłem.
Z góry dziękuję

Witam
Za pomocą addconfiguration2 z iconfigurationmanager wystarczy określić nazwę konfiguracji nadrzędnej w parametrze "parentconfigname"

2 polubienia

Witaj Lynkoa15,

Dziękuję za odpowiedź.
Z drugiej strony nie rozumiem, jak to robisz (nowicjusz makro...).
Poniżej znajduje się przykład makra do tworzenia konfiguracji, którego używam. Co muszę dodać, aby utworzyć konfigurację podrzędną? :

Sub main()

Ustaw swApp = _
Aplikacja.SldWorks

Ustaw część = swApp.ActiveDoc
boolstatus = Part.AddConfiguration2("02", "", "", Fałsz, Fałsz, Fałsz, Prawda, 256)
boolstatus = Part.AddConfiguration2("03", "", "", Fałsz, Fałsz, Fałsz, Prawda, 256)
boolstatus = Part.AddConfiguration2("05", "", "", Fałsz, Fałsz, Fałsz, Prawda, 256)
boolstatus = Part.AddConfiguration2("14", "", "", Fałsz, Fałsz, Fałsz, Prawda, 256)
boolstatus = Part.AddConfiguration2("17", "", "", Fałsz, Fałsz, Fałsz, Prawda, 256)
boolstatus = Part.AddConfiguration2("xx", "", ", "", Fałsz, Fałsz, Fałsz, Prawda, 256)
Koniec subwoofera

Jeśli spojrzysz na API, rozwiązaniem @Lynkoa15 jest baone:
https://help.solidworks.com/2020/English/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.IConfigurationManager~AddConfiguration2.html
I przykład podany w API:
https://help.solidworks.com/2020/English/api/sldworksapi/Work_with_Configurations_Example_VB.htm
Mówiąc dokładniej, oto miejsce, w którym określisz nazwę konfiguracji, którą chcesz uzyskać:

W razie potrzeby pobierz nazwę aktywnej konfiguracji:
Model. GetActiveConfiguration (Konfiguracja GetActiveConfiguration)

3 polubienia

Dziękuję bardzo

makro działa i dziś wieczorem pójdę spać mniej głupi :+1:

Miłego dnia