SolidWorks Explorer nie może uruchamiać makr, będzie musiał przejść przez SolidWorks.
Aby rozpocząć, można utworzyć makro, ucząc się części "zapisz jako" w SolidWorks, aby zobaczyć kod. Jeśli podzespół jest otwarty, artykuł jest wymieniany w zespole, jeśli jest zarejestrowany.
Czy wszystkie części danego zespołu muszą zostać przeniesione do tego samego folderu?
Więc tak, mam pewne pojęcie o VBA, wiem, jak pisać makra solidworks, które działają i faktycznie używam techniki nagrywania, aby nauczyć się nowych poleceń.
Nie wszystkie części zespołu i sam montaż zostaną umieszczone w tym samym miejscu w moim archiwum.
Jeśli dobrze rozumiem, co proponujesz, to za pomocą makra:
1) Przenoszę wszystkie moje części i zespoły tam, gdzie chcę, w folderach archiwum
2) Otwieram wszystkie dokumenty, które właśnie umieściłem w moim archiwum.
3) Otwieram moje złożenie, a solidworks sam przerabia wszystkie połączenia.
4) Nagrywam swój montaż i to wszystko.
Tak, czuję, że to wszystko może działać i jest to dla mnie wykonalne. Po prostu wydaje mi się to trochę ciężkie jako metoda dla dużych montaży. Dlatego wolałbym metodę taką jak solidworks explorer w trybie makro.
Jest to rozwiązanie, ale jest to rzeczywiście kłopotliwe i myślałem bardziej o otwarciu zespołu z częściami w starych lokalizacjach, a następnie uruchomieniu makra, aby automatycznie zapisać w nowych lokalizacjach, a następnie zapisaniu zespołu na bieżąco.
Pytanie brzmi, skąd wiesz, który element trafia do którego folderu?
Czy masz znacznik, taki jak właściwość niestandardowa lub część nazwy pliku, który może Ci o tym powiedzieć?
Inaczej nie będzie to możliwe...
I jak powiedziałem powyżej, według mojej wiedzy , SolidWorks Explorer nie może uruchamiać makr, będziesz musiał przejść przez SolidWorks.
Tak, postaram się zaprogramować twoją metodę i zobaczę, co się stanie.
Mam osobistą właściwość dla każdej z części, która mówi mi, gdzie powinienem zarchiwizować część. Wiedza o tym, gdzie muszę zarchiwizować część, jest najłatwiejszą częścią pracy :)
Idę po bitwie... I szczerze mówiąc, zastanawiałem się, w jaki sposób zamierzasz wyznaczyć plik do odbioru dokumentów. Najwyraźniej jest to rozwiązane za pomocą majątku osobistego.
Cóż, z drugiej strony, głupie pytanie. Zamiast zapisywać go jako i otwierać wszystkie pokoje, dlaczego nie zdecydować się na kompozycję na wynos?
Możesz oznaczyć kawałek po kawałku plik rejestracyjny, nową nazwę i nie stracić linku (nawet dołączyć 2D, ale jest trochę cięższy)
Tak więc, ponieważ plik akceptacji jest już zdefiniowany dla każdej encji, musi być łatwy do skonfigurowania.
Cóż, mówię to, ale nigdy tego nie próbowałem. Nie wiem nawet, czy da się programować. Tylko szlak przechodzący ;)
Czy kompozycja na wynos pozwala również na zmianę ścieżki części, jeśli nie zmienisz montażu? Jeśli tak, wydaje mi się, że nie da się tego zautomatyzować, ponieważ za pomocą makra nie będzie można zaznaczyć ani odznaczyć pól w oknie kompozycji do domu...
Odpowiadając na twoje pytanie, tak. Ścieżkę części można zmienić tylko wtedy, gdy nie zostanie zmieniony zespół. dla wszystkich elementów lub tylko dla niektórych. Zmień nazwy itp. Krótko mówiąc, jest całkiem fajny (i nie, nie jestem jego fanem!)
Z drugiej strony, jest to rzeczywiście obawa, że miałem odhaczanie i odznaczanie pól.
Myślałem więc o ominięciu go, mówiąc mu, żeby nie nagrywał nad tym (lub na odwrót) Ale to nie jest zbyt czyste, masz rację.