Makro dezaktywuje licencję solidworks

Witam 

Przez kilka lat korzystałem z licencji pływającej, ale w przypadku Solidworks 2021 nie jest to już możliwe. Często pracuję zdalnie z covidem, ale muszę chodzić do pracy 2 razy w tygodniu, co zmusza mnie do aktywacji, a następnie dezaktywacji prawa jazdy za każdym razem. 

Czy wiesz, czy możliwe jest utworzenie makra, które dezaktywuje licencję solidworks i zamyka solidworks? 

Nie jestem w pełni zorientowany w makro, aby wiedzieć, czy jest to możliwe, czy nie. 

Dziękuję i życzę miłego dnia

Witam @alexandreleroux18 

Niezależnie od aktywacji oznacza to, że oba komputery pozostają włączone, a Twoja firma zezwala na otwarty dostęp (chyba że intranet).

Oznacza to również, że musi być możliwe ponowne uruchomienie Solidworks z dowolnego miejsca na dowolnym słupku.
Zrób tabelę prawdy (jak Karnaugh), aby zidentyfikować wszystkie przypadki  ;-)

Kto powiedział, że komputer otwarty w H24 = potraktuj hakerów uzbrojonych w swoje oprogramowanie ransomware,  a nawet zamienisz swój post w niewidzialnego dla ciebie zombie, zwłaszcza, że większość komputerów w domu jest bardzo podatna na ataki i łatwo dostępna przez tylne drzwi.

Pozdrowienia

1 polubienie

Jeśli chodzi tylko o zwrot licencji przed wyjazdem, zarządzanie licencjami odbywa się zwykle z menedżera licencji SolidNetWork, a nie z Solidworks,  więc moim zdaniem jest to niewykonalne. (w zależności od wybranej metody zarządzania licencjami)

Dlaczego nie zapytać swojego sprzedawcy, który będzie w stanie doradzić Ci, jak najłatwiej postępować.

W przeciwnym razie, jeśli odbywa się to zdalnie, ponieważ zapomniałeś zwrócić licencję, Teamviewer, anydesk lub inny pozwala w zależności od uprawnień Twojej firmy połączyć się zdalnie w czasie zwrotu licencji, z efektywnie otwartymi drzwiami, mniej lub bardziej bezpiecznymi, w zależności od hasła i wad, które można wykorzystać lub nie.

Witam @sbadenis 

Czy możesz nam powiedzieć coś więcej o "Menedżerze licencji SolidNetWork", mój ulubiony VAR mi o tym nie powiedział.

Tak przy okazji, z Teamviewer, jeśli nie masz nikogo w biurze, kto poda Ci identyfikator i hasło, nie możesz się zalogować, prawie to samo dotyczy AnyDesk.

Pozdrowienia