Makro dxf

Witam

pomocy, dostałem macora, aby przejść z 3D do DXF do cięcia, co działa bardzo dobrze, z wyjątkiem tego, że eksport odbywa się w tej samej skali co 2d, a nie w skali 1.

Jeśli tworzę plan ech10, mam DXF ech 10. Zwracam się do profesjonalisty od makr o zmodyfikowanie tego makra tak  , aby eksport DXF był zawsze w skali 1.

Dziękuję 

Niech moc będzie z wami.

saveas_dxf.swp
1 polubienie

Witam

To bardziej skomplikowane. Jeśli zaczniesz od MEP i zmienisz arkusz, widoki będą się na siebie nakładać, a tło będzie zbyt małe.

Dlaczego nie otworzyć pokoju i zamiast tego nie stworzyć prasy?

Edit: Zobacz to: http://www.lynkoa.com/forum/solidworks/dxf-pas-la-bonne-echelle

3 polubienia

Hello@remrem

Na pulpicie mojego oprogramowania dodałem przyciski makr, aby przejść szybciej i uniknąć zapisywania plików.....  Nie mam ich do plików PDF, DWG, Step i brakuje mi DXF.

Kiedy robię 2D, zapisuję je, a następnie klikam przyciski, w ten sposób robię to wszystko bardzo szybko i prosto.

Niech Moc będzie z wami.

macro.jpg
1 polubienie

Cześć OBI WAN,

Twoje makro, jeśli twoje makro dwg działa do tego, co chcesz zrobić, po prostu musisz je skopiować, a następnie zmieniasz jego nazwę na DXF i edytujesz go, a następnie zamieniasz cały dwg na DXF i powinno działać...

3 polubienia

Nie rozumiem twojej odpowiedzi. Nie masz już problemu z wagą?

2 polubienia

Cześć, osobiście, kiedy nagrywałem ujęcia w dwg lub dxf, regularnie miałem problemy, takie jak kontury z tysiącem małych kawałków linii lub kontury niemożliwe do zamknięcia.

Dlaczego nie zapiszesz swoich monet w dxf? a jednocześnie za każdym razem miałbyś skalę 1!? (tak, wiem, że po prostu obchodzę problem :) )

Pozdrowienia

G.

1 polubienie

ok  makro pdf i dwg służy do  zapisywania planów  2D.

Makro DXF  dołączone powyżej spłaszcza arkusz blachy, a następnie przekształca go w plik DXF.

Daję ci makro pdf DWG do przetestowania.

PS: Rejestracja pliku DWG pdf odbywa się w tym samym miejscu, co ostatnie nagranie. Tak więc, aby oprogramowanie 2D PDF+DWG znajdowało się w tym samym folderze, musisz zapisać plan, tworząc plik Zapisz jako, a następnie uruchomić makro.

Potem robię mój DXF ręcznie, ale gdyby makro  DXF działało w ten sam sposób, byłoby świetnie.

Niech moc będzie z wami.

macro_pdf_-dwg.swp

Witam, nie jestem przed moim komputerem, ale jest funkcja Sw wykonana celowo e vba do eksportowania spłaszczenia części. 

Funkcja, która ma być użyta, to: 

Part.ExportToDWG2() 'Part est un objet PartDoc

Poszukaj ustawień w pomocy.

Pozdrowienia.

Witam

Czy próbowałeś zmienić ustawienia eksportu Soliworks, aby wymusić jego skalowanie do 1?

Pozdrowienia

capture.png
1 polubienie

Aby odpowiedzieć na ostatnią odpowiedź, musisz zrozumieć menu w następujący sposób:

Jeśli opcja "aktywuj" jest zaznaczona, stosuje ustawienie po prawej stronie "skala arkusza, skala modelu itp. "

Jeśli opcja "włącz" nie jest zaznaczona, wymusza to wyjście w skali 1:1 względem dokumentu MEP.

(używaliśmy tego, aby zawsze wyprowadzać w 1:1, ponieważ umieściliśmy widoki posłów na zewnątrz arkusza w skali 1:1, ta zasada była w 100% wydajna i niezawodna)

PS: Uważaj, aby nie zostać uwięzionym przez dwg lub dxf, aby użyć narzędzia "zmierz",

a nie narzędzie "wymiarowania", które może być poddane skali, w zależności od ustawień planu.

Niech ciemna strona będzie z tobą.

Witaj Obi wan.

Spójrz na ten samouczek, który może być dla Ciebie bardzo przydatny.

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-d-export-deplie-de-piece-en-dxf

W przeciwnym razie ważne jest, aby mieć włączoną opcję  "Skala wyjściowa 1:1".

Aby to zrobić w dowolnych rysunkach zapisanych w DXF, "opcje... " jest wyświetlany w części "Skala wyjściowa 1:1", zaznaczasz Aktywuj i jest dobrze. 

Witam

Tak w opcjach  mój ech jest na 1.

Co do reszty, patrzę na to w przyszłym tygodniu, ponieważ mam stopy w wodzie i koktajl w dłoni. W związku z tym pozwalam sobie  wypić jeden za twoje zdrowie i do wszystkich lynkoennów.

Niech moc będzie z wami.

1 polubienie

Wykorzystaj chwilę wytchnienia, bo wznowienie będzie tym trudniejsze, ale z przyjemnością możesz i nadal pić jeden za moje zdrowie. ^_^

1 polubienie

Witam

Nie mogłem znaleźć opcji, aby wymusić na płaszczyźnie DXF skalę 1, więc spróbowałem przekształcić tę płaszczyznę DXF do skali 1, co daje, w przypadku transformacji płaszczyzny DRW do DXF:

- Zapisz DRW w DXF.

- Import tego pliku DXF poprzez wymuszenie skali 1.

- Ponownie zapisz ten plan DXF.

Niekoniecznie jest najczystszy, ale wydaje się, że działa.

Pozdrowienia

saveas_dxf-2.swp
1 polubienie

W SW, aby wymusić skalę 1:1

musisz odznaczyć to pole w: Opcja DXF-DWG / skala 1:1 / "Aktywuj"

Odznacz to pole!

w ten sposób pokolenie zawsze będzie wymuszone w stosunku 1:1 (w porównaniu do europosła).

Dlatego widoki w skali 1:1 umieszczamy na płaszczyźnie (bez wymiarów), na zewnątrz arkusza.

Tak więc wyjście DXF zawsze będzie 1:1, bez żadnych problemów z różną skalą widoku.

Witam

Przepraszam za opóźnienie, ale właśnie wróciłem z wakacji i teraz spóźniłem się o 200 e-maili.

Dla jasności, eksport dxf dotyczy arkusza 3d spłaszczonego do cięcia plazmowego. Czy przetestowałeś moje makro ? Jeśli masz otwarty arkusz 3D i uruchomisz to makro, masz prasę do wycinania. Problem polega na tym, że masz dxf w skali płaszczyzny, a nie w skali 1. To, czego chcę, to makro, które tworzy rozwój blachy w skali 1.

Przez część tygodnia będę w zbroi, ale szybko wrócę do lynkoa.

Jeszcze raz dziękuję.

Niech moc będzie z wami.

1 polubienie