Rekord makr STL 1 Wybór treści

Witaj Społeczności, 

Chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje makro do nagrywania pojedynczej części w STL (wybierz między innymi), czy też możemy nagrywać wszystkie bryły pojedynczej części niezależnie?  Jeśli masz tutoriale lub podobne makro to byłoby mi bardzo przydatne :)

Witam

Zrobiłem już ten typ makra dla kroku, ale jest to w zasadzie to samo dla stl.

Option Explicit

Dim swApp As Object
Dim swPart As SldWorks.ModelDoc2
Dim swFeat As SldWorks.Feature
Dim Indent As Long
Dim BodyFolderType(5)  As String
Dim sModelName         As String
Dim iNbCar             As Integer
Dim boolstatus         As Boolean
Dim fileName           As String
Dim file2save          As String
Dim swErrors            As Long
Dim swWarnings          As Long
Dim bRet                As Boolean

Sub main()

BodyFolderType(0) = "dummy"
    BodyFolderType(1) = "swSolidBodyFolder"
    BodyFolderType(2) = "swSurfaceBodyFolder"
    BodyFolderType(3) = "swBodySubFolder"
    BodyFolderType(4) = "swWeldmentSubFolder"
    BodyFolderType(5) = "swWeldmentCutListFolder"

Set swApp = Application.SldWorks
    Set swPart = swApp.ActiveDoc
    Call StlParam
    Debug.Print "File = " & swPart.GetPathName
    fileName = swPart.GetPathName

fileName = Strings.Left(fileName, Len(fileName) - 7)

Indent = -3

Set swFeat = swPart.FirstFeature
     TraverseFeatures swFeat, True

End Sub
Sub StlParam()
boolstatus = swApp.SetUserPreferenceToggle(swSTLBinaryFormat, True) 'Paramètre la sortie en tant que fichier Binaire
boolstatus = swApp.SetUserPreferenceIntegerValue(swExportStlUnits, 0) 'Parmaètre les unités à millimètres
boolstatus = swApp.SetUserPreferenceIntegerValue(swSTLQuality, swSTLQuality_e.swSTLQuality_Fine) 'Paramètre la résolution du fichier en fin
boolstatus = swApp.SetUserPreferenceToggle(swSTLShowInfoOnSave, True) 'Permet d'afficher les infos STL (maillage) avant d'enregistrer
boolstatus = swApp.SetUserPreferenceToggle(swSTLComponentsIntoOneFile, True) 'Paramètre l'enregistrement des composants d'un assemblage dans un seul fichier
End Sub

Sub DoTheWork(thisFeat As SldWorks.Feature)

Dim IsBodyFolder As Boolean
     IsBodyFolder = False

Dim FeatType As String
     FeatType = thisFeat.GetTypeName

If FeatType = "SolidBodyFolder" Then IsBodyFolder = True

If IsBodyFolder Then

Debug.Print Format(String(Indent, " ") & thisFeat.Name, "!" & String(40, "@")); Format(FeatType, "!" & String(30, "@"));

Dim BodyFolder As SldWorks.BodyFolder
         Set BodyFolder = thisFeat.GetSpecificFeature2

Dim BodyFolderTypeE As Long
         BodyFolderTypeE = BodyFolder.Type

Debug.Print Format(BodyFolderType(BodyFolderTypeE), "!" & String(30, "@")); Format(BodyFolderTypeE, "!@@@@");

Dim BodyCount As Long
         BodyCount = BodyFolder.GetBodyCount

Debug.Print "Body Count is " & BodyCount

Dim vBodies As Variant
         vBodies = BodyFolder.GetBodies

Dim i As Long

If Not IsEmpty(vBodies) Then
             For i = LBound(vBodies) To UBound(vBodies)
                 Dim Body As SldWorks.Body2
                 Set Body = vBodies(i)
                    sModelName = Body.Name
                     If InStr(sModelName, "[") <> 0 Then
                         iNbCar = Len(sModelName) - (Len(sModelName) - InStr(sModelName, "[")) - 1
                         sModelName = Left(sModelName, iNbCar)
                     End If
                 Debug.Print sModelName
                 boolstatus = swPart.Extension.SelectByID2(Body.Name, "SOLIDBODY", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)
                 file2save = fileName & " - " & sModelName & ".stl"
                 Debug.Print file2save
                boolstatus = swPart.SaveToFile2(file2save, swSaveAsOptions_e.swSaveAsOptions_Silent, swErrors, swWarnings)
                 swApp.CloseDoc (swPart.GetTitle)
                'swPart.ClearSelection2 True
                 Debug.Print Format(String(Indent + 3, " ") & Body.Name, "!" & String(30, "@"))
             Next i
         End If

Dim FeatureFromBodyFolder As SldWorks.Feature
         Set FeatureFromBodyFolder = BodyFolder.GetFeature

If Not FeatureFromBodyFolder Is thisFeat Then
             MsgBox "Features don't match!"
         End If
     Else

End If

End Sub

Sub TraverseFeatures(thisFeat As SldWorks.Feature, isTopLevel As Boolean)

Dim curFeat As SldWorks.Feature
     Set curFeat = thisFeat

Indent = Indent + 3

While Not curFeat Is Nothing
         DoTheWork curFeat 'Do the thing that we are doing this feature traversal for

Dim subfeat As SldWorks.Feature
         Set subfeat = curFeat.GetFirstSubFeature

While Not subfeat Is Nothing
             TraverseFeatures subfeat, False
             Dim nextSubFeat As SldWorks.Feature
             Set nextSubFeat = subfeat.GetNextSubFeature
             Set subfeat = nextSubFeat
             Set nextSubFeat = Nothing
         Wend

Set subfeat = Nothing

Dim nextFeat As SldWorks.Feature

If isTopLevel Then
             Set nextFeat = curFeat.GetNextFeature
         Else
             Set nextFeat = Nothing
         End If

Set curFeat = nextFeat
         Set nextFeat = Nothing

Wend
     Indent = Indent - 3

End Sub

W obecnej postaci makro ustawia opcje stl. Jeśli chcesz, aby zostały zresetowane do punktu początkowego po interwencji makra, musisz pobrać wartości z punktu początkowego po uruchomieniu makra , a następnie zastosować je ponownie po zakończeniu przetwarzania.

2 polubienia

Niestety u mnie to nie działa, debugowanie na poziomie (parametryzuje wyjście jako plik binarny), a ja nie mam umiejętności, aby rozwiązać problem, nie znam się na kodowaniu... ale dziękuję 

Witam, potrzebujesz otwartego pliku, aby uzyskać dostęp do ustawień, w przeciwnym razie ulegnie awarii.

Możesz dodać kontrolkę nad tym, czy plik jest otwarty, czy nie. Do wstawienia przed wywołaniem StlParam

If swPart Is Nothing Then MsgBox ("Pas de document ouvert"): Exit Sub

1 polubienie

Witam 

Nawet z otwartym plikiem pokazuje mi to (PJ), bardzo mi przykro, ale bardzo mało wiem o  edycji makr, próbowałem , ale nigdy tak naprawdę kodowanie jest trudne. Czy możesz mi powiedzieć, jak zrobić makro, czy będzie można mieć makro bezpośrednio?  

dvffvg.jpg

Czy Dim swApp jest ustawiony na Jako obiekt?

1 polubienie

Tak jak w PC

fv_dv_d.jpg

Która wersja oprogramowania? Działa w latach 2014/2016/2018 (wersje, przez które przeszło makro)

1 polubienie

Witam

Działa bardzo dobrze również na SW2017, sprawdź, co masz jako referencje w edytorze makr (Narzędzia/Referencje...).

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Głupie "coś", ale dobrze rzucasz z Sub_Main gry?

Witam

Tak, jestem na SW 2018 i oto moje referencje.

Skopiowałem i wkleiłem Twój dokument do edytora makr solidworks... Czy istnieje jakaś szczególna procedura, którą należy podjąć?  

Dziękuję za pomoc w zrozumieniu i korzystaniu z makra :) 

bdtrfgvb.jpg

Witam

Jedyne, co możesz zrobić, to po uruchomieniu makra, jeśli kursor nie znajduje się w zidentyfikowanym bloku między Sub_main a end sub, musisz wybrać Macrox.modulex.main (x to prawdopodobnie 1).

Ostatecznie, jeśli zdecydujesz się umieścić to makro na przycisku niestandardowym, będziesz musiał wybrać ścieżkę i makro w polu "Makro", a następnie w polu "Metoda" wybierz  Macrox.main

Dobry wieczór

Niestety Cyril.f, robię wszystko tak jak ci każesz, ale to nie działa. Czy mogę prosić o zrobienie samouczka lub sekwencji zrzutów ekranu, żebym zrozumiał.... Nie rozumiem, dlaczego to nie działa.

Dobry wieczór

Szczerze mówiąc, nie widzę, gdzie może być problem, a zrzuty ekranu nie rozwiązałyby problemu, jak sądzę. Jeśli d.roger ma pomysł 

Dobry wieczór

Nie mam pod ręką Solidworks, więc nie jest możliwe wykonanie obrazów różnych kroków.

Kilka kontroli:

- Czy masz dostęp do opcji eksportu STL ręcznie (otwórz część, przejdź do Opcji systemu / Eksportu / Formatu STL)?

- Czy miałeś tylko jeden proces sldworks.exe uruchomieniu?

- Czy jesteś administratorem na swoim komputerze?

Aby utworzyć makro, musisz wykonać następujące czynności:

- Uruchom Solidworks (nawiasem mówiąc, sprawdź, czy uruchomiony jest tylko jeden proces sldworks.exe).

- Utwórz nowy dokument, który zapiszesz w folderze, w którym masz prawa do pisania (na przykład na pulpicie).

- Przejdź do Narzędzia/Makro/Wiadomości.

-W otwartym oknie VBA musisz usunąć wszystko, a następnie wkleić cały tekst makra Cyril.f.

- Umieść kursor w wierszu w module głównym.

- Uruchom makro.

To powinno zadziałać i utworzyć plik stl twojej części, który jest przechowywany w tym samym miejscu, co twoja część sldprt.

Jeśli utknie w tym samym miejscu co poprzednio, możesz skomentować wiersz "Call StlParam" w Sub Main(), a także wszystkie wiersze w "Sub StlParam()" i ponownie uruchomić makro, aby sprawdzić, czy działa.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję!!!! Działa, gdy włączę go w ten sposób. Aktywowałem makro za pomocą przycisku odtwarzania, ale bez przekonujących rezultatów. Nadal nie działa, gdy uruchamiam makro i wybieram makro, podczas gdy gdy edytuję je i włączam, działa. Dziwne czy normalne?  

Witam

OK, więc zamieniasz wiersze:

Sub StlParam() przez funkcję StlParam()

Sub DoTheWork(thisFeat As SldWorks.Feature) przez funkcję DoTheWork(thisFeat As SldWorks.Feature)

Sub TraverseFeatures(thisFeat As SldWorks.Feature, isTopLevel As Boolean) by Function TraverseFeatures(thisFeat As SldWorks.Feature, isTopLevel As Boolean)

Następnie należy sprawdzić, czy wiersze podrzędne końca odpowiadające tym funkcjom zostały zastąpione wierszami końcowymi. Powinieneś mieć tylko jeden blok podrzędny w swoim makrze, jest to blok początkowy makra i powinien działać na żądanie za pomocą przycisku lub przez Narzędzia/Makro/Uruchom.

Jeśli to zadziała, możesz zweryfikować najlepszą odpowiedź, to Cyril.f umieścił cały tekst makra, tam jest cała praca.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam 

Doskonale sprawdza się :) Bardzo dziękuję wam obojgu, szczególnie Cyril.f za udostępnienie makra, to szaleństwo, jak pracując na tym samym oprogramowaniu w ogóle nie mamy tych samych funkcji, możliwości i pól działania. I dziękuję D.Rogerowi za pomoc i zrozumienie makr, czego w ogóle nie ma w mojej specjalizacji. 

1 polubienie

Witam

Powiedzmy, że kiedy zaczynasz zastanawiać się, jak zautomatyzować pewne zadania (oprogramowanie nie miało kiedyś natywnie pewnych funkcji) i jesteś trochę samoukiem, w końcu osiągniesz pewne mistrzostwo w makrach. Ogólnie rzecz biorąc, wystarczy zacząć, poświęcić trochę czasu, skorzystać z pomocy interfejsu API i stron internetowych, a w końcu osiągniesz ogólny wystarczający poziom.