Równanie makro

Witam ponownie wszystkich,

przepraszam, że publikuję bez testów, więc kontynuuję

Dim swApp jako SldWorks.SldWorks

Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2

Zarządzanie podrzędne()

assignmentPrincipalObjects

Zarządzanie wysokością dna

if test("D1@Esq1", "500") to

boolstatus = swModel.EditRebuild3()

Inaczej

MsgBox "Problem"

Zakończ jeżeli:

"Szerokość...

"Głębokość...

"Grubość...

Koniec subwoofera

Sub AssignmentPrincipalObjects() 'Może być umieszczony w innym module bez PB

Ustaw swApp = Application.SldWorks

Ustaw swModel = swApp.ActiveDoc

'Ustaw= .....

Koniec subwoofera

Function Test(NomVar As String, ValVar As String) As Boolean 'Może być umieszczony w innym module bez PB

Dim swEquationMgr As SldWorks.EquationMgr

Dim vSplit jako wariant

Ustaw swEquationMgr = swModel.GetEquationMgr

Test = Fałsz

Dla i = 0 Do swEquationMgr.GetCount - 1

vSplit = Split(swEquationMgr.równanie(i), "=")

vSplit(0) = Zamień(vSplit(0), Chr(34), Pusty)

vSplit(0) = Zamień(vSplit(0), Chr(32), Pusty)

Jeśli vSplit(0) = nazwa_zmiennej, to

swEquationMgr.równanie(i) = Zamień(swRównanieMgr.równanie(i), vSplit(1), ValVar)

Test = Prawda

Funkcja wyjścia

Zakończ jeżeli:

Dalej i

Zakończ funkcję

Właśnie przetestowałem i szybko przerobiłem ten kod, to od Ciebie JB zależy, czy "umieścisz go na swój własny sposób".

Używanie funkcji (tutaj Test)  z przekazywanymi argumentami (tutaj NomVar i ValVar) pozwala na uporządkowanie swoich rzeczy w kilku modułach. Jeśli chodzi o podpunkt zatytułowany Zarządzanie, widzę go w module Twojego formularza użytkownika, aby go zobaczyć.

Pozdrawiam MC

Dobry wieczór wszystkim,

Wracam do zdania "Jeśli chodzi o podpunkt zatytułowany Zarządzanie, widzę go w module Twojego UserForm, to see." mojego ostatniego słowa. Powinieneś wiedzieć, że Twój [UserForm1.TextBox2.Value] (wartość formantu Nazwa "TextBox2" w niestandardowym oknie dialogowym Nazwa "Userform1") nie ma dużego zakresu (zobacz zakres pomocy interfejsu API). Nie będzie to wiedziało, jeśli wywołasz go z kodu umieszczonego w innym module niż ten powiązany z Twoim [UserForm1]. Cóż, teraz jest to przypadek makra w Wordzie, ale nie sprawdzałem za pomocą SW. Wreszcie, [UserForm1] i [TextBox2] są nazwami domyślnymi, rozsądnie byłoby podczas tworzenia okna dialogowego natychmiast zmienić ich nazwy, na przykład [UserForm1] zmień nazwę na [BDChoisirBackground] i [TextBox2] zmień nazwę na [BottomHeight]. Wiem, że to podniecające, ale Twój kod będzie tylko bardziej przejrzysty.

Szczęśliwy Prog

Klasa A+

MC

Maksyma

Czy to normalne, że to makro działa tylko w pliku części, a nie w edytowanej części zespołu?

Pętla nie jest wykonywana w edytowanym utworze:

Dla i = 0 Do swEquationMgr.GetCount - 1
    vSplit = Split(swEquationMgr.Equation(i), "=")
    vSplit(0) = Zamień(vSplit(0), Chr(34), Pusty)
    vSplit(0) = Zamień(vSplit(0), Chr(32), Pusty)
    Jeśli vSplit(0) = nazwa_zmiennej, to
        swRównanieMgr.Równanie(i) = Zamień(swRównanieMgr.Równanie(i), vSplit(1), Wartowarja)
        Modif_equation = Prawda
        Funkcja wyjścia
    Zakończ jeżeli:
Dalej i

Dziękuję