Będę się powtarzał, ale twoja sztuka ma rodzinę sztuk, czy nie?
Skąd więc wiesz, które konfiguracje należy zatarować: jaki plik Excel zawiera nazwę konfiguracji, długość? Czy istnieje związek między długością a nazwą konfiguracji?
Oto przykład makra, które wyświetla konfiguracje pliku: http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/Get_List_Of_Configurations_Example_VB.htm
Następnie będziesz musiał porównać uzyskaną listę z tą w pliku Excel.
Następnie eksportuj do pliku dxf: http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/solidworks.interop.sldworks~solidworks.interop.sldworks.ipartdoc~exportflatpatternview.html
Na pierwszy rzut oka nie wydaje mi się to niemożliwe. Nie znam bramy, aby przejść z Excela do otwierania części w solidworks ... Ale nie widzę powodu, dla którego nie można było tego zrobić.
A więc przebaczać. Kiedy już rozwiążesz @Bart, jeśli mógłbyś podać nam zarys swojego kodu. Może to pomoże w przyszłości ;)
Ale chcę wiedzieć, czy możesz dostosować swój pokój, aby makro było łatwiejsze do osiągnięcia, czy też makro powinno całkowicie dostosować się do twojego otoczenia.
Osobiście, z doświadczenia, aby osiągnąć tego rodzaju rzeczy i że działa to idealnie. Zajmuje to sporo czasu. Dlatego tak ważne jest, aby wszystko uporządkować i jasno określić nasz cel. Ponieważ w przeciwnym razie kodujesz, a potem zaczynasz wszystko od nowa, ponieważ to już nie pasuje.
Bez opanowania VBA. Radzę podzielić swój projekt zgodnie z nim i realizować je jeden po drugim. Przykład: Otwarcie pliku, lista konfiguracji, eksport. I pytać, próbować, a potem zadawać pytania na forum.
Jeśli chodzi o mnie, nie jestem w stanie zrealizować tego projektu w całości. Celem jest również nauka, ponieważ jeśli otrzymasz wszystkie swoje kody, nie będziesz w stanie wprowadzić ich w życie na czas.
Związek między Excelem a oprogramowaniem jest całkiem możliwy.
Osobiście stworzyłem aplikację, która integruje się z excelem i sterownikiem SW: modyfikacja właściwości, eksport nomenklatury...
Ale po raz kolejny Bart musi nam powiedzieć, co chce zrobić: sterować oprogramowaniem z Excela LUB następnie SW przeczytać jego plik Excel i przetworzyć informacje...
Osobiście skłaniałbym się bardziej ku temu drugiemu.
Myślę, że łatwiej będzie wcześniej stworzyć rodzinę części z pliku Excel (link poniżej): zajmie Ci to 1 lub 2 minuty, podczas gdy program może być trudny do wykonania i będzie źródłem błędów.
Podobnie jak PL, myślę, że rodzina części byłaby dobrą rzeczą. A przede wszystkim pozwoliłoby to na zachowanie maksymalnej ilości informacji i funkcji w plikach programowych. Oznacza to, że jeśli Twój kod już nie działa lub użytkownik nie ma do niego dostępu, duża część informacji jest dostępna w oprogramowaniu.
Fajną rzeczą w tworzeniu programu makr jest to, że może skopiować swój natywny plik do określonego folderu klienta, otworzyć jego excela i kontrolować wszystko.
Natomiast z rodziną części będzie zmuszony stworzyć nową dla każdego klienta (jeśli zrozumiałem, jak to działa)
@coin37coin tak, ale spędzanie 1 dnia na programowaniu (może mniej dla doświadczonego użytkownika VBA, ale nie sądzę, żeby tak było w przypadku Barta) na pobieranie kursów w pliku Excel, czy warto? I zakładając, że plik Excela nadal ma dokładnie takie samo formatowanie, w przeciwnym razie ulega awarii!
Jeśli ręczne stworzenie rodziny części zajmuje maksymalnie 5 minut (a myślę, że jest to mniej niż 5 minut) w SolidWorks, to musiałbyś zrobić co najmniej 80 minut, aby było to opłacalne w 7-godzinnym dniu pracy...
No cóż, dochodzę trochę w ten sposób, nie przeczytawszy całej rozmowy, więc mea culpa, jeśli to już zostało omówione, ale:
Kiedy otrzymujesz plik Excel od klienta, zawsze jest on sformatowany w ten sam sposób?
Dla nas jest to "arkusz konstrukcyjny", jest to plik Excel, w którym techniczni przedstawiciele handlowi wprowadzają wszystkie informacje dotyczące rozmiarów, ale także inne informacje dla innych działów firmy.
Następnie B.E używa arkusza o nazwie "Podsumowanie", jest to arkusz z makrem, który otwiera ten arkusz konstrukcyjny, który kopiuje niezbędne informacje dla biura projektowego i wkleja je w określonych polach. To właśnie ten arkusz jest powiązany z naszym CAD.