Plan istnienia makr

Witam

Czy istnieje sposób na użycie makra w celu sprawdzenia, czy do części lub zespołu jest dołączony rysunek?

Metoda, właściwość czy kodowanie?

Dziękuję.

Klasa A+

Witam

Kliknij prawym przyciskiem myszy, otwórz rysunek powinien wystarczyć, prawda?

2 polubienia

Witam

Tak w normalnym przypadku, ale tutaj chcę automatycznie przetworzyć całą partię części i zespołów.

Stąd makro.

Klasa A+

Witam

Jeśli nazwa pliku planu jest taka sama jak nazwa pliku 3D z gotowym rozszerzeniem (w tym ścieżką), to nie ma problemu, funkcja opendoc6 spełnia Twoje potrzeby ... W przeciwnym razie nie znam funkcji, która mogłaby spełnić Twoje potrzeby, być może w interfejsach API SWDitimMgr, ale ich nie znam.

Jeśli plik planu ma taką samą lub inną nazwę i jest przechowywany w tym samym folderze lub w podfolderze , w którym jest przechowywany plik 3D, możesz pobrać ścieżkę i nazwę tego pliku planu za pomocą funkcji GetPackAndGo Method (IModelDocExtension), a następnie GetDocumentNames Method (IPackAndGo).

Pozdrowienia

4 polubienia

Dobry wieczór

Ten link powinien ci pomóc. łącze

Cdlt powiedział:

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak, rysunek ma taką samą nazwę jak część i jest przechowywany w tym samym folderze co element.

Zamierzam  przyjrzeć się różnym kontrolkom, ale nie chcę otwierać rysunku, po prostu dowiedzieć się, czy istnieje.

Więc jeśli masz fragmenty kodu, jestem zainteresowany, będąc początkującym w kodzie....

Dziękuję.

Klasa A+

Witam

Jeśli chodzi tylko o sprawdzenie istnienia pliku, możesz użyć kodu, który znajdziesz TUTAJ.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam

Dziękuję wszystkim, to działa....

Klasa A+

1 polubienie