Jestem tego samego zdania, że @sbadenis makro włączone do planu/pomieszczenia nigdy nie ćwiczyłem, ale wydaje mi się, że jest to dość skomplikowane i uważam je za zbyt "nachalne".
Ponieważ zaczynasz od pliku Excel, w którym wypełniasz wymiary do modyfikacji, myślę, że najprostszym pozostaje przycisk makra Excela, który wysyła pracę na Solidworks.
Przycisk może pozwolić Ci otworzyć pomieszczenie, wypełnić wymiary, otworzyć zapisany plan, a następnie zamknąć lub kontynuować pracę , modyfikując wymiary, a następnie zapisać ponownie, jeśli masz stolik boczny, który może zaoszczędzić kilka sekund za każdym razem, gdy otwierasz/zamykasz.
Jeśli chcesz uniknąć sytuacji, w której użytkownicy będą korzystać z Solidworks, myślę, że jest to najlepsze rozwiązanie. Możesz szybko się zirytować, jeśli musisz zmienić plan i zapomniałeś przesunąć makro, lub jeśli Solidworks otwiera dla Ciebie okno za każdym razem, gdy modyfikujesz/tworzysz plan, mówiąc, że nie znalazł makra, nie wspominając o możliwych błędach/błędach Solidworks.
W przeciwnym razie, jeśli dobrze rozumiem Twoje żądanie, chciałbyś, aby użytkownik kliknął plik DRWG części w Eksploratorze Windows. Solidworks otwiera ten plan , koreluje go z otwartym plikiem Excela, aktualizuje dane, a następnie automatycznie zapisuje/zamyka plan bez jego wyświetlania przez użytkownika.