Szukałem na różnych forach (francuskim i angielskim), ale nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Korzystamy z eksportu DXF dla dostawcy, który zajmuje się wyłącznie cięciem laserowym, ale chcemy dodać "grawerunek" z numerem planu. Aby to zrobić, nasz dostawca wymaga, aby tekst, który ma być wygrawerowany, znajdował się w dxf pod warstwą "T" (ponieważ jego maszyna jest automatyczna). W tej chwili stosowana metoda jest następująca:
Tworzenie widoku rysunku w żądanej orientacji
Zmień nazwę piły na "DXF"
Dodano notatkę związaną z właściwością niestandardową "Nr planu".
Wybór widoku to opcja "zapisz widoki jako" na samym dole FeatureManager
Z opcją projekcji niestandardowej korzystamy z pliku projekcji, który pozwala nam zapisać linie modelu w warstwie "0", a nuty w warstwie "T"
Na razie działa naprawdę dobrze. Poza tym chciałbym to zautomatyzować za pomocą makra. Wiedząc, że mamy już makro do zapisania rysunku w formacie PDF + DWG, a modelu w formacie STEP (poprzez dodanie wskazówek w nazwie pliku). Celem byłoby posiadanie makra dla dxf i zintegrowanie go z naszym istniejącym makrem, mówiąc "jeśli istnieje widok "DXF", zapisujemy go w formacie DXF za pomocą opcji projekcji itp.
Czy wydaje Ci się to wykonalne? Problem polega na tym, że nie mogę znaleźć żadnego śladu makra do nagrywania VUE w formacie DXF.
Witam Poniżej znajduje się uzupełnienie mojej propozycji
Sub export_view()
Dim st As Boolean
st = swmodel.Extension.SelectByID2("DXF", "DRAWINGVIEW", 0, 0, 0, False, 0, Nothing, 0)
If st Then
swmodel.EditCopy
swdraw.NewSheet4 "tmp", 0, 13, 1, 1, False, "", 0, 0, "", 0, 0, 0, 0, 0, 0
swmodel.Paste
'save as dxf
'delete temp_sheet
Else
End If
End Sub
<< Chciałbym zwrócić uwagę, że tabele wierceń połączone z widokiem są również kopiowane, aby można było nimi zarządzać zgodnie z potrzebami >>