Notatki o sile makro w kolorze czerwonym

Witam

Za pomocą makra wstawiam istniejącą adnotację do biblioteki.

Chciałbym, aby ta adnotacja była czerwona, aby to zrobić, myślę, że muszę umieścić paletę kolorów linii na czerwono.

Znasz polecenie wywołujące tę funkcję?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię

mep_-_insert_indice_de_revision.swp

Witam

Głupie pytanie, ale dlaczego nie umieścić notatki bezpośrednio na czerwono i nie nagrać jej ponownie.

1 polubienie

Tak właśnie myślałem, ale to nie działa, to paleta decyduje o kolorze.

FYI, myślałem o tym poleceniu swDraw.SetLineColor, ale to nie to kontroluje kolor palety.

Ustaw swDraw = swModel
swDraw.SetLineColor RGB(255, 0, 0)

Witam

Możesz utworzyć czerwoną warstwę i umieścić na niej swoją adnotację.

1 polubienie

Witam

Ze swojej strony tworzę warstwy dla każdej informacji, którą chcę umieścić w moim planie

To o wiele prostsze

1 polubienie

Za pomocą makra umieszczam adnotację w czerwonej warstwie.

Jednak w przypadku makra to kolor wybrany w palecie wyboru steruje kolorem

Dobry wieczór

Musisz wybrać kolor czerwony i zaznaczyć "Domyślny". Po prostu umieść notatki w tej warstwie na końcu.

Edycja: Po uprzednim aktywowaniu warstwy.

2 polubienia

Witam

Sprawdź ten post i przeczytaj go do końca, powinieneś znaleźć kilka rzeczy, które mogą Ci pomóc, w tym funkcję, która pozwala utworzyć czerwoną warstwę, jeśli nie istnieje, i dodać do niej adnotację.

Pozdrowienia

1 polubienie

A oto dalsza część tematu:

https://www.lynkoa.com/forum/mise-en-plan/couleur-de-note-qui-ne-correspond-pas-%C3%A0-la-couleur-de-calque

Aby uzupełnić odpowiedź D.Rogera, a także  potwierdzić, że kolory mają zostać zastosowane, konieczne jest zaznaczenie domyślnego pola.

I tak włóż notatkę w warstwę o odpowiednim kolorze.

1 polubienie

Witam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi.

Czy można włączyć lub wyłączyć ten znacznik wyboru "Domyślne" za pomocą makra?

Dziękuję

Czy pole "Domyślne" może być domyślnie zaznaczone?

Opcja Solidworks? Makro?

Yannicka

Witam

Zazwyczaj opcja Domyślne jest sprawdzana po umieszczeniu koloru na warstwie. On jest tym, który prowadzi, musisz odznaczyć, aby móc umieścić inny kolor w tej samej warstwie.

1 polubienie

Problem polega na tym, że domyślnie nie mam automatycznego znacznika wyboru.

Nie mogę znaleźć miejsca, w którym jest to ustawione w opcjach Solidworks.

Korzystam z oprogramowania Solidworks 2017

Jest to ustawione w szablonie pliku, ale zwykle podczas tworzenia warstwy sprawdzane jest ustawienie domyślne (widoczne tylko po umieszczeniu notatki lub linii i wybraniu narzędzia "kolor linii"), kolor linii/notatek jest domyślnie ustawiany przez kolor warstwy.

Jeśli ktoś odznaczył daną notatkę, nie zostanie ona wyłączona dla reszty warstwy.

Jeśli nic nie jest wybrane, to narzędzie wyświetla domyślne ustawienie oprogramowania, o którym wiem, ale które nie jest związane z ustawieniem warstwy.

Edit: Niezależnie od wersji SW wydaje mi się, że działa ona w ten sposób co najmniej od 2003/2004 roku. Jestem na SW2019

Znalazłem odpowiedź na moje pytanie, to paleta steruje kolorami, a nie opcja w solidworks.

Aby paleta była domyślna, nie musisz nic zaznaczać -> kliknij "domyślne" -> Kliknij OK.

1 polubienie

Witam

Tak i jest to rozwiązanie podane jako najlepsza odpowiedź w tym linku , którą  sbadenis dał ci wcześniej.

Pozdrowienia

Witam

Dziękujemy wszystkim za opinie. Znalazłem rozwiązanie wczoraj na stronie lynkoa i udostępnij przez d.roger i sbadenis.          

Dziękuję wam wszystkim.