Przede wszystkim dziękuję forum za istnienie, jest to prawdziwe źródło rozwiązań i dziękuję wszystkim za udział, który sprawia, że żyje!
Przyszedłem, aby dołączyć do Ciebie w nowej firmie i chciałbym wprowadzić nowe metody pracy.
W tym celu szukam makra, które wygeneruje dla mnie, z części sldprt 3D, plik STEP z nazwą pliku nazwa części + rewizja, czyli format NomPièce_Révision.stp, z jeśli to możliwe, ikoną, gdy jesteś w oknie części na pasku zadań.
A dla rysunków makro, które eksportuje rysunek z rewizją i opisem części, czyli formatem NomPièce_révision - description.pdf, przy jednoczesnym uwzględnieniu spersonalizowanych właściwości części (to na poziomie części edytowane są pola rewizji i opisu).
Mając nadzieję, że moja prośba była precyzyjna, z góry dziękuję za pomoc!
Witam Gromadząc już dostępne makra, możesz utworzyć makro, które wykona zadanie zgodnie z typem otwartego pliku (pojedyncza ikona uruchamiania w interfejsie). Dobrze jest również zacząć, jeśli masz niewielką wiedzę na temat VBA
Jest miejsce, w którym boli dno... To dlatego, że nigdy w życiu nie dotknąłem makro. Próbowałem otworzyć niektóre, aby zobaczyć zawartość, ale się gubię...
Mam trochę czasu w przerwie na lunch, więc jak nazywają się właściwości niestandardowe (przegląd i opis), aby móc bezpośrednio podać ostateczny kod? Czy zgadzamy się, że nazwa pliku = nazwa części?
Czy w kodzie mogą znajdować się wiersze komentarzy? Żebym mógł być prowadzony i może sprawić, że z czasem będzie ewoluował, nie zawracając wszystkim głowy
Ponadto, w przypadku żądania ikony na pasku zadań Solidworks, jak to działa?
Ponownie W załączeniu znajduje się kod skomentowany w miarę możliwości. Plik .dot nie ma żadnych właściwości, umieściłem xxx, aby zmienić na odpowiednie wartości Plik Macro-PDF_STEP.swp (87,5 KB)
Jeszcze raz dziękuję Cyril.f, makro działa świetnie!!
To dla mnie tylko minus, bo czytając inne posty (tutaj i na innych forach), makra nie potrafią odczytać niestandardowych właściwości?
Tłumaczę się za pomocą właściwości niestandardowych: Aby mieć przyjemny interfejs, z listą rozwijaną, kalendarzem do kliknięcia itp. Użyłem edytora formularzy
Czy jest jakaś sztuczka, aby wypełnić pola na karcie dostosowywania (i można je odczytać za pomocą makr), albo że makra mogą odczytywać pola w zakładce specyficzne dla konfiguracji?
Ponadto, po wypełnieniu pól mojej części, nie są one automatycznie zapisywane w polach właściwości rysunku (danej części)
Witam Jeśli można go odczytać za pomocą makr, gdy plik jest otwierany w oprogramowaniu. Tylko wtedy, gdy chcesz je odtworzyć bez otwierania pliku, to właśnie tam sprawa się komplikuje. W dostarczonym przeze mnie makrze możesz dodać przetwarzanie, aby dowiedzieć się, czy w zakładce specyficznej konfiguracji są jakieś informacje (tylko na części i asm).
Makra mogą odczytywać właściwości niestandardowe lub specyficzne dla konfiguracji, ale nie tę samą funkcję (makra) dla każdej z nich. Dla ostatniego punktu dostępne są makra, które pobierają właściwości części i ponownie zapisują je w MEP, ale właściwości są również dostępne z MEP, przechodząc do właściwości części połączonej z widokiem. Przykład dla materiału: $PRPSHEET:"Materiał" pobiera materiał z części do widoku, do którego odwołuje się MEP, podczas gdy $PRP:"DATE" odnosi się do właściwości MEP: https://help.solidworks.com/2020/french/EnterprisePDM/Admin/t_creating_SOLIDWORKS_PRP_PRPSHEET_links.htm
Chcę, aby pola na mapie nieruchomości były wypełnione polami wypełnionymi w pokoju, a nie tylko w bloku. Na razie wypełniam właściwości części, ale na rysunku pola karty właściwości są puste, podczas gdy moja tabelka rysunkowa podąża za tymi części
W związku z tym, że pola są puste, makro nie działa tak, jak powinno
Istnieją dwie możliwości: albo dołączysz 3D do płaszczyzny, a następnie wstrzykniesz wartości do właściwości rysunku. Inne rozwiązanie: zeskanuj kasetę i pobierz interesujące nas właściwości i skopiuj je do właściwości rysunku. Aby pobrać wartości, które znajdują się w specyficznej dla konfiguracji części lub asm, należy zmienić w następujących wierszach: sRevision = swModel.CustomInfo2("", "xxx") Przez:
sRevision = swModel.CustomInfo2("Défaut", "xxx")
Wartość domyślna to nazwa konfiguracji. Jeśli wymaganych jest kilka konfiguracji, należy zeskanować różne informacje w przypadku wystąpienia różnic i zastosowania odpowiedniego leczenia.
Oba są proste. Po innym rozwiązaniu we właściwościach wystarczy umieścić w kolumnie wyrażenia $PRPSHEET:"xxx" i pozwala to na połączenie właściwości i wartości. Aby sprawdzić, czy rozprzestrzenia się w postaci