Dla nowicjuszy, takich jak my, w tworzeniu makr, dostępna jest funkcja przechwytywania funkcji w oprogramowaniu. Rozpoczynasz nagrywanie, wykonujesz swoją manipulację, a SW automatycznie tworzy kod tego, co zrobiłeś na ekranie.
Dzięki temu masz 90% swojego makra.
Wszystko, czego będziesz potrzebować, to pętla (pętle) do zmiany pliku .sldblk, a także deklaracja zmiennych (nazwa pliku rekordu, prawdopodobnie jakieś bardziej tymczasowe zmienne....).
Spojrzałem na link na 3dexperience, zaktualizowałem dane (ścieżkę do moich plików i innych) ale nic się nie dzieje podczas uruchamiania makra. Uruchomiłem wspomniane makro z otwartym plikiem, ze szkicu, bez niczego otwartego nic się nie dzieje... Wstyd
Nagrałem makro, które wykonuje zadanie dla około 1 pliku.
Z drugiej strony nie wiem, jak zintegrować pętlę i nagranie pod tą samą nazwą co blok. Czy jest jakiś temat o tych elementach, może to być alternatywa dla moich poszukiwań.
Załączam makro z wybranego pomieszczenia, ujęcie następnie uruchamiamy makro i działa (z tym, że blok nie jest ustalony)
Trzeba to poprawić, ale jesteśmy coraz bliżej.
Po zobaczeniu twojego żądania, jeśli masz tylko 100 bloków do modyfikacji, nie jestem pewien, czy opracowanie makra, które nie istnieje, jest szybsze dla 1000 bloków lub więcej, z drugiej strony nie mówię. 100 bloków = 1 do 2 godzin to znacznie mniej niż opracowanie makra, nawet dla kogoś wtajemniczonego.
Dziękujemy za Twoją opinię. Tak, wydaje mi się, że użyłem makra ririfififi z oddzielnymi klasami1 i modułem1 oraz danymi (ścieżka pliku...) zgodnie z moimi plikami.
Dziękuję za makro, ale tak naprawdę nie spełnia moich potrzeb. Ze swojej strony za pomocą makra udaje mi się zrobić nowy pokój, wstawić blok do skalowania, zapisać i zamknąć. Dla 1 zdefiniowanego modelu.
Brakuje mi aspektu "pętli", który automatyzowałby otwieranie kolejnego bloku i odtwarzał działania.
Spojrzałem, ale niestety utknąłem... Zamierzam przełączyć się na tryb "ręczny", więc
Odpowiedź może być trochę spóźniona, ale załączone makro powinno odpowiedzieć na Twój problem. Generowanie części ze szkicem w płaszczyźnie czołowej, wstawienie w początku układu współrzędnych, w skali 4. 3 linie mają zostać zmodyfikowane, aby dostosować go do twojego systemu: - wiersz 35: katalog źródłowy dokumentów blokowych (z rozszerzeniem "SLDBLK"); - wiersz 36: katalog docelowy plików części, o tej samej nazwie co bloki, z rozszerzeniem "SLDPRT"; - Linia 40: Ścieżka i nazwa domyślnego modelu części dla danej wersji SolidWorks.
Jaki jest rodzaj błędu? Ten? W takim przypadku należy sprawdzić, czy zmienne Part i swModel nie są puste: w trybie debugowania wystarczy pozostawić kursor nad jedną z tych dwóch zmiennych, aby wyświetlić jej zawartość. Jeśli są równe Nothing, oznacza to, że poprzednia instrukcja Part = swApp.NewDocument... (wiersz 40) nie zwraca niczego, a dokument SolidWorks nie jest otwarty. Stąd błąd podczas tworzenia menedżera szkiców. Ciąg znaków definiujący plik szablonu jest prawdopodobnie błędny, musisz bardzo dokładnie sprawdzić, czy istnieje, ze wskazaną ścieżką (w moim pliku źródłowym znajduje się w folderze SW 2018).