Szablon dokumentu makra

Witam

W mojej firmie mamy szablon dokumentu dla plików części.

Chciałbym włączyć makro do tego modelu. Celem jest, aby wszyscy korzystający z modelu mieli dostęp do makra.

Nie znalazłem rozwiązania, aby to zrobić. Czy wiesz, czy coś jest i czy każda osoba będzie musiała dodać nowy przycisk z linkiem do makra?

Dziękuję

Witam

Do czego służy to makro??? Możesz dodać go jako notatkę do swojego szablonu.

Jest to makro, które tworzy szkic w środku ciężkości (używamy Solidworks 2012).

Jeśli dodam go jako notatkę w moim szablonie, mogę umieścić link do makra, ale nie wiem, jak je uruchomić. Ponadto, jeśli dodam notatkę, za każdym razem, gdy obracam widok, adnotacja znika.

W idealnym przypadku, jeśli użytkownik otworzy szablon dokumentu, pojawi się przycisk umożliwiający uruchomienie makra bez konieczności ręcznego dodawania przycisku z łączem do makra.

Środek masy tworzymy po zakończeniu części, ponieważ jeśli utworzysz szkic zgodnie ze środkiem masy, nie będzie to już tylko dodanie otworu lub zakładki i/lub zagięcia...

Oto środek masy w skali makro:

Dim swApp As Object

Przyciemnij część jako obiekt
Dim boolstatus As Boolean
Dim longstatus As Long, longwarnings As Long

Sub main()

Ustaw swApp = _
Aplikacja.SldWorks

Ustaw część = swApp.ActiveDoc
Przyciemnij środek masy jako obiekt
Set CenterOfMass = Part.FeatureManager.InsertCenterOfMass()
Koniec subwoofera

centre_der_masse.jpg
1 polubienie

Witam

Nie, o ile mi wiadomo, nie jest możliwe dodanie przycisku makra w szablonie dokumentu.

Moglibyśmy użyć tych samych ustawień dla wszystkich z kreatorem do skopiowania ustawień, dbając o to, aby wcześniej zintegrować przycisk makra, więc każdy ma ten przycisk:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Copy_Options_Wizard.htm

2 polubienia

Możliwe jest utworzenie przycisku w pokoju. Ale musisz utworzyć makro w Excelu za pomocą przycisku, a następnie idziesz do pokoju i wykonujesz:

insert==>obiekt==>Utwórz z pliku i tam  wybierasz swój plik za pomocą przycisku.

Gdy plik znajdzie się w pokoju, będziesz musiał go dwukrotnie kliknąć, a następnie przycisk będzie dostępny, aby go uruchomić...

bouton_ou_case.jpg

Dlaczego makro w modelu? Myślę jak @PL, że to nie jest możliwe.

W przeciwnym razie, czy to makro nie może działać z przycisku utworzonego w tym celu umieszczonego w menu?

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedzi.

@ac cobra 427, za pomocą pobranego przeze mnie makra mogę wstawić środek ciężkości w dowolnym momencie, ponieważ aktualizuje się on za każdym razem, gdy zmienia się część lub zespół. Z drugiej strony kod jest znacznie dłuższy i bardziej skomplikowany niż ten, który proponujesz w swojej odpowiedzi. Więc zobaczę, aby użyć twojego, ale jak rozumiem, bierze pod uwagę tylko części, a nie zespoły, prawda?

Edycja: kod nie działa, ulega awarii na linii Set CenterOfMass = Part.FeatureManager.InsertCenterOfMass()

Kolejne pytanie, jak wstawić go do menu "Geometria odniesienia"?

Jeśli chodzi o pomysł stworzenia makra w Excelu, a następnie zaimportowania go, to jest dobry, ale myślę, że użytkownicy wolą mieć "klasyczny" przycisk.

@.PL, tak właśnie myślałem, ale zadałem pytanie, aby potwierdzić. Jeśli chodzi o ustawienia, mamy (zwykle) już wszystko takie samo, więc każdy będzie musiał dodać przycisk do swojego menu.

@alain. ERP, celem integracji makra z modelem jest uniknięcie sytuacji, w której każdy użytkownik musi dodawać przycisk do menu, ale myślę, że to jest to, co zamierzamy zrobić w końcu. Kiedy mówisz o przycisku w menu, możesz wybrać, gdzie będzie on się znajdował, czy koniecznie będzie na pasku zadań?

Miłego dnia.

1 polubienie

W rzeczywistości kod pochodzi z rejestratora makr, rozpocząłem nagrywanie i dokonałem manipulacji, tworząc środek masy, a następnie zatrzymałem go i to jest kod, który otrzymałem....

Jeśli pomogłem, dziękuję za oznaczenie mojej odpowiedzi jako najlepszej.