Makro lub narzędzia do zmiany "właściwości dokumentu" w wielu plikach

Witam wszystkich,

Jestem rysownikiem i obecnie jesteśmy w trakcie wdrażania standardu Solidworks 2022 SP3.1 w firmie, która kiedyś działała na AutoCAD. Wiem trochę o Solidworks pod względem rysowania, ale nie do końca pod względem konfiguracji.

Zaczęliśmy pracować zanim sfinalizowaliśmy właściwości pliku i chcielibyśmy mieć możliwość modyfikowania określonych właściwości dokumentów w partii. W tym przypadku jest to około 200 rysunków, w których musiałbyś zmienić grubość linii, styl linii, widoki szczegółów, a także wszystkie czcionki (zaczęliśmy w Century Gothic, zanim zdecydowaliśmy się przejść na Arial).

Czy istnieje sposób (nie płatny, określam) na modyfikację tych właściwości w partii? Niezależnie od tego, czy jest to makro uruchamiane podczas otwierania pliku, czy narzędzie w stylu MyCADTools (którego nie mamy), które robi wszystko wsadowo.

Z góry dzięki,

Myślę, że należałoby zastosować do ujęć nowy standard ubierania się, z góry określony przez Pana/Panią, przez makro

capture_000133.png
2 polubienia

Zainstaluj Mycadtools (1-miesięczna wersja próbna) i z możliwością integracji w planie modyfikacji skórki.

https://www.lynkoa.com/mycadtools

1-miesięczny okres próbny pozwoli Ci przetworzyć wszystkie plany, a jeśli chcesz, możesz zapłacić lub nie.

Lub za pomocą makro, które jest uruchamiane przy każdym ujęciu. W przypadku stosowania wsadowego pozostaje to bardziej skomplikowane i nie ma czasu na rozwijanie tego.

Zobacz przykładowe makro poniżej:

https://help.solidworks.com/2021/English/api/sldworksapi/Change_Drafting_Standard_to_Custom_Example_VB.htm

Najprostszym sposobem, jeśli nie masz wiedzy na temat makr, jest wersja próbna MyCadTools z integracją, bez konieczności posiadania wiedzy programistycznej.

PS, aby ukończyć @Ll, aby zapisać standard zawijania, otwórz poprawny MEP, a następnie Narzędzie, Opcja, Właściwość dokumentu, Standard zawijania i zapisz do pliku zewnętrznego.

Jest to standard, który musi być następnie pobrany w każdym MEP z integracją lub makrem

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi ll i sbadenis. 

Stworzyliśmy standard skórki i odkryliśmy, że nawet po jego zastosowaniu, każda modyfikacja tego standardu wymaga otwarcia, a następnie ponownego nałożenia standardu (dla mnie powinno to być automatyczne, ponieważ jest stosowany do dokumentu...)

Rozważymy wersję próbną MyCADTools, gdy będziemy pewni, że wprowadziliśmy wszystkie parametry, które chcemy wprowadzić (nie chodzi o chęć zmiany rzeczy dzień po zakończeniu okresu próbnego hahaha).

Jeszcze raz dziękujemy!

Jeśli masz kilka stacji roboczych, zainstaluj go tylko na 1 na wszelki wypadek lub aby móc później korzystać z 2. stacji...

A także skorzystaj z okazji, aby spojrzeć na inne narzędzia, bardzo interesujące jest zaoszczędzenie czasu na wielu zadaniach, za dość skromny koszt w końcu.

1 polubienie

Witam

Na wszelki wypadek przypominam o istnieniu narzędzia Solidworks , o którym zbyt często się zapomina (które można znaleźć w menu start pod literą O); Harmonogram zadań. Zobaczmy, czy może zmienić żądane ustawienia.

1 polubienie