Makro: "otwieranie tylko do odczytu"

Witam, muszę mieć możliwość utworzenia przycisku w programie AUTOCAD, aby otwierać pliki w trybie tylko do odczytu bez konieczności myślenia o zaznaczaniu opcji podczas otwierania... (nikt o tym nie myśli)

Ktoś ma rozwiązanie na makra, aby to zrobić?

Od razu odpowiadam tym, którzy sugerowaliby mi to zrobić w systemie Windows (przez prawa dostępu) lub przez przeglądarkę, że nie jest to możliwe... ;) (trzeba skopiować, wkleić + trzeba stworzyć nowy plan w tych samych próbach)

Dziękuję.

Są takie opcje, ale do przetestowania, bo nie jestem pewien....

Zobacz zdjęcie.

lecture.png
1 polubienie

Dziękuję Bart za odpowiedź, wydaje mi się, że zapomniałem określić w swoim wniosku, że pytanie jest zadawane dla AUTOCAD, a nie SOLIDWORKS.... :)

W przeciwnym razie, oprócz tego, mając otwartą, a następnie małą strzałkę obok otwartej, możemy wybrać

"Otwórz w trybie tylko do odczytu"

Ale to nie jest makro.

Zobacz obraz

lecture_seule.png

Ojej! Nie widziałem.

Tak, zawsze lepiej jest określić oprogramowanie =)

W tym przypadku nadal możesz spojrzeć na moją 2) odpowiedź.

To też może zadziałać.

W każdym razie ta sama opcja jest dostępna w Draftsight, więc moim zdaniem, jeśli wybierzesz typ plików do otwarcia, pojawi się mała strzałka.

Ta sama opcja istnieje w AUTOCAD, jest znana tutaj, ale osoby, które muszą otwierać pliki w trybie tylko do odczytu, niekoniecznie o tym myślą...

Chciałem więc mieć przycisk makra, który zastąpiłby przycisk "otwórz" przyciskiem "tylko do odczytu"

1 polubienie

Ponieważ mam tylko Draftisght, nie mogę testować w rzeczywistych warunkach...

Z drugiej strony, czy możesz spojrzeć na skróty klawiaturowe, w opcjach sprawdzić, czy nie możemy dodać skrótu klawiaturowego lub nawet zastąpić control + O, aby uruchamiał polecenie otwarcia w trybie tylko do odczytu.

Witam, myślę, że moje makro dostępne poniżej można dość łatwo dostosować do AutoCAD:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/macro-solidworks-retirer-lecture-seule-pour-fichiers-de-bibliotheque

Nie ma rozwiązania.... :(