Witam
jesteśmy zobowiązani do pracy na złożeniach wyodrębnionych z plików STEP lub IGES.
Domyślnie części, zespoły i podpoziomy są bezpłatne.
Czy znasz lub znasz szybki sposób na naprawienie wszystkich elementów głównego zespołu.
Dziękuję.
Davy
Witam
jesteśmy zobowiązani do pracy na złożeniach wyodrębnionych z plików STEP lub IGES.
Domyślnie części, zespoły i podpoziomy są bezpłatne.
Czy znasz lub znasz szybki sposób na naprawienie wszystkich elementów głównego zespołu.
Dziękuję.
Davy
Witam
Spróbuj tego:
Opcja jawna
Dim swApp As SldWorks.SldWorks Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2 Dim swAssy As SldWorks.AssemblyDoc Dim swModelDocExt As SldWorks.ModelDocExtension Dim swComp As SldWorks.Component2 Dim swSelMgr As SldWorks.SelectionMgr Dim errors As Long Dim warnings As Long Dim status As Boolean
Sub main()
Ustaw swApp = Application.SldWorks Ustaw swModel = swApp.ActiveDoc Set swAssy = swModel Set swModelDocExt = swModel.Zestaw rozszerzeń swSelMgr = swModel.Menedżer wyboru
' Rozwiąż wszystkie błędy lekkich komponentów = swAssy.ResolveAllLightWeightComponents(True) Debug.Print ("Wszystkie lekkie komponenty rozwiązane (0 = Wszystkie komponenty rozwiązane)? " & błędy)
' Napraw stan wybranego komponentu = swModelDocExt.SelectByID2("Pad_1-1@key pad_1", "KOMPONENT", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0) swAssy.FixComponent status = swModelDocExt.SelectByID2("Pad_1-1@key pad_1", "KOMPONENT", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0) Ustaw swComp = swSelMgr.GetSelectedObjectsComponent3(1, -1) Debug.Print ("Wybrany komponent naprawiony?" " & swComp.IsFixed)
Koniec subwoofera
Źródła: http://help.solidworks.com/2015/english/api/sldworksapi/resolve_all_components_fix_a_component_example_vb.htm
Edycja: Załączam plik txt, ponieważ prezentacja jest automatycznie usuwana
Witam
Czy jest to możliwe w formie załączonego dokumentu, za pomocą kliknięcia prawym przyciskiem myszy i "naprawienia" wszystkich elementów!?
Dzięki remrem, spróbuję.
Problem w rysunku 6 polega na tym, że ta manipulacja nie pozwala nam naprawić podpoziomów. Ale i tak dziękuję!
Davy
Remrem,
Nie mogę zaimplementować makra, które mi przysłałeś.
Czy masz jakieś dodatkowe informacje, które mógłbyś mi przekazać?
Dziękuję.
Witam
Wszystkie komponenty złożenia muszą zostać przeprowadzone, jak pokazano w tym makrze:
Następnie napraw je wszystkie, jak wskazano w jednym z tych dwóch linków:
Teraz, szczerze mówiąc, jestem przytłoczony.
Nie mogę pogodzić przytoczonych przez Pana/Panią przykładów ze sprawą, którą się zajmuję.
Kolega znalazł działające makro, jednak jest ono zablokowane i nie mam hasła.
Najważniejsze, że to działa.
Dzielę się, na wypadek, gdyby inni mieli takie same potrzeby.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
@+ na forum.
Davy
Witam
- 1. ogniwo umożliwia wyszczególnienie i pracę nad wszystkimi częściami zespołu jedna po drugiej (zespół trawersu). Byłby to pierwszy fragment kodu, który zostałby zaimplementowany w makrze: tworzy pętlę. Na pierwszy rzut oka należy używać tylko pierwszego subwoofera
- Drugi link łączy się z linkiem @remrem: zawiera polecenia do naprawy komponentu, nad którym pracujesz, oraz część "napraw wybrany komponent" do wstawienia w środku pętli (na poziomie debug.print)
- Trzeci link powinien być makrem wykonującym poprzednie operacje, ale w SW2016: Nie mogę znaleźć funkcji FixGroup w 2015
Dziękuję za tę precyzję glaffont!
Zawsze dobrze jest wziąć.
Więc nie powinieneś był wybrać mojej odpowiedzi jako najlepszą! Ponieważ w rezultacie nie zrobiłem zbyt wiele.
Majstrowałem przy kodzie, aby działał. Ale odpowiedziałeś wcześniej.
Dziękujemy za umieszczenie makra.
Skorzystam z tego. :-)
Nie mogłem umieścić mojej odpowiedzi zawierającej makro jako rozwiązania.
Więc twoja odpowiedź jest dla mnie najbliższa.
Zapraszamy do makr. Mimo to nadal byłbym ciekawy, czy będę mógł ją opublikować.
Jako dobrą nagrodę, oto plik bez hasła.
Pozwoliło mi to dostrzec mój błąd.
:-)
@remrem, dziękujemy!
Czy to twoje makro? Albo znalazłeś mdp...
Ważne jest, aby wiedzieć, że hasło makra nie jest zbyt skuteczną ochroną.
Możesz anulować ochronę za pomocą prostego czytnika szesnastkowego.
Super! Dziękuję remrem!
Nie można go jednak pobrać.
Witaj @davy,
W Lynkoa występuje błąd, który oznacza, że po pobraniu załącznika odpowiedzi musisz ponownie wprowadzić rozszerzenie pliku zamiast ".htm", jak zaproponowano w oknie dialogowym. W Twoim przypadku musisz napisać ".swp" dla ostatniego pliku @remrem.
Są szanse, że problem z pobieraniem wynika z tego.
(również należy zauważyć, ale myślę, że wiesz, że pliki .swp nie uruchamiają się bezpośrednio z eksploratora, musisz przejść do Narzędzia/Makro/Uruchom)
Nie mam żadnych problemów.
Używam Firefoksa i W7.
Dziękuję za informację Benoit!