Witam
W naszej działalności bardzo często wymaga się od nas korzystania z funkcji " wstaw część ", aby mieć część w pomieszczeniu.
Podczas importu części, ze względu na potrzeby jakościowe, będziemy musieli powiązać pewne właściwości (Rodzic/Dziecko).
Rzeczywiście istnieje możliwość, podczas importu, powiązania właściwości. Problem polega na tym, że wiąże je wszystkie.
Mam dwie opcje, więc:
1- Wiążę wszystkie właściwości z importem, a następnie odłączam te, których nie chcę
2- Niczego nie wiążę, potem wiążę tylko te właściwości, których potrzebuję.
Zmierzam do tego, że musiałbym to zrobić za pomocą makra, które uruchamiałoby się po uruchomieniu SmartProperties.
Zasadniczo chcę działać zgodnie z tymi znacznikami wyboru:
Mój problem polega na tym, że ja i VBA nie jesteśmy wielkimi przyjaciółmi, no tak ... Jest wspaniałym przyjacielem, nie ma ze mną problemu. Ja natomiast...!
Czy miłosierna dusza byłaby w stanie mi pomóc lub przynajmniej poprowadzić mnie w tym temacie?
Z góry dziękuję!!
1 polubienie
Trochę pytanie w wersji beta... Po co robić makro, aby to zrobić?
Oczywiście, czasami musisz to zrobić, a czasami nie. Makro automatyzujące to, wykona akcję za każdym razem, gdy uruchomi się SmartProperties
Witam;
Nawet jeśli nie zgadzam się na używanie zagnieżdżonych części w innych częściach: (Fuj)
Pomoc Solidworks informuje nas:
https://help.solidworks.com/2021/English/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.ICustomPropertyManager~LinkAll.html
Można więc wydelegować (do przetestowania):
Option Explicit
Sub main()
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
swmodel.LinkAll = False
End Sub
Teoretycznie powoduje to zerwanie wszystkich powiązań wszystkich właściwości... ale wydaje mi się to prawie zbyt proste...
W przeciwnym razie, ale jest to o wiele bardziej skomplikowane, wydaje się, że istnieje możliwość zerwania powiązań między niektórymi właściwościami... (ale i tak musisz znać wszystkie ich imiona i wiedzieć, kto powinien być z kim spokrewniony... lub nie.)
https://help.solidworks.com/2021/English/api/sldworksapi/SolidWorks.Interop.sldworks~SolidWorks.Interop.sldworks.ICustomPropertyManager~LinkProperty.html
Myślę, że technika polegająca na tym, że nie decyduje się na powiązanie właściwości z importem nowej części, pozostaje najprostsza. (Nawet jeśli lepiej jest wykonać montaż)
Pozdrowienia.
1 polubienie
Tym razem nie, muszę to robić cały czas.
W prawie wszystkich naszych projektach mamy pokój w pokoju.
Zobaczyłem, że istnieje sposób na warunkowanie SmartProperties, czyli modyfikowanie właściwości, które zapisuje zgodnie z warunkami.
Hurt:
- jeśli wybiorę opcję 1, mam SmartProperties 1 i to daje mi pokój 1,
- jeśli wybiorę opcję 2, mam SmartProperties 2 i to daje mi pokój 2.
Nadal mam 2 sztuki, które używają 1 sztuki.
Chciałbym, aby SmarProperties 2 uruchamiał to makro, aby samodzielnie odłączało pewne właściwości, a następnie zapisywało je.
Pomiędzy Załącznikiem 1 a Załącznikiem 2 zawsze mamy wspólne właściwości, które muszą być ze sobą powiązane.
Oczywiście, jest to " komfort ", rzeczywiście można to zrobić ręcznie, ale tak było, jeśli kiedykolwiek istniał " prosty " sposób na zrobienie makro...
1 polubienie
Dziękuję!
Zagłębię się w to!
" Nawet jeśli miksowanie jest lepsze ",
Zgadzam się... Ale tak właśnie działa moja firma
1 polubienie