Makro do zapisania określonej konfiguracji

Cze wszystkim

Chcę stworzyć makro, które ułatwi eksport naszych plików do naszego warsztatu mechanicznego, ale napotykam pewne trudności związane z moim brakiem "braku" wiedzy w tym zakresie.

Oto, co chcę zrobić:
1 - sprawdź, czy jest to część -> OK

2 - lista konfiguracji -> OK (vConfigNameArr = swModel.GetConfigurationNames)

3 - sprawdź obecność konfiguracji o nazwie "OBRÓBKA" -> NIE: w tym miejscu utknąłem
3.1 - jeśli nie ma komunikatu o błędzie "brak konfiguracji obróbki" lub lepiej, rozwijaj listę konfiguracji: -> OK dla komunikatu
3.2 - jeśli tak wyświetl konfigurację "OBRÓBKA": -> OK (swModel.ShowConfiguration2 ("OBRÓBKA"))

4 - wymuszamy przebudowę: -> OK

5.1 - otrzymujemy aktywny dokument: -> OK
5.2 - ścieżka do pliku: -> OK
5.3 - wybieramy układ współrzędnych "OBRÓBKA": -> OK
5.4 - zapisz w formacie IGES: -> OK

Mam nadzieję, że możesz mi pomóc.
Załączam makro i testowaną część (SW2015)

Dziękuję.

piece_et_macro.zip

Spróbuj czegoś takiego: (Zwraca wartość True, jeśli konfiguracja obróbki istnieje)

Funkcja TestConfigUsinage(SwModel as SldWorks.ModelDoc2) jako wartość logiczna

configNames = swModel. GetConfigurationNames (Nazwy konfiguracji)
    For i = 0 To UBound(configNames)
        configName = configNames(i)
        if configname = "Obróbka" Następnie 
            zwróć True
        End if 
    Next i

Zwracana wartość false

Zakończ funkcję

Przykład tutaj: http://help.solidworks.com/2016/english/api/sldworksapi/Get_List_Of_Configurations_Example_VB.htm

Przetestuj to. ;-)

enrgistrement_1.swp

Witam

Powinien działać z tą wersją makra.

Pozdrowienia

enrgistrement_1.swp
1 polubienie

Dziękuję za pomoc,

Przetestuję go w ciągu dnia (jeśli będę miał czas) i będę Cię informować na bieżąco.

Witam

Widzę w twoim profilu, że masz MyCADTools, nie jest to możliwe z integracją lub konwerterem wsadowym, aby zrobić to, co chcesz?

@+

@ remrem, dziękuję za odpowiedź, testowałem makro, które proponujesz, ale co utknęło w teście obecności konfiguracji.

@ D.Roger , dziękuję, działa idealnie :-)

@Coyote, niestety nie możemy wybrać eksportu układu współrzędnych w batchconverter

Postaram się dodać kilka dodatków do rozwiązania d.roger, więc może się okazać, że nadal będę potrzebował twojej pomocy.