Makro do wstawiania części do zespołu

Witam

Szukam sposobu, makra (lub kogoś, kto jest w stanie to dla mnie zrobić) na wstawienie części do złożenia z pliku Excel, który zawiera (między innymi): nazwę części (kolumna B) i ścieżkę (kolumna F).

Konkretnie rzecz ujmując, to pytanie jest zgodne z poprzednim, które zadałem kilka tygodni temu: mam zespół części, z której składa się mebel łodzi. Muszę dostarczyć mojemu dostawcy plik z układem tych części. Najlepszym rozwiązaniem, jakie mi zaoferowano, aby spłaszczyć wszystkie części, jest wykonanie nowego zespołu, w którym wszystkie części są ograniczone zgodnie z płaszczyzną czołową. Tak, ale w czterech rogach serwera znajduje się dużo monet.... Chciałbym więc móc użyć makra, które importuje wszystkie części w pliku. Potem uda mi się ustawić je tak, jak chcę.

Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc?

Dziękuję bardzo =)

2 polubienia

Witam

Załączony program jest nieco pospieszny, ale działa w domu (Solidworks 2015, wersja 4.5.2 frameworka)

Zaczynasz od rozpakowania załączonego pliku na pulpicie, a następnie:

1°) wyodrębniasz swoje 2 kolumny "nazwa części" i "ścieżka" z pliku Excel, aby utworzyć plik csv sformatowany jak w przykładzie o nazwie "Liste-3D.csv" (najlepiej zakodowany w UTF-8).

2°) Nazywasz ten plik CSV "Liste-3D.csv" i umieszczasz go w folderze programu zamiast w istniejącym.

3°) otwierasz nowe złożenie w Solidworks.

4°) uruchamiasz program "Ajout-3D.exe".

5°) klikasz na przycisk "Dodaj komponenty".

6°) czekasz, aż pojawi się komunikat "Przetwarzanie zakończone"

7°) Opuszczasz program.

Wszystko, co pozostaje do zrobienia, to ustawić części i zapisać zespół.

Może przetestuj program na ograniczonej liczbie części (linii w pliku csv), aby sprawdzić, czy działa tak, jak chcesz.

Pozdrowienia

ajout-3d.zip
4 polubienia

Więc tam, bardzo dziękuję =D

Jutro wypróbuję makro na małych złożeniach i jeśli wszystko pójdzie dobrze, w poniedziałek mogę go użyć na większą skalę.

Jeszcze raz bardzo dziękuję!! Będę Cię szybko informować =)

Witaj d.roger

Właśnie przetestowałem program, który ma mały błąd na końcu.

Wszystko wydaje się być w porządku, w programie pojawia się lista komponentów, ale po komunikacie "przetwarzanie zakończone" komponenty zostały otwarte, ale nie są wstawiane do złożenia. To powiedziawszy, gdy wszystko jest otwarte, mogę je bardzo łatwo wstawić, wyświetla listę otwartych plików, zaznaczam wszystko i zwijam kurczaka =)

Korzystam z oprogramowania Solidworks 2016.

Dziękuję bardzo =)

Witam

Mały błąd, o którym dobrze wiedzieć, oznacza to, że będę musiał wprowadzić pewne zmiany w moich programach podczas przechodzenia do Solidworks 2016 lub, co bardziej prawdopodobne, 2017 w celu następnej zmiany wersji.

Cieszę się, że mogłem ci pomóc.

Pozdrowienia

Witaj d.roger

Kiedy uruchamiam program z moim "dużym" złożeniem, otwierają się wszystkie części złożenia, ale szybko osiągam limit otwartych dokumentów, które Solidworks wie, jak obsłużyć.

Czy uważasz, że możliwe byłoby rozwiązanie problemu wstawiania części do modelu?

Dziękuję bardzo

Problem polega na tym, że nie mam pod ręką SolidWorks 2016.

Na moim komputerze każda część jest otwierana, wkładana do zespołu, a następnie ponownie zamykana, więc nie ma ryzyka ograniczenia otwartych dokumentów. Czy możesz mi powiedzieć, jak duże są średnio twoje pliki części?

Czy możesz również sprawdzić, czy nie masz uruchomionych kilku SLDWORKS.exe procesów?

Postaram się wprowadzić kilka zmian, będę Was informować na bieżąco.

Pozdrowienia

1 polubienie

Moje pliki "części" mają zwykle mniej niż 100 kB, niektóre dochodzą do 6000 kB, ale nadal jest to bardzo marginalne

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc =D

Oto wersja 2 do przetestowania, jest trochę ślepa (brak SW2016) i normalne działanie na moim komputerze.

Nie należy dotykać Solidworks podczas przetwarzania, ponieważ może to zakłócić jego przejścia z jednego okna do drugiego.

Pozdrowienia

ajout-3d-v2.zip
1 polubienie

Tak!

Wstawianie działa idealnie, z wyjątkiem tego, że nie zamyka później komponentu. Uruchomiłem program dzieląc listę na dwie części, działa dobrze.

Jeszcze raz bardzo dziękuję =)

Witam

Ups, zmieniłem parametr podczas ładowania pliku, ale zapomniałem go zmienić do zamknięcia.

Jest naprawiony, powinien już działać tak, jak powinien.

Pozdrowienia

ajout-3d-v3.zip