Witam
Chcę mieć możliwość usunięcia arkusza2 (jeśli istnieje) z rysunku za pomocą makra. (SW2014)
Najpierw próbowałem nagrać makro, ale to nie działa, potem znalazłem wiele tropów w internecie, ale na razie żaden z nich nie działa.
Oto przykład (niefunkcjonalny) dotyczący 3D Content Central:
' Przykładowe makro z opisami sposobu dodawania i usuwania arkuszy rysunków. Autor: Matthew Lorono, Copyright 2007 (fcsuper@aol.com)
' Na przykład, ten kod sam w sobie nie zapewnia zwykłej funkcji. Używając tego kodu w jakikolwiek sposób, użytkownik i
' wszelkie podmioty, które Użytkownik reprezentuje, wyrażają zgodę na zwolnienie pierwotnego autora z wszelkiej odpowiedzialności.
Bezpłatna dystrybucja i użycie tego kodu w innych wolnych pracach są mile widziane. Jeśli jakakolwiek część tego kodu jest używana w innych pracach, uznanie
' oryginalny autor musi być umieszczony w tym utworze w miejscu widocznym dla użytkownika. Wszystkie inne formy dystrybucji (tj. nie są bezpłatne) są
' zabronione bez wyraźnej pisemnej zgody pierwotnego autora.
' Dystrybuowane przez: http://sw.fcsuper.com
Dim swApp As Object
Przyciemnij część jako obiekt
Dim boolstatus As Boolean
Sub main()
Ustaw swApp = Application.SldWorks
Ustaw część = swApp.ActiveDoc
"Dodaj arkusz
boolstatus = Part.NewSheet3("Bean", swDwgPaperCsize, swDwgTemplateCsize, 1, 1, False, 0, 0, 0, 0)
'Wyczyść boolstatus dla następnej operacji (operacja usuwania może nie działać poprawnie, gdy boolstatus = True)
boolstatus = Fałsz
'Dane wejściowe użytkownika (aby użytkownik mógł zobaczyć, co się stało; nie są niezbędne do działania tego makra)
MsgBox ("Co słychać?")
'Wybierz arkusz
boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Bean", "ARKUSZ", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0)
'Usuń arkusz
Part.EditDelete (Część.EdytujUsuń
Koniec subwoofera
Jeśli masz pomysł z wyprzedzeniem, dziękuję.