Macro Smartproperties - Odczyt właściwości

Witam

Chciałbym użyć makra do odczytania danych, które wypełniłem w polach SmartProperties (Obróbka cieplna, Dostawca itp.) w celu ponownego zapisania ich w pliku tekstowym.

Nie mogę znaleźć żadnych informacji, aby odczytać te dane w vba.

Czy masz jakieś wskazówki lub dokumentację, które możesz mi polecić?

Dziękuję.

Witam

Trochę wychodzę poza zakres twojego pytania, ale jeśli masz Smart Properties, możesz mieć również dostęp do Integraton z pakietu MyCAD?

Jeśli tak, możesz łatwo wygenerować raport w formacie csv, wartości z listy właściwości.

Działa bardzo dobrze i pozwala uniknąć tworzenia makra.

4 polubienia

O tak, rzeczywiście. Dzięki integracji mogę to zrobić. W tej chwili odkrywam narzędzia MyCAD, nie widziałem takiej możliwości.

Tak więc w integracji udaje mi się zapisać w pliku tekstowym właściwości SmartPropoerties, a następnie uruchomić makro, które zaraz po tym odczyta ten plik tekstowy i przetworzy informacje tak, jak chcę. Wszystko w jednej operacji, więc nie jest to bardziej skomplikowane niż bezpośrednie uruchomienie makra.

To rozwiązanie na chwilę obecną mi odpowiada.

Dziękuję.

1 polubienie

Odkryłem, że właściwości, które zostały wprowadzone w SmartProperties, były przechowywane w pliku Solidworks w postaci właściwości niestandardowych (Plik->właściwości...)

W rezultacie łatwo jest uzyskać do niego dostęp za pośrednictwem makra vba i bez przechodzenia przez oprogramowanie integracyjne.

Bit makra, który pozwala to zrobić, znajduje się bezpośrednio w pomocy interfejsu API Solidworks.

Tu:

http://help.solidworks.com/2012/English/api/sldworksapi/Get_Custom_Properties_of_Referenced_Part_Example_vb.htm