Witam Muszę dość często odsunąć się od rysunku bryły i chciałbym go zautomatyzować za pomocą makra. Chciałbym, aby makro wymiarowało zewnętrzne linie mojej objętości, a także różne kąty, aby wyświetlić to wszystko na zdjęciu. Wiedząc, że w mojej części, w której znajdują się bryły objętościowe, nie ma szkiców, jest to import części. Czy masz jakiś pomysł, jak to zrobić? Próbowałem użyć do tego chatGPT, ale jak dotąd bez powodzenia.
Przepraszam @gaenne_1 , myślałem, że to żart z twojej strony... Oczywiście, że nie, mówiłeś bardzo poważnie .
Aby odpowiedzieć na Twoje pytanie:
Wszystko jest powiedziane w tym zdaniu.
Nie rozumiem, jak to jest możliwe. Aby tak się stało, potrzebne są wymiary w szkicu, aby móc pobrać obiekty z modelu. Stawiając się z punktu widzenia użytkownika, ponieważ nie masz tych wymiarów wewnętrznych, jesteś zmuszony wybrać narzędzie " inteligentne wymiarowanie" i samodzielnie ustawić wymiar, wybierając linie. Żadne oprogramowanie, bez względu na to, jak inteligentne, nie jest w stanie tego zrobić. Nie jest w stanie wiedzieć, że twoja linia po prawej musi być połączona wymiarem z twoją linią po lewej stronie.
I chcę powiedzieć, że tym lepiej... Nie miałbyś wtedy żadnej wartości dodanej w porównaniu z maszyną.
Z drugiej strony jestem bardzo ciekawa. Dlaczego rysunek części jest importowany?
Jedyną możliwością, jaką masz, jest utworzenie makra, które wykorzystuje funkcję featurworks do rozpoznawania funkcji ciała, a następnie wyodrębniania wymiarów.
Moja część, w której się rozwijam, jest już bardzo ciężka, więc rysunek, który z niej wyniknie, jest również, aby importować moją część i zachowuję tylko te ciała, których potrzebuję, zwykle stanowi ona 10% reszty części. Jeśli używam oryginalnej części, ciała zostały stworzone dzięki bibliotece, wydaje mi się również skomplikowane szukanie wymiarów we wszystkich tych szkicach
Jest to funkcja, która odbudowuje drzewo tworzenia "martwego" ciała, aby móc je modyfikować. Klikasz prawym przyciskiem myszy zaimportowane w drzewie tworzenia, a pojawi się featureWorks
Używając trochę od czasu do czasu, wydaje mi się, że rozpoznawanie funkcji nie tworzy wymiarów. Wykonuje szkice bezwymiarowe... Wydaje mi się więc, że wydobycie wymiarów jest zagrożone, prawda? Chyba, że pominąłem jakąś opcję?