Makro STP stl

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje makro lub oprogramowanie, które pozwala na zapisywanie plików solidworks (części i złożeń) w kroku i stl z konfiguracjami. Korzystam z Harmonogramu zadań, ale nie pozwala on na zapisywanie konfiguracji.

Na przykład mam część "gizmo" z konfiguracją prawą i lewą. Chciałbym, aby podał mi droite_bidule.stp, gauche_bidule. Stp...

Jestem pewna, że masz rozwiązanie, bardzo by mi pomogło, ponieważ od dawna szukam czegoś prostego :)

Dobry wieczór, tak, jest to możliwe z makrem, które umieściłem na Lynkoa:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/enregistrer-une-piece-chaque-configuration

Po prostu zmień część, która nagrywa, nagrywając do STEP i/lub STL. (Nie zamierzam wykonywać całej pracy!)

1 polubienie

Dziękuję, na chwilę obecną makro się nie uruchamia bo jest błąd ale znajdę rozwiązanie :)

Jeśli inni ludzie mają rozwiązanie, jestem zainteresowany

Makro w ogóle się nie uruchamia? Czy jest komunikat o błędzie?
1 polubienie

Kiedy uruchamiam makro bezpośrednio, nie ma to znaczenia

A kiedy przechodzę przez menu edycji i uruchamiania, pokazuje mi się błąd

Korzystam z Solidworks 2015 w wersji 64-bitowej. Pobrałem 64 bitową konfigurację

Witam
Makro jest rzeczywiście dobrym rozwiązaniem.
Nie chcę się reklamować, ale w pakiecie myCADtools z szeregiem narzędzi masz "BatchConverter", który może idealnie spełnić Twoje oczekiwania.
Podam link do prezentacji całego asortymentu, na pewno są jeszcze inne pomysły, które można znaleźć.
http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaires/kb-axemble-18515.html
Pozdrowienia

batchconverter.png
2 polubienia
Widziałeś, że są 2 różne pliki: jeden dla wersji 32-bitowej i jeden dla wersji 64.

W porządku, działa, nie wiem, dlaczego muszę brać makro 32bits dla mojego 64bits solidworks

Muszę więc jeszcze zmodyfikować makro dla nagrania STL i STEP o odpowiedniej nazwie, ponieważ wolałbym "nom_config"_"nom_piece".

Ponadto, czy możliwe jest zapisanie wszystkich części z konfiguracjami z poziomu złożenia?

myCADTOOL brzmi interesująco, ale jaka jest cena licencji?

1 polubienie