Makro SW2020 / Problemy w kodzie VBA

Witam

Nie mogę zmusić tego makra zakodowanego w VBA do działania pomimo wszystkich moich wysiłków.

Moim celem jest zmiana wyglądu części na podstawie obróbki powierzchni, którą wprowadziłem we właściwości niestandardowej "TREATMENT". Chcę utworzyć nową konfigurację o nazwie "REALISTYCZNE KOLORY" i chcę, aby wygląd zmienił się tylko w tej konfiguracji.

Nie mogę też opublikować mojego makra w opisie... Przekraczam dozwolone a priori 6000 znaków... Umieściłem go w komputerze, jeśli ktoś zobaczy, co jest nie tak z moim kodem, byłaby to dla mnie ogromna pomoc!!

Dziękuję!!

attribuer_traitement_de_surface_a_couleur.swp

Witam

Link do pliku jest uszkodzony

Witam 

Rzeczywiście, to bardzo dziwne... Próbuję tego ponownie tutaj!

Nie sądzę, aby można było zmienić stan wyświetlania za pomocą właściwości SelectedFeatureProperties, ponieważ stan wyświetlania nie jest funkcją.

Aby zmienić stan wyświetlania części w zespole, spójrz tutaj: change_color_of_component_in_specific_display_state_example_vb

Aby zmienić kolor samych pomieszczeń, spójrz na to: MaterialPropertyValues

Dobra, w takim razie spróbuję czegoś z tym! 

Kolejne małe pytanie, trudno mi zrozumieć, dlaczego w swoim samouczku SW mnożą funkcję Min/Max Excel przez 16*16, a następnie przez 16*16*16*16?

16x16 = 256, co może odpowiadać interwałowi kolorów [0; 255], ale po co to mnożenie, skoro wartość mojej zmiennej jest już w tym formacie? A jeszcze bardziej niezrozumiałe, po co potem 16x16x16x16?? Nie rozumiem... (Poniżej umieściłem fragment kodu, o którym mowa)

PeintureBleueRGB = Excel.WorksheetFunction.Max(Excel.WorksheetFunction.Min(PeintureBleueR, 255), 0) + Excel.WorksheetFunction.Max(Excel.WorksheetFunction.Min(PeintureBleueG, 255), 0) * 16 * 16 + Excel.WorksheetFunction.Max(Excel.WorksheetFunction.Min(PeintureBleueB, 255), 0) * 16 * 16 * 16 * 16

W ten sposób kolory RGB są łączone we właściwości Color

Witam ponownie Hieronim, 

Bawiłem się twoimi linkami, ale nadal napotykam błąd, który wydaje się pochodzić z wiersza 189 mojego kodu... Ponownie wykorzystałem część twojego kodu, dzięki czemu wygląd zmienia się we wszystkich częściach zestawu i podzbiorach. 

To właśnie ta linia kodu powoduje problemy, ale nie mogę znaleźć przyczyny : 

swApp.ActivateDoc3 swComp.Name2, False, swRebuildOnActivation_e.swRebuildActiveDoc, Empty

Umieszczam moje makro w PJ, gdybyś mógł na nie spojrzeć, aby poprowadzić mnie po raz kolejny, byłbym wdzięczny!!

Dziękuję

ActivateDoc3 wymaga nazwy części (<ModelDoc2>. GetTitle lub <ModelDoc2>. GetPathName) zamiast nazwy składnika  (swComp.Name2)