Witam
Chcę utworzyć lub odzyskać makro, które może pobrać wszystkie części zespołu uważane przez SWOOD za panele. Celem jest następnie zastosowanie do nich rozszerzenia materiału (które można zmodyfikować ręcznie za pomocą polecenia edycji panelu).
Jeśli jest to możliwe lub ktoś może skierować mnie na tor, bardzo mi to pomoże!
Pozdrowienia
Miło mi powitać Cię na forum.
Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać niektóre problemy, ale także, że skorzystamy z Twojej wiedzy i doświadczenia.
W przypadku swojego problemu powinieneś wiedzieć, że Swood jest reklamą solidworks.
Robiąc makra, mamy bardzo silnych kolegów, którzy mogą Ci pomóc.
Problem polega na tym, że bardzo niewiele do powiedzenia, nikt nie używa Swood na forum i dlatego nie znamy dobrze powiązań między SW a Swoodem.
Ryzyko polega na tym, że makro wykonane w oprogramowaniu nie działa w połączeniu ze Swoodem.
Poczekajmy chwilę, aż nasi królowie makro powiedzą Ci więcej!
Pozdrowienia
PS: jesteś w trakcie konserwacji SWOOD
Czy możesz opublikować fragment pliku (użyj File ==> pack i przejdź wszystko w pliku ZIP), aby nasi koledzy mogli zobaczyć, co mogą zrobić?
Witam
Dziękuję za odpowiedź!
CaissonBasSansClamex.zip (10,4 MB)
Tak, mamy konserwację SWOOD CAM, ale wsparcie Visiativ, o które możemy się ubiegać, dotyczy tylko " problemów technicznych ", jak nam powiedziano, dlatego zamieszczam tutaj moje pytanie, nawet jeśli wiem, że swood nie jest jeszcze tutaj bardzo rozpowszechniony.
Pozdrowienia
Nawiasem mówiąc, gorąca linia mogłaby przynajmniej odpowiedzieć , jeśli makro ma być utworzone w SW lub w Swood.
Jeden z naszych "specjalistów od makr na forum" powinien udzielić Ci konkretnych pytań, o które możesz zapytać Visiativ support.
To sprawi, że zrobisz duży postęp!
Pozdrowienia
Dla mnie załącznik przyszła wersja więc nie da się otworzyć i zrozumieć potrzeby.
W jaki sposób SWOOD odróżnia panel od innego elementu (innej właściwości?)
W takim przypadku wystarczy przejrzeć (przejrzeć) elementy zespołu, aby sprawdzić, czy panel jest wyposażony w tę funkcję:
https://help.solidworks.com/2021/english/api/sldworksapi/traverse_assembly_at_component_level_example_vb.htm
Aby dodać rozszerzenie materiału, albo jest to wybrzeże południowo-zachodnie, które można edytować z interfejsów API (co myślę).
A może jest to funkcja specyficzna dla SWOOD i czy w tym przypadku SWOOD ma API?
Początek odpowiedzi:
Witam
Dziękuję za poświęcony czas! Różnicowanie, niezależnie od tego, czy jest panelowe, czy nie, nie wydaje się być najbardziej skomplikowane do wdrożenia w przypadku tych nowych odpowiedzi.
Ale to, co mnie niepokoi, to fakt, że nie znam się dobrze na API solidworks, a tym bardziej na drewnie, więc aby zweryfikować Twoją hipotezę, muszę jeszcze znaleźć odpowiednie API.
Ale jeśli chodzi o makro do nauki, to już próbowałem, ale bez rezultatów.
Pozdrowienia
Dla mnie wszystko jest możliwe do zrobienia przez API Solidworks, wystarczy znaleźć modyfikacje wykonane przez SWOOD, gdy sprawdzisz zastosowane rozszerzenie materiału (dodatkowa funkcja lub konfiguracja części i jeden lub więcej wymiarów). A wtedy być może będziemy w stanie Cię poprowadzić.
A jeśli jest to dla Ciebie zbyt skomplikowane, może poproś programistę Efficad o możliwe ulepszenia na później lub poproś ich o ujęcie tego rozwoju, lub do Visiativ on topi dev, ale nie za darmo.
Witam, właśnie miałem infolinię w telefonie i nie wiedzą, jak nazywa się ten zmieniający się parametr, biorąc pod uwagę, cytuję "że długość i szerokość na drewnie zależą od słojów materiału, czy jest pionowy czy poziomy". Makro może być więc prawdopodobnie bardzo ciężkie, więc odsyłają mnie tylko do sprzedawców, co jest zrozumiałe.
Ale nie przyznaję się do porażki!
Jak sprawić, by parametry panelu pojawiały się, aby porównać przed i po? Niewinnie zacząłem od analizy niestandardowych właściwości drewna, ale zmiana ich tutaj nie zmienia części...
Pozdrowienia
Stwórz swoją część bez dodatkowych parametrów, tworzysz kopię zapasową tej części, którą modyfikujesz za pomocą różnych możliwości i patrzysz na różnicę we właściwościach i w drzewie Solidworks, a także w funkcjach.
Jeśli widzisz dodatki, z których SWOOD zdaje sobie sprawę, że może jest grywalny, w przeciwnym razie jest to niestety trochę strata czasu.
Myślę, że aby zobaczyć parametry programu takiego jak SWOOD, musisz zrobić inżynierię wsteczną, a to już inna praca.
Jeśli program SWOOD jest skompilowany, niemożliwe jest poznanie kodu stojącego za każdą funkcją, stąd jedyną możliwością jest analiza zmian wprowadzonych w części.
Witaj @cfao_4 ,
Patrząc na drzewo budowy komponentów SWOOD, pojawiają się trzy cechy:
-
Zestaw 9 planów określających pochodzenie SolidWorks.
Nie można polegać na tej strukturze w celu identyfikacji paneli: ich nazwy nie są systematyczne, a funkcja czasami wślizguje się na listę. -
Funkcje, których nie można edytować w drzewie konstrukcyjnym (" MakroCecha "), które odpowiadają obróbce specyficznej dla okuć meblowych: zawiasy, czopy itp.
Niestety, półka czy dno mebla nie ma obróbki skrawaniem, więc nie ma specjalnej funkcji " MacroFeature " dla tych paneli...
-
Grupa niestandardowych właściwości odnoszących się do wymiarów, materiałów i wykończeń panelu. Nazwa tych właściwości ma przedrostek " SWOODCP ", którego końcówka " CP " wydaje się być specyficzna dla paneli: punkt do walidacji.
Połączone makro eksploruje drzewo budowania aktywnego zespołu, identyfikuje każdą część i nazwy jej niestandardowych właściwości. Jeśli pojawi się ciąg " SWOODCP ", zakłada się, że część jest panelem SWOOD i jest dodawana do listy wyjściowej.
Możliwe szczegółowe wyświetlanie właściwości, na ekranie lub jako plik tekstowy w formacie Excel CSV, z separatorem " ; ".
Pozdrowienia.
IdentificationPanels.swp (112 KB)
Witam
Niezwykła analiza! I propozycja rozwiązania
Pozdrowienia
Witam
Dziękuję za tę szczegółową odpowiedź, rzeczywiście panel jest identyfikowany przez jego specyficzne właściwości niestandardowe, efektywny deweloper robi to za pomocą tego, który definiuje materiał części: SWOODCP_CoreStockMaterial (inne części są edytowane w inny sposób bezpośrednio przez solidworks). Właściwości niestandardowe, które definiują rozszerzenie zapasu, są następujące:
SWOODCP_CoreStockOffsetLeft (lub Prawy/Przód/Tył)
Ale modyfikując je w ich tabeli, nie zmienia niczego w panelu, a wartość powraca do stanu, w jakim była wcześniej, gdy zostanie ponownie otwarty. Są więc napędzani, ale dokąd?
Pozdrowienia
Witam
Nie mam SWOOD-a, ani jego dokumentacji i utknęłem na zagadce:
Co oznaczają SWOODCP_CoreStockOffsetLeft i następujące parametry?.. Jeśli chodzi o rezerwy długości do obróbki, co nazywasz wydłużeniem obrabianego przedmiotu, nie mają powodu, aby zmieniać gotowy kształt panelu.
Jeśli moja interpretacja jest poprawna, jest to konfiguracja "Raw Panel" części, która mogłaby wykorzystać te wartości, reprezentując jej stan przed obróbką.
Z drugiej strony zauważam, że zmiany, które wprowadzam w tych właściwościach panelu, są dobrze uwzględniane i zapisywane, czy to interaktywnie w tabeli, czy programowo.
Witam
Parametry te określają wydłużenie materiału, czyli surową formę panelu, a więc nie ma to wpływu na gotowy kształt, ale na surowy kształt powinien.
Przyznaję, że nie robiłem rozszerzonego testu raportu, ponieważ kiedy zmieniam te ustawienia we właściwościach niestandardowych, nie zmieniają one niczego w funkcji panelu edycji. (w załączeniu zrzut ekranu, gdy ustawiłem je z powrotem na 0)
Redagować. Po próbie nie zmienia to też nic w obróbce
Ta funkcja reprezentowania akcji wydaje się być specyficzna dla SWOOD, której ja nie posiadam.
Przepraszam, że nie mogę zrobić więcej...
Pozdrowienia
Dziękuję wszystkim za poświęcenie czasu na odpowiedź!
Pozdrowienia