Makro

Witam

Staram się zrobić makro, aby ułatwić zadanie, które często wykonujemy, aby rozszyfrować rozmiar tworzonych przez nas standardowych części.

Oto kroki, które należy wykonać, przesyłam poniżej opis tych zadań dla lepszego zrozumienia:

1) Otwórz plik SOLIDWORKS
2) Otwórz rodzinę pokoi w nowym oknie
3) Zapisz plik Excela
4) Zamknij plik Excel
5) Usuń rodzinę części w SOLIDWORKS
6) Usuń konfiguracje
7) Odznacz opcję "połącz stany wyświetlania z konfiguracją"
8) Zapisz plik SOLIDWORKS
9) Utwórz ponownie rodzinę części (wstaw\tabele\Rodzina części)
10) Zaznacz opcję "Z pliku" i podaj plik Excel, który wcześniej zapisałeś.
11) Odnawiaj wydawcę
12) Zapisz plik.

Podczas nagrywania nie uruchamia się żaden problem, aż do wysięku, w którym makro zawiesza się na poziomie zamykania pliku Excel, (obrazek poniżej)

ktoś ma jakiś pomysł, jak mogę rozwiązać ten problem, byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mógł mi pomóc :)

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno

Z góry dziękuję.

Witam

Wyślij do nas plik tekstowy z kodem lub plik .swp. Ponieważ treść Twojego pytania jest nieczytelna.

@+.

Edycja: Co to jest komunikat o błędzie?

1 polubienie

W rzeczywistości ta linia nie jest konieczna, ponieważ jest już dwie linie wyżej, więc myślę, że możemy ją usunąć.

Czy to działa?

Edycja: rodzina części jest już zamknięta, gdy pojawia się ten błąd?

Dziękujemy Remrem i PL za Twoją opinię 

W załączeniu znajduje się plik .swp, o który prosiłeś remrem, 

PL, próbowałem usunąć wszystkie wiersze, które zawierają zamknięcie pliku, ale to nie działa, blokuje się w następnym wierszu,

Nawiasem mówiąc, właśnie zauważyłem coś w pliku makra, to to, że muszę zrobić plik dla każdego komponentu (nakrętka,...), ponieważ w kroku  , w którym musisz wybrać i usunąć konfiguracje, jest opis nazwy konfiguracji (np. średnia podkładka cs M 12 .. ), Próbowałem usunąć opis (przykład:  boolstatus = Part.Extension.SelectByID2("Podkładka wypukła C  M30 CL4 (SP01033520A)", "KONFIGURACJE", 0, 0, 0, Prawda, 0, Nic, 0) 

i zamień go na:  boolstatus = Part.Extension.SelectByID2  )

tak, że używam jednego makra do tt plików.

Jakiś pomysł!?  

Z góry dziękuję

t1.swp

Nie, nie należy usuwać wszystkich linii, tylko za drugim razem, gdy pojawia się ona na żółto na obrazie pytania.

Czy znasz programowanie VBA dla SolidWorks lub w skrócie VBA?

Bo pracy jest dużo! Rzeczywiście, nie możesz po prostu zapisać tego typu makra, aby używać go na wszystkich plikach (jeśli chodzi o nazwę konfiguracji), musisz zapętlić wszystkie konfiguracje.

Zobacz moje samouczki, które zapętlają się we wszystkich konfiguracjach, aby uzyskać inspirację:

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/enregistrer-une-piece-chaque-configuration

http://www.lynkoa.com/tutos/solidworks/macro-pour-toutes-les-configurations-d-un-assemblage-pour-activer-l-option-%E2%80%9Cpromouv

1 polubienie

Ach ok, i myślałem, że to łatwe do zrobienia, zamierzam przeczytać tutoriale, które mi wysłałeś PL i spróbować je zastosować 

Dziękuję