Tworzenie siatki i powierzchni dla bardzo dużych plików chmur punktów (import przez ScanTo3D)

Witam

Muszę stworzyć części o dobrze kontrolowanej chropowatości powierzchni (w zasadzie podkładkę z szorstką stroną), a następnie wydrukować je na drukarce 3D. Konkretnie, oto co staram się zrobić:
-Utwórz chmurę punktów szorstkiej powierzchni w pliku .txt przez Pythona
-Zaimportuj go do solidworks za pomocą ScanTo3D, zasiaj, a następnie utwórz powierzchnie (dla mojego najmniejszego pliku mam około 250 000 ściegów i 330 000 powierzchni)
- Zakończ projektowanie części w CAD
-Eksportuj część w . STL, a następnie wydrukuj go

Problem polega na tym, że liczba punktów i powierzchni, nawet dla moich najlżejszych plików, jest zbyt duża dla solidworks. W najlepszym przypadku udaje mi się zrobić siatkę i powierzchnię, ale potem część jest tak trudna do opanowania dla Solidworks, że zrobienie na niej CAD jest niemożliwe, ciągle się opóźnia. Próbowałem ukryć część, ale po tym nie mogę już pracować. Mogę zmniejszyć liczbę szwów, ale problem polega na tym, że nadal potrzebuję bardzo dobrej definicji, jeśli chcę kontrolować swoją szorstkość, więc chciałbym znaleźć inny sposób.

Może mógłbym dodać więcej pamięci RAM do mojego komputera? Obecnie mam tylko 8 GB, ale nie wiem, czy to komputer ma problemy, czy to ograniczenia samego oprogramowania. Załączam plik, jeden z najlżejszych, jaki próbowałem wykorzystać.

Z góry dziękuję

surface6.txt

Witam

Twój plik txt jest dla nas bezużyteczny.

1°) 8 KB pamięci RAM wydaje mi się trochę niskie.

2°), którą wersję oprogramowania posiadasz.

3°) z pamięci musisz zrobić manip, aby przekonwertować plik ze ScanTo3d (nasi koledzy potwierdzą lub zaprzeczą temu punktowi).

Czy możesz wysłać swój plik, car Mam potężną maszynę, zobaczymy, czy to moc maszyny, czy inny problem (jak na przykład plik wejściowy, który nie jest rozumiany przez SW)

Pozdrowienia

Ponownie

Znalazłem temat i małą pułapkę

https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/scan-3d-avec-logicel-solidworks

Uzupełnione o to
http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/sldworks/t_importing_mesh_file.htm

Przede wszystkim spójrz na to, aby sprawdzić, czy wykonujesz import poprawnie
http://help.solidworks.com/2017/french/SolidWorks/HelpViewerDS.aspx?version=2017&prod=SolidWorks&lang=french&path=SWHelp_List.html&id=358d2f5409d74d8e9a0af2e173ad46be

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Dziękuję za odpowiedź. Używam solidworks 2019. Na czym polega problem z plikiem? To jest dokładnie ten, którego używam, z trzema współrzędnymi punktu na każdej linii. Jest to rzeczywiście .txt (wykres punktowy), a nie . STL (który odpowiada linkowi, który mi podałeś), który importuję, po prostu wykonując File>Open i uważając, aby wybrać pliki chmury punktów dla ScanTo3D. Następnie korzystam z kreatorów siatki i powierzchni (bez eliminowania punktów parasaitowych, ponieważ jest to chmura obliczonych, a nie zeskanowanych punktów).

Dam ci jeszcze jeden, mocniejszy jako załącznik.

Dziękuję

surface.txt

Skoro wydajesz się być mistrzem programowania, dlaczego nie zrobić makra, które zbuduje powierzchnię z twojego pliku?

Możesz zbudować swoją część globalnie na oprogramowaniu, a następnie, gdy będzie gotowa, uruchom makro, które utworzy kontrolowaną powierzchnię i ostatecznie wyeksportuje ją do stl dla twojej drukarki. Jeśli czas przetwarzania jest długi, możesz rozpocząć proces pod koniec dnia i odzyskać plik następnego ranka.

Witaj Stefbeno,

Nie  jestem pewien, czy zrozumiałem twój pomysł. Kiedy mówisz mi, że makro powinno utworzyć powierzchnię, czy masz na myśli to, że oddziałuje ono bezpośrednio z solidworks? A raczej, że modyfikuje wyeksportowany plik po utworzeniu pierwszego CAD?

Współdziała z oprogramowaniem programowym (to VBA).