Siatka symulacji przepływu

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje sposób sprawdzenia znaczenia siatki w FlowSimulation.

Mój klient prosi mnie o wartości "jakości siatki" i "wartości błędu".

Jeśli te wartości nie są dostępne, czy istnieją proste zasady, których należy przestrzegać, aby uniknąć błędu siatki?

Pozdrowienia.

Witam

Zanim odpowiem Panu/Pani, chciałbym zadać Państwu dwa krótkie pytania.

1°) Czy odbyłeś jakieś dogłębne szkolenie z symulacji przepływu???

2°) Czy jesteś w trakcie konserwacji (dostęp do infolinii)

Rzeczywiście, wiedza wymagana do symulacji przepływu jest zupełnie inna niż w przypadku symulacji śladu środowiskowego produktu na części mechanicznej (co już nie jest proste).

Mam trochę problemów ze zrozumieniem twojej uwagi na temat błędu siatki.

Siatka na Flow-simulation nie ma takiej samej logiki jak w przypadku Simu PEF w tym sensie, że mamy do czynienia z przepływami, a nie z koncentracjami obciążeń w określonym obszarze.

W przypadku siatki wszystko zależy od poszukiwanego poziomu rozdrobnienia, ponieważ istnieją bardzo duże różnice między siatką poziomu 0 a siatką poziomu 3, a tym bardziej poziomem 3 z lokalnym zagęszczeniem lub poziomem 3 z lokalnym zagęszczeniem z adaptacyjnym zagęszczeniem.

Oczywiście nie mówię nawet o rodzaju płynu, który dodaje poziom złożoności.

W rzeczywistości możemy mówić o błędzie tylko wtedy, gdy nie spełniasz specyfikacji swojego klienta.

Mam wrażenie, że albo Twój klient wie dużo więcej niż my o symulacji przepływu lub fluidyce w ogóle, albo jest kimś, kto dostaje pianę od takich pytań.

Aby Ci odpowiedzieć, potrzebowalibyśmy wszystkich elementów kontekstowych, wymagań badania w zakresiemodelu , który może być bardzo złożony.
Przy tak małej ilości informacji trudno jest sformułować jakiekolwiek poważne zalecenia, które naprawdę Ci pomogą.

Pozdrowienia

1 polubienie