Niekompatybilna siatka/siatka nieciągła SLDW2018

Witam

Rozpocząłem analizę statyczną konstrukcji spawanej mechanicznie składającej się z kilku elementów.

Siatka oparta na krzywiźnie nie generuje żadnych błędów, ale jej ciągłość między komponentami nie jest nigdzie zapewniona (nie ma problemu na moich poprzednich symulacjach) -> por. PC.

Zaznaczyłem pole "kompatybilny" w globalnych ustawieniach styku (kontakt między komponentami), ale jak tylko siatka jest skończona i wracam do tego okna, pole "niezgodne" jest zaznaczone -> zobacz PC.

Czy masz jakiś pomysł, jak rozwiązać ten problem?

Dziękuję.

maillage_incompatible.jpg
fenetre_contact.jpg

Witam, czy wypróbowałeś pole "przesiaj uszkodzone części z niekompatybilną siatką", a nawet wyklucz niektóre komponenty, aby zlokalizować obszary powodujące  tę anomalię,

(jeśli możesz udostępnić tę część modelu, spójrz na nią) 

Witaj Lynk,

Dziękuję za odpowiedź. Próbowałem ponownie zasiać, zaznaczając pole "przesiatkuj uszkodzone elementy za pomocą niekompatybilnej siatki" w desperacji (moim zdaniem byłoby to sprzeczne z oczekiwanym wynikiem), ale to nie rozwiązuje problemu...

Wykluczyłem komponenty jeden po drugim, bez żadnej różnicy (tzn. siatka nie ulega uszkodzeniu dla żadnego komponentu).

Zmieniłem rodzaj siatki (obecnie na podstawie krzywizny, ale próbowałem też siatki standardowej), nic nie pomaga.

Naprawdę mam wrażenie, że problem bierze się z ustawień styków, które automatycznie przełączają się na "niezgodne", nawet po zaznaczeniu "zgodne".

Próbowałem więc usunąć kontakt globalny i wybrać komponenty do ręcznego połączenia, nadal nie chodzi o to...

Dla Twojej informacji, charakterystyka siatki jest w PJ.

Postaram się odtworzyć asm, aby go wyemitować, ale niestety nie mogę wyemitować obecnego w takiej postaci, w jakiej jest.

caracteristiques_maillage.jpg

Witam

W końcu znalazłem źródło problemu.

W analizie część została celowo potraktowana jako nieodkształcalny (sztywny) obiekt. To oczywiście powoduje, że siatka zespołu jako całości jest niezgodna, nawet jeśli włączysz opcję "zmień siatkę uszkodzonych części z niekompatybilną siatką".

1 polubienie

Więc pachnie jak robak. Powinieneś zgłosić problem swojemu dealerowi, ponieważ wydaje się, że oznacza to, że niemożliwe jest przeprowadzenie badania z nieodkształcalnym ciałem.