Gęstość w inercyjnym narzędziu pomiarowym

Witam

Chciałbym zmierzyć macierze bezwładności za pomocą narzędzia do pomiaru bezwładności.

Wydaje się, że jest to dobrze zrobione, wykonując:
1) Narzędzie do pomiaru bezwładności
2) wybór korpusu części, dla którego poszukiwana jest macierz bezwładności.

Z drugiej strony wtedy chciałbym zachować pomiary. Używam więc znacznika wyboru "Zachowaj pomiary", co jest w porządku.

Mój problem jest następujący:

Mam trochę dziwny materiał (tkankę biologiczną) o gęstości 1,245 kg/dm3.

W panelu Pomiar bezwładności mogę zmienić gęstość i uzyskać pożądany wynik.

Chciałbym jednak zachować ten wynik. Ale kiedy pomiary są zachowywane przez kliknięcie OK, pojawia się w moim drzewie konstrukcyjnym Miara/Objętość bezwładności , ale gęstość jest zmieniana i ustawiana na 1 kg/dm3. Ponadto nie można jej już modyfikować, co widać na poniższym zrzucie ekranu:

Czy masz jakieś pomysły, aby pomiary bezwładności były przechowywane w drzewie budowania tak samo, jak te początkowo zdefiniowane w oknie pomiaru bezwładności?

Z góry dziękuję za pomysły.

Witam

Musimy stworzyć czujnik lmite dla bezwładności.

Odpowiedź prawdopodobnie znajduje się tutaj:

http://catiadoc.free.fr/online/estug_C2/estugbt0906.htm

Nie zastosowano żadnego materiału do bryły części , więc program CATIA nadal używa wartości domyślnej.

Należy zastosować materiał "Na korpus części" (dowolny materiał , na przykład stal).

Następnie zmodyfikuj nazwę materiału i dane  mechaniczne, renderuj miniaturę itp  . (tworzysz niestandardowy materiał)

Po większej PB z pomiarem bezwładności (dla tego korpusu części).

1 polubienie

Wielki Franck.

Rzeczywiście, działa dobrze.

Szukałem materiału o nazwie takiej jak "custom", ale go nie widziałem.

Rozwiązanie polegające na wzięciu dowolnego materiału, a następnie jego modyfikacji działa!

Jeśli jednak chcę, aby elementy występowały w danym kolorze, to jak mogę to zrobić? Czy możliwe jest umieszczenie właściwości color z zastosowaniem materiału, czy też musisz wykonać zarządzanie kolorami w treści części w klasie?

Witam

Nie jest możliwe umieszczenie właściwości "RGB" Color na materiale (można oczywiście podmienić obraz materiału na obraz stworzony w farbie o pożądanym kolorze, ale aby go wyświetlić, konieczne będzie renderowanie realistyczne z teksturą), chyba że z przyzwyczajenia pracujemy w trybie Render z krawędziami, więc tekstura nie jest widoczna

Do widoku 2D można przypisać kolor zamiast właściwości kreskowania (oczywiście jest to widoczne tylko w widoku przekroju 2D)

Tak więc, aby uzyskać kolor, łatwiej jest nałożyć go bezpośrednio na :

• CATPart (w montażu)
  • Na korpusie części
  • Informacje o zbiorach geometrycznych
  • Na temat funkcji
  • Na elementach "GSD"
  • Na powierzchniach.

1 polubienie