Materiały na szczęki miękkie

Witam w projekcie BTS, muszę założyć miękkie szczęki, aby utrzymać plastikowe rurki, jakie materiały polecasz do miękkich szczęk? Alu? Stal? Dlaczego? jeśli to możliwe z odniesieniem, dziękuję!

W przypadku tworzyw sztucznych najlepiej jest użyć imadła paskowego w zależności od średnicy rurek

Zobacz tę stronę, aby zapoznać się z bitami (między innymi)

http://www.dolex.fr/outils-serrage/outillages-divers/accessoires-mors/

@+ ;-)

1 polubienie

Dziękuję! Ale to trochę to, co musiałam sama zaprojektować, więc ma bardzo konkretny kształt:)

Ale jeśli trochę poszukasz, znajdziesz materialne odniesienia do tych bitów

więc to od Ciebie zależy, czy zastosujesz odpowiedni materiał

@+ ;-)

2 polubienia

Dobry wieczór Wilku

Wróćmy do b a do BA mechaniki.

Miękkie szczęki mają tę szczególną cechę, że można je obrócić do kształtu pożądanego elementu.

Ta praktyka jest bardzo powszechna, gdy nie masz delikatnych części lub o kształtach, dla których obszar uchwytu jest zbyt mały, aby nie ryzykować zabrania wszystkiego z żarówki (lub gorzej).

Wytaczanie miękkiej szczęki do odpowiedniej średnicy pozwala na pomnożenie powierzchni mocowania przez 10 lub więcej i uniknięcie całej masy problemów z obróbką, zwłaszcza w przypadku części o bardzo cienkich ściankach.

Kwestia aluminium czy stali nie ma znaczenia, ponieważ plastikowa rurka zawsze będzie mniej solidna. Liczy się to, że kawałek się nie ślizga i aby wiertło go nie rysowało. Zawsze widziałem użycie miękkich stalowych szczęk, nawet w przypadku tworzyw sztucznych, które miały już G6 lub węższe oceny.

Już słyszę obiekcje typu tak, ale mam kilka średnic i cóż, trzeba traktować miękkie szczęki jako narzędzia eksploatacyjne, a więc dobrego tokarza lub dobrego frezarza do całej kolekcji miękkich szczęk.

Chciałbym zwrócić uwagę moim bardzo doświadczonym kolegom, że wnioskodawca nie podaje żadnych wskazówek co do średnic tych rur. Więc jeśli tak się stanie, lepiej wskazane byłoby działanie kleszczy.

Pozdrowienia

6 polubień

Witam

@ Zozo_mp |  Nic dodać, wszystko zostało powiedziane.

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia